perjantai 8. lokakuuta 2021

Esivaihdevuodet voivat alkaa jo nelikymppisenä

 


Minä en tiedä, onko minulla esivaihdevuodet tai itse vaihdevuodet. Tämä on sekava juttu. Gynekologin monipolvisesta selityksestä tämä ei oikein selvinnyt. Ymmärsin ehkä kuitenkin sen, että minulla ei ole vaihdevuodet, koska munasarjoissa on toimintaa. Toisaalta minulla ei ole ollut varsinaisia esivaihdevuosien oireita. Väsymystä ja mielialan heittelyä on ollut, mutta ne kuuluu oikeastaan aivan tavalliseen elämään. 


Granaattiomena on joittenkin lähteiden mukaan paras kasviestrogeenin lähde. Olen juonut granaattiomenamehua vuosikausia. Ehkä siksi minulla ei ole selviä esivaihdevuosien oireita.


Esivaihdevuodet voivat oireilla lyhentyneenä kuukautiskiertona ja voimakkaana mielialan laskuna ennen kuukautisia.


Esivaihdevuodet alkavat 5-7 vuotta ennen menopaussia eli ne voivat alkaa jo nelikymppisenä.  Kuukautiset tulevat vielä, mutta kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi.


Aluksi kuukautiskierto lyhenee, mutta myöhemmin estrogeenin ja keltarauhashormonin vähenemisen takia se pidentyy.


Monet esivaihdevuosia elävät kokevat muutoksia mielialassaan. Useimmiten alakuloa ja masennusta. Kun keski-ikäinen nainen tulee lääkärille masennusoireiden takia, pitäisi aluksi mitata ennen masennuslääkkeitten määräämistä estrogeeni- ja keltarauhashormonien arvot.


Pms-oireiden voimakkuus vaihtelee paljon eri naisten välillä. Niihin voi kuulua esimerkiksi rintojen arkuutta ja turvotusta, mielialan laskua, ärtyneisyyttä ja ahdistusta. Esivaihdevuosissa Pms-oireet tulevat voimakkaampina. Mielialaoireiden takana voi olla muitakin syitä hormonitoiminnan lisäksi. Hyvin merkittävä syy on se, jos herää monta kertaa yössä. Se johtaa väsymykseen ja lisää ärtyneisyyttä ja mielialan laskua.


Esivaihdevuosien hyvä hoito riippuu yksilöistä ja oireista. Jos elämänlaatu kärsii kuumien aaltojen tai unihäiriöiden vuoksi, tutkitusti tehokkain hoito hormonikorvaushoito.


Lähteet: Helsingin Sanomat 16.9.2021, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

 1. Minulta poistettiin pari vuotta sitten kohdunpoiston yhteydessä myös munasarjat, ja aloin heti käyttämään geelimuodossa estrogeenia leikkauksen jälkeen, koska oma hormonitoiminta loppui tietysti munasarjojen poistoon. Elämäni muuttui täysin, kun järkyttävät mielialan muutokset jäivät historiaan. Kuukautiseni alkoivat 11-vuotiaana, ja tuo leikkaus tehtiin siis ollessani 51-vuotias. Minulla oli todettu psykiatrin toimesta PMMD, eli PMS:n vakavampi muoto, ollessani 40-vuotias...tätä ennen ajateltiin, että minulla ehkä olisi keskivaikea masennus, koska minulla oli ajoittain karmeita masennusjaksoja. En kuitenkaan itse uskonut masennukseen, koska koin että mieliala vaihteli ja olin myös ajoittain täysin 'normaali'. Psykiatri sitten keksi kysyä, että olivatko mielialan muutokset kytköksissä kiertoon...ja näinhän se oli! PMDD on melkoinen rääkki, ja nähtävästi minulla oli esivaihdevuodet jo hieman alle nelikymppisestä alkaen, kun nuo oireet pahenivat vuosi vuodelta. Olisin ollut valmis leikkaukseen jo aikaisemmin (esim. Englannissa nuoremmiltakin poistetaan munasarjat hoitomuotona PMDD:lle), mutta sitä ei suostuttu tekemään. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan...viimein yli viiskymppisenä saan elää ilman "masennustani" :) Tsemppiä sinulle, ja kaikille jotka hormonimyrskyn kanssa taistelevat - kaikki tämä on niin yksilöllistä ja on vaikea aina tietää, mistä mikäkin oire johtuu.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Zella.Voi kiesus, voin vain kuvitella, miten vaikeat oireet on PMMD:ssä. Varmasti todellista kauhua. On ollut tosiaan kauhea rääkki sinulle. Olen tiennyt tähän asti vain PMS-oireista, lähinnä lukemalla ja kuuntelemalla ystävien kokemuksia.Nekin ovat mielestäni mittavat. Minulla ei ole PMS-oireita.

  Onneksi sait avun hormonikorvaushoidosta ja munasarjojen ja kohdun poistosta. Niin monesti keski-ikäisen naisen oireet luokitellaan masennukseksi, vaikka ennen diagnoosia pitäisi mitata estrogeeni- ja keltarauhashormonitasot. Sinäkin jouduit elämään pitkään masennusdiagnoosin kanssa. Se oli varmasti todella raskasta.

  Jouduit elämään pitkään esivaihdevuosia. Onneksi ne ovat nyt sinulta ohi ja saat elää parempaa elämää nyt viisikymppisenä.

  VastaaPoista
 3. Olen 43-vuotias nainen ja havainnut kyllä pms-oireiden muutoksen viime vuosien aikana. Kuukautiskierto on myös muutamalla päivällä lyhentynyt. Nuorempana rintani aristivat ennen kuukautisia ja juuri ennen niiden alkamista oli ärtyisä olo sekä suunnaton nälkä. Nykyään rintojen reagointi on jäänyt pois. Sen sijaan mieliala on muutamia päiviä matala ja olo muutenkin ahdistunut. Nämä oireet helpottavat välittömästi kuukautisten alettua. Kauhulla odotan silti vaihdevuosia ja mielialaoireiden mahdollista vaikeutumista. Minulla on muutenkin taipumusta ahdistuneisuuteen.

  Kiitos blogistasi! Löysin tämän melko vasta ja olen jo saanut tästä paljon iloa ja lohtua elämääni <3

  T. Maria

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Sinulle itsellesi suurkiitos siitä, että jaksat lukea blogiani. Sinulla on tosi selvät esivaihdevuosien oireet. Toivotaan, ettei kukkautiskiertoon liittyvä ahdistuksesi ja masennuksesi pahenisi varsinaisissa vaihdevuosissa. Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 5. Näistä olen paljon kirjoitellut ja vihdoin nyt alkaa tuntua, että uni maistuu, ei ahdista enää kuin pienesti kuiskien ja masennus alkaa väistyä. En ikinä miltei voinut kuvitella tai ymmärtää, että kaiken takana oli vaikeat vaihdevuodet/esivaihdevuodet.

  Sydämellistä uutta viikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos Tiia kommentistasi. On ilo lukea, että unettomuutesi on parantunut sekä ahdistus ja masennus miltei poistuneet.Sinulla on ollut tosi pahoja esivaihdevuosien oireita. Mutta hienosti olet niistä selvinnyt.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!