tiistai 26. lokakuuta 2021

Arfid - uusi syömishäiriö

 


Tämä syömishäiriöhän on tavallaan vanha, mutta vastikään sitä on maailmalla ruvettu diagnosoimaan syömishäiriöksi.


Arfid on Suomessa melko tuntematon syömishäiriö, jonka piirteitä ovat valikoiva syöminen, vähäinen ruokahalu ja syömisen seurausten pelko.


Arfid on lyhenne englanninkielisestä sanasta avoidant-restrictive food intake disorder, joka tarkoittaa välttelevää ja rajoittavaa suhtautumista syömiseen ja ruokaan. Vuodesta 2018 häiriö on kuulunut kansainväliseen ICD-11 tautiluokitukseen.


Miten sitten arfidin voi erottaa muista syömishäiriöistä, kuten esimerkiksi anoreksiasta? Muissa syömishäiriöissä korostuu se, että ihminen on jollain lailla tyytymätön omaan kehoonsa ja pyrkii sitä syömisellä muokkaamaan. Arfid-oireilevalle ihmiselle pelkoa aiheuttavat sen sijaan ruoan aistittavat ominaisuudet.


Arfid-oireilevalle voi olla tärkeää, miltä ruoka näyttää, maistuu ja tuntuu. Arfid-oireilevalle ruoan tuoksu, maku ja suuntuntuma ovat tärkeitä. Ruokailutilanteessa tämä voi ilmetä esimerkiksi haluna vältellä rakenteeltaan karkeita, kokkareisia tai liukkailta tuntuvia ruokia.On yleistä, että valikoivasti syövä ihminen syö vain muutamia ruoka-aineita ja ruokia.


Arfid-oireisiin voi kuulua myös se, että ihmisellä on huono ruokahalu, koska ruoka ei kiinnosta häntä. Joillakin ihmisillä on tavallista syömisen seurausten pelko. Saatetaan pelätä, että syömisestä seuraa vakava yliherkkyysreaktio, oksentaminen tai tukehtuminen.


On yleistä, että valikoivasti syövän ihmisen painoa laskee. Samoin tulee puutetta ravintoaineista. Onneksi Arfidia voidaan hoitaa.

Lähteet: Helsingin Sanomat 7.10.2021, kuvat Pexels


  

2 kommenttia:

  1. Tämä oli minulle kokonaan uutta tietoa.
    Ennenkin syömisensä tarkkaan valikoivia oli, mutta heitä kutsuttiin nirsoiksi tai ronkeleiksi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Kirsti. Totta tuo, että ruoan tarkkaan valikoivia kutsutaan nirsoiksi tai ronkeleiksi. Lapsuudessa taitaa olla yleisintä tämä nirsoilu, kun lapsi vasta opettelee syömään perheen kanssa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!