tiistai 5. lokakuuta 2021

Ruokariippuvuus

  


Minulla on nyt tyttäreni kuoleman jälkeen tullut lievä syömishäiriö. Eikä se tavallaan ole varsinainen syömishäiriö. Suklaa lohduttaa, on lohtusyömistä. Tuo hetken helpotuksen. Tunnistan tämän itsessäni. On suruaika. Syön suruun.

Ruokariippuvuus on todellinen ongelma. Se on omanlaisensa syömishäiriö. Syömishäiriössä syömisen oireilu tulee ratkaisu- ja selviytymiskeinoksi mielen kuormitukseen, turvattomuuden tunteen, elämän kriisien tai muun pahan olon kanssa selviytymiseen.


Arjessa ongelmallinen ruokasuhde ja ruokariippuvuus voivat ilmetä monella tavalla. Hyvin tyypillistä on, että syömiseen liittyy häpeää ja salailua sekä syyllisyyden tunteita.


Ongelmallinen suhde syömiseen voi saada alkunsa kuormittavan elämäntilanteen, kuten läheisen kuoleman tai työpaikkakiusaamisen, seurauksena.Hallitsemattomassa syömisessä saattaa olla ahmintahäiriön piirteitä.


Hyvin tyypillistä on, että ongelmalliseen ruokasuhteeseen liittyy riskiruokia, joiden syömistä on erityisen vaikea rajoittaa. Tavallisia riskiruokia ovat esimerkiksi leipä, pasta, pizzat, hampurilaiset, perunalastut, suklaa, irtokarkit, jäätelö. Jäätelöä voi kulua kerralla litran paketti tai leipää koko pussi.



Yksipuolinen ruoka ja epäsäännöllinen ruokarytmi altistavat ongelmille. Kun koko päivän panttaa syömisiään, petaa illaksi maaperää hallitsemattomille  ruokailutilanteille.


Täsmäsyöminen on häiriintyneen syömiskäyttäytymisen ensisijaista hoitoa. Tämä tarkoittaa säännöllistä, riittävää, monipuolista ja joustavaa ruokailua. Täsmäsyöminen ei aina ratkaise tilannetta, vaan avuksi voidaan tarvita myös psykologia tai psykoterapeuttia.



Lähteet: Helsingin Sanomat 23.9.2021, 25.9.2021, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!