torstai 7. maaliskuuta 2019

Keskittymisen vaikeus digiaikana




Varmaankin kaikki tietää, että jatkuvat keskeytykset, silppumainen työpäivä, sähköpostit, viestit, puhelut keskeyttävät koko ajan työn tekoa. Joudutaan multitaskaamaan. Tutkimusten mukaan se ei ole yhtä tehokasta kuin yhteen asiaan keskittyminen. Vain 2 prosenttia ihmisistä on aidosti multitaskaajia.

Keskittymisen häiriöstä käytetään epävirallista nimitystä ADT eli attention deficit trait.

Aivot oppivat, ja se mitä toistaa, vahvistuu. Kun totuttaa aivot jatkuvaan pomppimiseen asiasta toiseen, ne eivät osaa tehdä enää yhtä asiaa kerrallaan.

Mieli on tottunut seikkailemaan niin paljon jatkuvassa ärsyketulvassa, ettei rauhoittuminen tahdo onnistua. Iltaisinkin saatetaan esimerkiksi televisiota katsoa kännykkä sylissä.



                                 Mielihyvän koukutus
Kun taskussa on viihdekeskus, ei tarvitse tylsistyä. Aivot ei saa hetkeäkään tyhjäkäyntiä, jota se nimenomaan välillä tarvitsisi.

Koska tietoa tulee koko ajan valtavasti, ratkaisu on tiedon silmäily. Ei syvempi lukeminen.

Keskittymistä säätelevät aivoalueet tarvitsevat käyttöä. Jos ei tietoisesti harjoita keskittymistä, hermoyhteydet heikkenevät, ja keskittyminen vaikeutuu. Taito, jota ei käytä, ruostuu.



                               Kohti kestävää tasapainoa
Oikea tasapaino ja hyvinvointi syntyy kestävän mielihyvän kautta.

Kun alkaa lukea kirjaa, mielihyvä ei välttämättä tule ensimäisellä sivulla. Mutta lukemisen jälkeen voi saada uusia ideoita ja elämyksiä. Kirjan maailma voi rikastuttaa omaa elämää.

Kestävässä mielihyvässä palkkio tulee jälkikäteen lukemisen seurauksena.



                             Yksi asia kerrallaan
Suurin ongelma ei ole ulkoinen häly. Laitteet saa pois päältä. Suurin ongelma on sisäinen kaaos, arvojärjestyksen puute tai rauhattomuus. Sekä omituinen tunne, että jää jostakin tärkeästä pois, jos ei seuraa nettiä tai somea.

Sisäistä hälyä voi oppia rauhoittamaan.



                           Omia tietoja ja ideoita
Keskittynyt tekeminen - vaikkapa värityskirjan värittäminen tai vaatteiden silittäminen -, auttaa aivoja aktivoimaan keskittymisen alueita. Mieli ja keho rauhoittuu. Tätä tilaa saatetaan kutsua aivojen tyhjäkäynniksi.

Tiedon jäsentelyn ja pitkäkestoiseen muistiin tallentamisen kannalta uni on tärkein tapa. Valveilla ollessa aivojen tyhjäkäynti mahdollistaa luovan tilan, jossa ideat ja suunnitelmat kypsyvät.



                        Keskittynyt on tehokas
Keskittyminen voi vaatia sinnikästä puurtamista. Ja tylsyyden sietämistä. Mutta se palkitsee. Se saa aikaan työn iloa. Keskittynyt on tehokas.


Kannattaa valita, mihin keskittyy. Kun keskitytään, tehdään vain sitä yhtä asiaa kerrallaan. Vain niin syntyy hyvä lopputulos ja turhat virheet jäävät tekemättä.

Oletko sinä hyvä keskittymään?






Lähteet: Hyväterveys 3/2019, kuvat Pixabay, Pexel


2 kommenttia:

  1. Olen ihan samaa mieltä ja näitä pohdin eri kulman kautta omassakin blogissa viime viikolla eli tuosta aivosumusta ja jatkuvasta ärsykkeiden tulvasta, joita luurin kautta tulee.

    On ihan pakko pitää taukoja ja tähän kirja, lenkkeily, tai joku leffa on hyviä vaihtoehtoja, ettei keskity yhtään mihikään muuhun. Kun vain päättää asian, sillä se kännykän kutsumus on oikea addiktio.

    Ihanaa torstaita Marja. <3

    VastaaPoista
  2. Kiitos Tiia kommentistasi.Digilaitteet kännykkä tai tietsikka voi houkutella liikaa. Kaikki nuo vaihtoehdot - kirja, lenkki, leffa - ovat hyvää vaihtelua kännykälle tai tietsikalle. Minä olen vieläkin sen verran digiblondi, ettei ole riippuvuutta digilaitteisiin. Kirjoitankin niin hitaasti etusormella kännykällä, ettei huvita käydä säännöllisesti Instassa. En tiedä, saisiko sen tietsikkaan. En halua energiasyöppöjä hiljaiseen elämääni.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!