Mieheni ja minun parisuhteessa riidellään joskus railakkaasti - minullahan on taipumus jopa heitellä astioita seinään, vaikka annankin miehen ymmärtää, että tähtään häneen (heh ja hih...). Riita sovitaan nopeasti. On turvallista kiintymystä ja luottamusta selvittää myös ikävät asiat, vaikka sitten riitelemällä. Kunhan ne selvitetään. Suhteemme kuluessa rakastuminen on muuttunut kumppanuudeksi ja rakastamiseksi. En voisi kuvitella eläväni ilman miestäni.
Jos parisuhde ei ole pitkään aikaan tuntunut oikealta ja hyvältä, kannattaa pysähtyä pohtimaan, mitä oikeasti toivoo itseltään ja toiselta. Kumppani voi sanoa, ettei hän tunne enää rakkautta. Mutta tunteen taustalla voikin esimerkiksi olla se, ettei toinen ole koskettanut häntä pitkään aikaan, tai että hän on joutunut hoitamaan yksin perheen talousasiat.
Jos riitojen juurisyyt eivät tule esiin, tilanne ei parane. On kuitenkin ehkä helpompi sanoa, ettei tunne rakkautta kuin selittää kaikkia niitä hetkiä, jolloin puoliso on loukannut tai ei ole toiminut oikein. Kohtaamattomuudesta voi seurata se, että toinen tai molemmat alkavat harkita eron mahdollisuutta.
Tunteet vaihtelevat
Jokaisessa suhteessa on aikoja, jolloin tuntee, ettei mikään toimi. Negatiiviset tunteet eivät kerro heti siitä, että suhde on huono. Kannattaa muistaa, että tunteet ovat muuttuvia, niitä tulee ja menee.
On täysin tavallista, että joinakin aamuina kumppani ärsyttää tai joinakin on maailman ihanin ihminen tai jotakin siltä väliltä. Riidat kuuluvat elämään, eivätkä ne tarkoita, ettei toista rakastaisi. Se kertoo luottamuksesta toiseen, että on mahdollisuus sanoa kielteisiäkin asioita kumppanille ja että häntä ei tarvitse vain miellyttää.
On myös hyvä kysyä itseltään, johtuuko tyytymättömyys todella kumppanista vai itsestä. Esimerkiksi sairastuminen tai työttömäksi joutuminen vaikuttaa yhteiseen elämään, mutta suhteen lopettaminen ei korjaa ongelmaa.
Rakkaus on elokuvissa ja viihteessä usein rakkautta isolla ärrällä. Viihde on voinut iskostaa meihin käsityksen ihmeellisestä sielunkumppanuudesta ja ruusunpunaisestakin elämästä.
Psykologi ja parisuhdeterapeutti Tony Dunderfeltin mukaan nykyään vaaditaan ennennäkemättömän paljon parisuhteelta, jotta osapuolet kokisivat sen toimivaksi. Haalistuneeseen parisuhteeseen ei enää jäädä pelkästään toimeentulon ja sosiaalisen aseman vuoksi. Kumppanin pitää olla paras ystävä ja suuri rakkaus, joka melkein heikottaa monen vuodenkin jälkeen.
Dunderfeltin mukaan rakkaus koostuu kolmesta rakkauden auringosta: läheisyydestä, seksuaalisuudesta ja vetovoimasta. Jos nämä osat ovat epätasapainossa, suhde kärsii.
Läheisyys on miellyttävää ja lämmintä yhteisoloa, johon kuuluu luottamus ja avoimuus. Toimivassa parisuhteessa kumppaneiden odotukset seksistä kohtaavat. Seksiä halutaan ainakin suunnilleen yhtä paljon, ja toiveista ja mieltymyksistä voidaan keskustella.
Vetovoima sisältää jännitteitä ja pitää suhteessa sen kuuluisan "kipinän". Yhteinen arki ei ole vain ihanaa pumpulia vaan myös riitoja ja erimielisyyksiä. Jos vetovoimaa ei ole tarpeeksi, suhde on lähinnä ystävyyttä. Jos vetovoimaa on sen sijaan liikaa, suhde voi olla pelkkää riitelyä.
Lähteet: Hyvä Terveys 8/2020, kuvat omat.
Tässä voi kyllä allekirjoittaa kaiken ja sen, että tulee vaikeitakin aikoja ja silloin tarvitaan sitä tahtoa. Yleensä ulkopuoliset seikat/paineet ovat meillä vaikuttaneet parisuhdetta rasittavaksi, mutta toisaalta niistä selviäminen hitsannut yhteen.
