sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Miten saada itsensä liikkeelle?


Nyt kaamosaikaan minulla on ensi kertaa kaamosväsymys - tai en ole sitä aiemmin huomannut, kun on ollut niin kiire töiden kanssa. Aivan ensimmäisiä kertoja minun on pitänyt pakottaa itseni lenkille, vaikka siitä on tullut rutiini 40 vuoden aikana. Nyt sohva kutsuu. Löhöily, lukeminen ja mietiskely. Se on aika luonnollista tähän aikaan vuodesta, mutta motivaation sytyttämiseen on omat konstinsa.


 
1)Miksi sohvalla löhöäminen on niin paljon houkuttelevampaa kuin liikkuminen?

Evoluutiopsykologisesta näkökulmasta ihmiseen kuuluu tarve säästää energiaa. Esi-isämme olivat muinoin liikkumatta, kunnes oli pakko lähteä ruoan perään.


Ihminen pyrkii myös välittömään tarpeiden tyydytykseen. Siksi sohvalle suuntautuminen pitkän työpäivän jälkeen houkuttaa enemmän: siitä saa välitöntä nautintoa. Liikkuessa hyvä olo tulee  yleensä  vasta lenkin jälkeen. Sitä ennen on ponnisteltava. Näin ei ole tietenkään kaikilla.

  



2)Miksi liikkumista on vaikea aloittaa?

Liikkumisen taustalla voi olla monia psykologisia esteitä. Jos ei ole saanut lapsuudessaan vanhempien esimerkkiä liikunnasta, siihen ei ole tottunut. Myös ikävät ja nolot asiat aikoinaan koulun liikuntatunneilla voivat vaikuttaa siihen, että liikkuminen ei kiinnosta. Joillekin voi muodostua liikkumattomuuden identiteetti, ajatus siitä "ettenhän minä ole sellainen treenaaja".



3)Mitä motivaation löytäminen vaatii?

Itseohjautuvuusteorian mukaan motivaation löytämisessä on tärkeää itseohjautuvuus, autonomia, kokemus siitä, että on vapaa päättämään elämästään. Sisäinen itsestä lähtevä motivaatio on tärkeää.


Liikkumisen halu pysyy yllä paljon todennäköisemmin, kun se lähtee omasta päätöksestä eikä lääkärin käskystä.


Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että sosiaalinen laji voi sitouttaa joitakin harrastamaan. Ryhmässä liikkuminen on hyvä aloittelijalle, koska muiden tuki auttaa jaksamaan ja valmentajan ohjeistuksella itsetunto omista taidoista kasvaa.




4) Entä jos kuntosali tai lenkkeily eivät kiinnosta yhtään?

On harhaa, että kaikkien pitäisi pitää kuntosalista tai lenkkeilystä. Jos liikuntalaji on itselle mieluinen syntyy innostus: minähän voin kehittyä tässä paremmaksi! Tästä syystä eri lajien testaaminen kannattaa.


Kun oma laji löytyy, motivaation ylläpitämisessä auttaa tavoitteiden pohtiminen ja niiden jakaminen osatavoitteisiin.



5)Miten estää se, ettei into lopahda?

Kannattaa miettiä etukäteen, mitkä voivat olla syitä innostuksen hiipumiselle. Kun esteet ovat selkeinä mielessä, niihin on helpompi varautua.


Ihmismielessä pyörii kognitiivinen kehä, jossa ajatukset, tunteet ja toiminta vaikuttavat toisiinsa. Jos esimerkiksi tuntuu siltä, ettei jaksa lähteä jumppaan, voi pysähtyä miettimään: annanko tunteen vaikuttaa toimintaan? Toiminnasta seuraavat myönteiset tunteet vaikuttavat myös ajatteluun. Jos treenin jälkeen on hyvä olo, seuraavana päivänä se houkuttaa enemmän.






Lähteet: Hyvä terveys 13/20, kuvat Pixabay


  

2 kommenttia:

  1. Ei kai tuo haluttomuus lenkille lähtöön ole kovinkaan harvinaista, vaikkei se ole sinulle tyypillistä.
    Olisipa hienoa, jos. vielä tässä iässä innostuisin liikunnasta.
    Koirien kanssa liikun vapaaehtoisesti. Kaikki muu jääkin hyötyliikunnan kontolle.
    Enkä varmasti ole ainoa, jonka motivaatio liikkua on tyssännyt koulun liikuntatunneille.
    Oikein hyvää tätä vuotta Marja!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Kirsti. Itsekin vähän ihmettelen lenkkeily innottomuuttani. Tsemppaan sitä ajattelemalla, että menen lenkille metsäpoluille. Ainahan metsästä tykkään. Saat varmasti tarpeeksi liikuntaa koirien kanssa liikkumisesta, ja tehän teette paljon ulkotöitä, iso kasvimaa kesällä. Talvella varmasti lumitöitä, ja kaikenlaisissa askareissa puuhaamista. Olette niin aktiivinen pariskunta. Mukavaa alkuvuotta myös sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!