keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Kun ei pysty puhumaan tunteistaan


 

On ihmisiä, jotka eivät osaa puhua tunteistaan. Syynä voi olla aleksitymia, persoonallisuuden piirre, joka tekee tunteiden tunnistamisesta vaikeaa. Suomalaisista noin 10 prosentilla on aleksitymia. Häiriö on siis melko yleinen.


Tunnetko sinä ihmisen, joka ei koskaan puhu tunteistaan? Hän saattaa kertoa korkeintaan tuntuuko hyvältä vai pahalta, muttei osaa nimetä, onko kysymyksessä esimerkiksi ahdistus, viha, suru tai inho. Tällainen ihminen voi antaa kylmän vaikutelman.


Aleksitymiaan liittyy vaikeus tunnistaa tunteitaan ja ilmaista niitä. Aleksityymikko voi huomata ikävän olonsa, mutta ei kykene erittelemään, mistä tunteesta on kyse.



Aleksityymikolla on usein niukka mielikuvitus, ja hän ajattelee lähinnä toimintaa, eikä kiinnitä huomiota sisimmässään tapahtuviin asioihin ja tunteisiin.


Aleksitymian piirteet voivat painottua ihmisillä eri tavoin. Jotkut suuntautuvat toimintaan ja tekemiseen, jotkut hiljaisuuteen ja passiivisuuteen.


Lääkärissä alekstitymia voi aiheuttaa haasteita. Aleksityyminen ihminen voi mennä yleislääkärille ja valittaa esimerkiksi rintakipuja.Fyysistä oiretta, vaikka todellisuudessa kyse olisi ahdistuksesta. Ahdistus voi tuntua painona rinnan päällä, puristavana tunteena kurkussa, kipuina. Koska aleksityyminen ei osaa tunnistaa tunteita, hän tulkitsee sen vain fyysiseksi oireeksi.



Koska aleksitymian  oireet voivat olla eri ihmisillä erilaiset, niistä johtuvat pulmatkin ovat erilaisia. On huomattu, että tunteiden tunnistamisen vaikeus on yhteydessä ahdistukseen ja masennukseen. Ulkokohtaisesti, toiminnallisesti ajatteleva ei taasen osaa kiinnittää huomiota muiden tunteisiin. Hän ei ole välinpitämätön, häneltä vain puuttuu kyseinen taito.


Aleksityyminen ihminen voi esimerkiksi syödä paljon pikaruokaa tai juoda paljon alkoholia, kun hänellä on stressiä. Hän ei osaa yhdistää  käytöstään negatiivisiin tunteisiin. Hän ei mieti, mistä paha olo johtuu.



Aleksitymian periytyvyys ei ole yleistä. Se vaikuttaa kehittyvän monien asioiden summana. Tutkimuksissa on huomattu yksi yhdistävä tekijä: ylisuojelevat vanhemmat. Ei varmuudella tiedetä, kumpi aiheuttaa kumpaa. Osassa tutkimuksissa on havaittu yhteys hoivan puutteen ja aleksitymian välillä.


Aleksitymia on yhteydessä moniin muihin sairauksiin: ahdistushäiriöihin, masennukseen, syömishäiriöihin, päihdehäiriöihin, psykoosisairauksiin ja autismikirjon häiriöihin. Siitä on kuitenkin rajallisesti näyttöä, aiheuttavatko sairaudet aleksitymian vai aleksitymia sairauksia.





Lähteet: Helsingin Sanomat 17.9.2020, kuvat omat



4 kommenttia:

  1. Ihania luontokuvia.
    Joskus pari vuosikymmentä sitten puhuttiin paljon aleksitymiasta ja sitä pidettiin etenkin miesten vaivana. Sittemmin en muista kuulleni siitä.
    Mukavaa keskiviikko-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kirsti. En ole tiennytkään, että aleksitymiasta on puhuttu paljon pari vuosikymmentä sitten. Ihanaista torstaita sinulle!

      Poista
  2. En muuten tunne tällaista ihmistä, mutta varmasti jos muistin sopukoita kaivelisin, niin sieltä löytyisi tällainen ihminen. Toki jotkut ihmiset eivät halua puhua tunteistaan tai puhuvat niistä vain hyvin pienelle piirille.

    Sydämellistä torstaita Marja. <3

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentistasi Tiia. Juu, toisaalta on aivan "tavallisiakin" ihmisiä, jotka eivät halua puhua tunteistaan, aleksityymikko ei osaa puhua niistä, eikä tunnistaa niitä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!