VastaaPoistaSydämellistä ja rakkaudentäyteistä viikkoa Marja. <3
Kiitos kommentistasi Tiia. Tuo on niin totta, että vaikeat ajat vaativat tahtoa selviytyä yhdessä. Samoin ulkopuoliset paineet, teillä varmaankin hometalokeissi, meillä lapsen ongelmat, ovat hitsanneet yhteen. On ihanaa rakastaa!
PoistaKyllähän kaikissa parisuhteissa ymärtääkseni on vaikeita aikoja ja se on ihan luonnollista että myös riitaa tulee. Toiset heittelevät lautasia ja sopivat kohta,joillain on se mykkäkoulu,säilövät negatiiviset tunteensa ja hautovat kostoa. Monta kertaa riita "puhdistaa ilmaa" jos asia selvitetään heti, nimittäin kokemusta on. Mukavaa päivän jatkoa Marja :-)
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Pihakeiju. Tunnen kyllä yhden pariskunnan, joka sanoo, etteivät riitele koskaan, mutta jospa he ovat näitä mainitsemiasi negatiivisten tunteiden säilöäjiä. Ikävät asiat suhteessa on kyllä hyvä selvittää vaikka kunnon riidalla. Kunhan selvitetään. Ja on parempi taas hengittää ja elää.
PoistaIhana postaus! Samaa mieltä olen kanssasi. Mielestäni aika paljon saisi ainakin omassa parisuhteessa olla pielessä, että lähtisin hajottamaan kaiken sen mitä vuosien mittaan ollaan yhdessä rakennettu. Jos pientä rakoilua välillä ilmeneekin, se pitää pyrkiä paikkaamaan ja korjaamaan niin pitkälle kuin pystyy. Ihanan tulinen nainen olet, kun astiatkin välillä lentelee!
VastaaPoistaKiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat.KIva jos pidit postauksesta. Suhdetta tosiaan rakennetaan vuosi vuodelta, se on vankka pohja suhteen kehittymiselle, eikä sitä halua kovin helposti hajottaa. Joo, olen välillä tulinen nainen, mutta astiat on kohdistettu seinään, ei rakkaimpaani.
PoistaRakkaus ei lopu koskaan!
VastaaPoistahttps://suninidea.blogspot.com/2020/10/idea-uus.html
Kiitos kommentistasi Nimetön. Rakkaus ei todellakaan lopu koskaan, vaikka voi saada uusia ilmestymismuotoja.
PoistaJos mies riehuu raivopaisena tavaroita hajottaen, han on mielipuoli hullu.
VastaaPoistaVastaavasti kayttaytyva nainen on ihanan tulinen. Just.
Hei, enhän minä raskaampia tavaroita hajota kuin vain astioita tehokkaasti ja nopeasti, eikä tarkoitus ole osua mieheen. Voihan olla, että olen mielipuolinen hullu, mikä on kovin raskas määritelmä.
PoistaParisuhteeseen, kuten elämään yleensä, mahtuu monenlaisia päiviä.
VastaaPoistaOlen lähes kaikesta kirjoittamastasi samaa mieltä.
Olen selvinnyt tämän avioliiton karikoista kysymällä vaikeina aikoina itseltäni; vieläkö TAHDON rakastaa tuota miestä. Vastaus on ollut myönteinen.
Mukavaa tiistai-iltaa Marja!
Kiitos kommentistasi Kirsti. Sinä kirjoitat suurella elämänkokemuksella. Niinhän se on, että parisuhteessa menee välillä ihanasti ja välillä jopa kurjasti. Mutta kaikista päivistä päästään eteen päin. Hieno tuo sinun kysyminen itseltäsi, vieläkö tahdon rakastaa tuota miestä.
PoistaRakkaus on tahdon(kin) asia, kuten Kirsti Kaijakin mainitsee. Niinkuin alttarillakin luvataan, tahdotaan. Pitkässä parisuhteessa rakkaus saa eri ulottuvuuksia. Se on syvää kiintymystä, perustuu ihanaan tuttuuteen, arkisiin rutiineihin, luottamukseen. Se kestää riidat ja antaa toiselle luvan olla oma itsensä.
VastaaPoistaVuosienkin päästä se toinen on kuitenkin kokolailla se sama johon alunperin rakastui.
Kiitos kommentista Erikoiset asiantuntijat. Pitkässä parisuhteessa tosiaankin voi olla oma itsensä. Riidelläkin. Mutta nopeasti sovitellen. Rakkauteen liittyy niin paljon kuten kirjoitit: kiintymys, luottamus, tuttuus, arki. Riidat kestetään ja sovitaan.
VastaaPoista