perjantai 15. tammikuuta 2021

Oikea kylki on paras nukkumisasento

 


Oikealla kyljellä nukkuminen on yleisin uniasento. Sen terveellisyydestäkin on tehty tutkimuksia.


Vaikuttaa siltä, että aivot puhdistuvat syvän unen aikana oikealla kyljellä paremmin.Tämä on havaittu tutkimuksissa, jossa on tutkittu oikealla kyljellä nukkumisen vaikutusta aivojen tyhjenemiseen eli glymfaattiseen kiertoon. Se tarkoittaa niin sanottua aivojen pesukonetta.  


Oikealla kyljellä nukuttaessa myös sydän pystyy toimimaan vapaammin kuin vasemmalla kyljellä nukuttaessa, sillä sydän kaartuu vasemmalle, eikä sydäntä paina tällöin mikään.


Oikealla kyljellä nukkuminen on hyvä myös ruoansulatuksen kannalta, koska mahaportti aukeaa oikealle päin. Näin ruoka pääsee mahalaukusta eteepäin hyvin.
Selällä nukkuminen ei ole yhtä terveellistä kuin kyljellä nukkuminen, paitsi vauvoilla. Kun ihminen siirtyy kevyestä unesta syvään uneen, hengitysteiden lihasten jännitys alenee  ja selkäasennossa kieli painuu helposti takanieluun. Silloin hengitys muuttuu raskaammaksi tai kuorsaus alkaa.


Vatsa-asentokin on terveellisempi kuin selinmakuu. Jos nukkuu hyvin vatsallaan pää kääntyneenä, eikä ole korkeaa tyynyä tai kädet pahassa asennossa.


Ihminenhän vaihtaa nukkuessaan eri asentoja useita kertoja yössä, jos sängyn patja ei ole liian pehmeä. Ideaalisesti ihminen muuttaa asentoa oikean ja vasemman kyljen välillä.


  Lähteet Helsingin Sanomat 17.12.2020,  kuvat Pexel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!