Monella voi olla ajatus, että elämä muuttuu paremmaksi sitten joskus. Psykoterapeutti Katja Myllyviitan mielestä kiitollisuuden ja tyytyväisyyden tunne edellyttää kahta asiaa: pysähtymistä ja yhteyden tuntemista muihin ihmisiin.
Järki etsii jatkuvasti sopivia selityksiä tyytymättömyydelle. Voidaan ajatella, että jos minä tuon asian vielä tekisin, niin tulisikohan minulle tyytyväinen olo.
Todellisuudessa levottomuus ja tyytymättömyys helpottaa vasta sitten, kun pysähtyy, ja tutkii omaa riittämättömyyden tunnetta.
Tyytymättömyyden taustalla vaikuttaa kolme erilaista tunnejärjestelmää, jotka ovat kehittyneet evoluution myötä.
Uhkajärjestelmä auttaa välttämään vaaraa. Aktivaatiojärjestelmä kannustaa suoriutumista koko ajan paremmin ja esimerkiksi nousemaan sosiaalisessa hierarkiassa, mikä estää helposti olla tyytyväinen tässä ja nyt. Rauhoittumisjärjestelmä edellyttää pysähtymistä, mikä ei aina toteudu liikkeessä olemiseen kannustavassa yhteiskunnassa.
Kiitollisuutta ja tyytyväisyyttä voi harjoitellakin. Yksi yleinen keino on kiitollisuuspäiväkirja, johon listataan joka ilta kolme päivän aikana tapahtunutta asiaa, joista tuntee kiitollisuutta. Tällä tavalla voi oppia hahmottamaan, mikä on itselle merkityksellistä ja pyrkiä tietoisesti sitä kohti.
Toisena keinona Myllyviita suosittelee omien tavoitteiden saavuttamiseen liittyvän aikajanan piirtämistä. Janan avulla voi hahmottaa, mitä tavoitteiden vuoksi on tehnyt kuluneen vuoden, viikon ja päivän aikana. Tämä kohtuullistaa aktivaatiojärjestelmää.
Itseltään voi kysyä, elänkö juuri itselleni mielekästä elämää tai olenko siirtänyt tärkeitä asioita liian kauan tulevaisuuteen. Tyytymättömyys voi kertoa esimerkiksi siitä, ettei elä omien arvojen mukaisesti vaan pyrkii saamaan hyväksyntää muilta. Hyvin usein negatiiviset tunteet kertovat myös jostakin. Niillä voi olla viesti, jota kannattaa kuunnella.
Lähteet: Helsingin Sanomat 1.8.2020, kuvat omat
Liitän tyytyväisen elämään elämisen sopusoinnussa itsensä ja ympäristön kanssa.
VastaaPoistaNoiden postauksessa olleiden asioiden lisäksi riita ja viha vievät onnen. Katkera ihminen on taakka itselleen ja muille.
Hyvää viikonloppua Marja!
Kiitos kommentistasi Kirsti. Hienoja ajatuksia sinulla tyytyväisestä elämästä. Katkera ihminen on tosiaan taakka muille ja myös itselleen.
PoistaJA ajatella, monilal ei edes ole tavotteita tai unelmia elämässä! Sitä vaan juostaan oravanpyörää ja valitetaan, kun elämässä ei ole mitään. Minäkin yksi tällainen samasta ovesta lenkkeilijä!
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Mentaalimatkaaja. Ehkä ongelma on se, ettei malteta pysähtyä ja miettiä sitä, mikä itselle olisi hyvä elämä, mielekäs ja arvokas. Ja kun meillä on vain tämä yksi elämä!
VastaaPoista