tiistai 28. toukokuuta 2019

Terveystrendi mutta todellinen puutostila: varastorauta



Nykyisin puhutaan paljon varastoraudasta eli ferritiinivarastosta.  Minä olin ihmetellyt vuosikausia erilaisia neurologisia vaivoja esimerkiksi kovia päänsärkyjä, puutumisia, levottomia jalkoja, raskausajan aurallista migreeniä - jopa lihasnykäyksiä - ja silloin tällöin tulevaa ahdistusta.

Nyt ollessani psykiatrisessa sairaalassa juttelin hoitajan kanssa vaivoistani ja hän sanoi, että varastoraudasta kannattaisi tehdä verikoe. Pyysin sitä lääkäriltä ja sain puhua pitkään, että hän suostui määräämään verikokeen. Näin kai on yleensä muutenkin ,että on vaikea saada määräystä verikokeeseen, koska varastorautaa vähätellään trendi-ilmiönä. Verikokeen tulos oli selvä: varastoraudan puute.


Suomessa rautavaraston viitearvot ovat 13-150 ug/l. Kansainvälisessä luokituksessa alaraja on 30 ug/l. Minun arvoni oli 9 eli selvä varastoraudan puute. Sain jo samana päivänä  ensimmäiset rautatabletit.

Varastoraudan puute aiheuttaa monenlaisia oireita. Joillakin ihmisillä oireet voivat olla vaikeitakin ja joillakin ei ole oireita lainkaan.

Oireiden fysiologinen syy on kuitenkin selvä: raudasta riippuvaisia valkuaisaineita on noin 200. Ne vaikuttavat energia-aineenvaihduntaan, hermoimpulssien kulkuun, aivojen ja hermojen toimintaan.

Fyysisiä oireita ovat muun muassa poikkeava väsymys, päänsärky, lihas- ja nivelkivut, levottomat jalat. Psyykkisiä oireita ovat keskittymiskyvyn puute, masennus, ahdistus ja muistihäiriöt. Minulla on useita edellä mainittuja oireita.


Varastoraudan puutetta esiintyy 10 prosentilla naisista ja 4 prosentilla miehistä. Mikään hemoglobiiniarvo ei sulje pois varastoraudan puutetta. Hemoglobiiniarvo ei ole yhteydessä varastorautaan.

Pelkkä ravinto ei korvaa varastoraudan puutetta. Raudan imeytyminen on yksilöllistä. 6-10 kuukauden rautakuuri tuo yleensä tuloksia. Suonen sisäistä rautahoitoa annetaan vain yhdelle prosentille ihmisistä. Hoidon on määrä nostaa varastoraudan arvon 100 mikrogrammaan.

Ihminen voi olla raudanpuutteinen, vaikka varastorauta-arvo olisi viitearvojen yläpuolella. Tämä selittyy ferritiinin ominaisuudesta vaihdella eri elämäntilanteissa. Muun muassa tulehdukset voivat nostaa varastorauta-arvoja, joten arvojen tulkinta on monimutkaista salapoliisityötä.

Raudanpuutteelle ei löydetä aina selvää syytä. Esimerkiksi synnytykset, runsaat kuukautiset, verenluovutukset, helikobakteeri, tulehdukselliset suolistosairaudet voivat aiheuttaa varastoraudan puutoksen. Itselläni on selkeä syy eli runsaat kuukautiset. Kolmasosalle ihmisistä ei löydetä selkeää syytä.

Oletko koskaan ajatellut, että sinulla voisi olla varastoraudan puutos?




Lähteet: Apu3/2019, kuvat Pixabay




3 kommenttia:

  1. Hyvä, että pidit puolesi ja sait määräyksen labraan.
    Tämä puutostila on hyvin yleinen munuaissairauksia potevilla.
    Tila on tuttu lasteni kautta, joilla lääkityksenä on raudan lisäksi piikitettävää EPOA.
    Hyvää tiistaita Marja!

    VastaaPoista
  2. Minulla oli raudan puutostila lapsena uinoin, mja silloin söin rautatabletteja, mutta se oli vaan hemoglobiini, jota silloin mitattiin. En ole ajatellut että varastot olisivat huonot, ei ole sellaisia oireita, joiden syytä en tietäisi. Väsymys lähtee minulla useimmin sillä, kunhan muistan juoda vettä ja syödä ja käydä lenkillä - ja tarvittaessa niskakipuun panadol - sitten uni maistaa ja väsymys lähtee.
    Toivottavasti ferritiinistä tulee joskus vielä uutta tutkittua lääketieteellistä tietoa ja lääkärit pääsevät siitä yksimielisyyteen.
    Hyvä, että sinä olet löytänyt väsymyksen ja muiden oireittesi syyn ja saat terveytesi kuntoon rautalisällä. Kerro sitten jatkossa, miten hoito vaikuttaa ja tuleeko raudasta haittaoireita esim. ruoansulatukselle. Tsemppiä kuntoutumiseen!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Eeva kommentistasi. Yleensähän mitataan vain hemoglobiini. Ferritiinissä on selkeät viitearvot ja oirekuvaus, eikä se minun mielestäni ole pelkkä terveystrendi. Minulla on hemoglobiini 141 sen jälkeen, kun gynekologi määräsi minulle minipillerit kolmisen kuukautta sitten. Sitä ennen minulla on ollut hyvin runsaat kuukautiset aina. Se selittää mielestäni varastoraudan vähäisyyden. Vuodan kuin seula. Varmaankin kerron siitä, että nouseeko ferritiini siihen 100:aan. Joudun syömään kyllä rautaa pitkään. Minulle se ei onneksi aiheuta vatsavaivoja. Ainakaan vielä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!