tiistai 9. huhtikuuta 2019

Kevät piristää, väsyttää tai masentaa
Minulle sopii hyvin T.S. Eliotin runo:

Huhtikuu on kuukausista julmin,
se työntää sireenejä kuolleesta maasta,
sekoittaa muiston ja pyyteen,
kiihottaa uneliaita juuria kevätsateella.
Talvi piti meidät lämpiminä,
kietomalla maan lumeen ja unohdukseen,
kätkemällä elämän hivenen kuiviin juurikyhmyihin.

Huhtikuu on minulle paha. Ensin väsyn sitten masennun. Olo on rauhaton, levoton ja huonouninen. Menen ylikierroksille ja ahdistun. Kevätmasennuksen hoitoon ei ole kirkasvaloa vastaavaa hoitomuotoa.Huhtikuussa  lumi on aluksi mustaa teiden varsilla. Sitten maa on harmaanruskea. Ruskea ruoho makaa litistyneenä maata vasten. Talven roskat lepattavat kuin hullut linnut. Odotan toukokuun vihreyttä. Silloin kierrokset laskevat, rauhoitun ja nautin.

Suomessa tehdään eniten itsemurhia keväällä. Se on tutkijoiden mukaan biologinen ilmiö. Sitä mikä on sen takana, ei vielä tiedetä.Kevätväsymys
Kevätväsymystä selitetään yleensä lyhentyneellä unella. Kun on valoisaa, ei raaskita mennä nukkumaan. Unesta voi tulla valon lisääntyessä huonompilaatuista, eikä se virkistä entiseen tapaan. Unen sykli häiriintyy, eikä sisällä esimerkiksi syvää unta riittävästi. Suomalaisilla on univaikeuksia etenkin kesällä. Elimistö sopeutuu  kuitenkin yleensä muutamassa viikossa valon aiheuttamiin muutoksiin.Keväällä pirteät
Suurin osa ihmisistä nauttii keväästä ja huhtikuustakin. Valo ja lämpö piristävät heitä.

Keväällä erittyy serotoniini välittäjäainetta eniten. Se lisää mielihyvää. Keväällä ihastutaan ja rakastutaan muita vuodenaikoja enemmän.

Ihmisiin tulee lisää tarmoa. Liikutaan enemmän. Sosiaalinen elämä virkistyy. Ruokahalukin hieman vähenee. Ei enää tarvita talven hiilihydraatti-sokeritankkausta.

Miten kevät vaikuttaa sinuun?

Lähteet: Helsingin Sanomat 18.3.2019, kuvat omat


7 kommenttia:

 1. No on kurjaa sinulla,kyllä se paremmaksi muuttuu ja tiedät sen myös. Minulla taas tää huhtikuu taitaa olla niitä parhaimpia,en niin välitä tuosta rumasta likaisesta lumesta kun tiedän et se sulaa pois ja tulee vihreää kohta. Voihan se olla että kun harrastan puutarhaa niin se pienten taimien seuraaminen antaa sitä poveria eikä huomaa sitä rumuutta ympärillä. Tyttären kanssa juteltiin eilen aiheesta ja hänelle maaliskuu on se vaikein, mutta sinulle kovasti tsemppiä Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Pihakeiju. Kyllä tämä huhtikuu ohi menee. Lenkillä vältän katsomasta mustia lumipenkkoja tien varrella. Myöhemmin varmaan harmaanruskeaa maata. Sairaala-aikakin päättyy varmaan toukokuussa. Pienet kasvien taimet on suloisia. Yhteen aikaan kasvatin kesäkukat, tomaatit, paprikat ja chilit itse. Lopulta se vaan jäi kevättalven hommista. Mutta kasvimaan saan kylvää toukokuun loppupuolella samoin kesäkukat istuttaa ruukkupuutarhaan. Hienoa että huhtikuu on sinulle paras.

   Poista
 2. Kevät on toisille raskasta aikaa. Muistan vuosikymmenten takaa erään naapurin, kolmen pienen pojan äidin, jonka kaksisuuntainen paheni aina keväisin. Viimeisenä keväänä kun hänet vielä ennen poismuuttoani näin, hän viskoi parvekkeelta alas kaikki huonekalunsa. Vain viikko sitä ennen olin syönyt hänen luonaan maailman parhaita karjalanpiirakoita, joita hän oli leiponut satoja. Myöhemmin kuulin hänen kuolleen lääkkeisiin.
  Minua on luoja onneksi pahimmalta varjellut, vaikka suvussani on joitakin itsemurhaan päätyneitä henkilöitä, eivät tosin ole kevään vuoksi, vaan ihan muuten vaan. Kenenpä suvussa ei Suomessa masentuneita olisi.
  Voimia sinulle sinne hoitoihin, Marja. Toivottavasti alat jo olla voiton puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Eeva. Surullinen tuo sinun naapurisi tarina. Lapset jäi ilman äitiä. Niin juuri, kenenpä suvussa Suomessa ei olisi ollut masentuneita ja itsemurhaankin päätyneitä. Synkkä maa. Kiitos voimien toivotuksesta. Niitä tarvitaan. Nytkin kirjoitan tätä kädet vieroitusoireista vapisten, plus muut oireet muun muassa häly päässä. Mutta näillä nyt mennään.

   Poista
 3. Nautin kyllä valosta ja auringosta, mutta unet ovat kyllä huonontuneet ja se kostautuu väsymyksenä. Kurjaa kuulla, että huhtikuu on sinulla se vaikein ja etenkin kun vielä olet siellä laitoksella, niin voi vielä lisää maximoitua tuo tunne.

  Kovasti voimia ja halauksia Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentista. Unet saattavat tosiaan huonontua keväällä, mutta se ei kestä viikkokausia. Minä olen jo lapsesta asti ollut huhtikuuahdistunut. Olen tähän jo tottunut niin paljon kuin ylipäätään voi tottua. Ohimenevää. Niin kuin tämä sairaala-aika. Kiitos voiman toivotuksista ja halauksista.

   Poista
 4. Kevät ja huhtikuu ovat minulle aikaa, jolloin oikeastaan herään eloon. Johtuneeko siitä, että olen syntynyt huhtikuussa. Rakastan valoa ja valoisuutta, nukun mielelläni valoisassa. Edellisessä asunnossa aikaisempi asukas oli asentanut makkariin pimennysverhon. Ensimmäiseksi otin sen pois. Kevät on ihanaa aikaa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!