maanantai 20. elokuuta 2018

Lomalta töihin - sopeutumisvinkkejä



Elokuun lopulla viimeisetkin kesälomalaiset palaavat töihin. Arkeen solahtaa jouhevammin, kun on lempeä itselleen. Eikä heti vaadi liikoja. Normaalista työrytmistä saa kiinni viikossa kahdessa. Itselläni sopeutuminen työelämään vei kaksi viikkoa. Tahmean tahmeaa aikaa, vaikka otin aika lunkisti.

Tunsin kuitenkin olevani pirteämpi kuin ennen lomaa. Stressit oli lomailtu ja rentouduttu pois. Salasanat tosin unohtuneet. Työsähköpostissa odotti reilut 900 viestiä. Hoh hoijaa.



Miten sitten sopeutua taas työhön ja arkeen? Tässä muutamia vinkkejä.

  • Muista, että kesä jatkuu vielä jonkin aikaa. Vapaa-ajalla voi vielä jatkaa kesäisiä harrastuksia. Nautiskella loppukesän hiipuvasta auringosta ja luonnosta. Kesä loppuu vääjäämättä aikanaan. Mutta yleensä siihen mennessä on jo tavoitettu hyvä arki.
  • Rytmit kuntoon. Kesälomalla unirytmi yleensä muuttuu, ja nukutaan enemmän. Muuttunut unirytmi voi töissä alkuun väsyttää. Se voi saada työn tuntumaan hyvin raskaalta ja tympeältä. Mutta rytmi muuttuu kyllä vähitellen. Ja työ alkaa taas tuntua mielekkäältä puuhalta.
  • Ole kiva ja lempeä itsellesi. Työt kannattaa aloittaa vähän löysin rantein ja mielin. Kesäterässä kun ollaan. Voi tehdä ensin työnsä helpompia asioita, eikä missään nimessä heti ylitöitä.
  • Muistele lomaasi. Katsele lomakuvia. Fiilistele. Juttele työkavereiden kanssa lomakokemuksista.
  • Suunnittele seuraavaa lomaasi. Hyvien juttujen ennakointi tuo iloa elämään. Ei ole synti ja häpeä katsella kalenterista, milloin seuraava loma alkaa ja suunnitella mitä sitten teen.
  • Mieti syksyä varten jokin uusi mielenkiintoinen ja mukava harrastus. Vaikka se sitten aikanaan lopahtaisi. Niin kuin aika usein käy. Syksy on kaikenlaisen uuden aikaa. Uudet kuviot ja mahdollisuudet.
Jos käyt  töissä, miten sinun paluu lomalta töihin sujui? Jos et ole työelämässä, miten kesäisen juhlahumun tunnon vaihtuminen arkeen sujuu?



Lähteet:Helsingin Sanomat 12.8.2018, kuvat Pixabay, Pexel

8 kommenttia:

  1. Meikäläinen alottaa huomenna kahdeksan päivän loman ja tuntuu että rästihommaa riittää vaikka olen kyllä levon tarpeessa.Minulla kesä on kiireisintä aikaa ja sitten talvisydämellä levätään, no meillä näinpäin. Hyvää viikon alkua Marja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Oikein rentouttavaa lomaa sinulle! Mukavaa viikon alkua sinulle! Toivottavasti ilmat suosivat lomaasi.

      Poista
  2. Lähes 30 vuotta yhtäjaksoisesti työtä painaneena loma alkaa tässä iässä olemaan enemmän kuin tarpeen. Mutta kaikki hyvä loppuu aikanaan ei auta töihin on palattava. Minulla palautuminen kestää yleensä viikon verran - herään lomallakin aikaisin joten se ei haittaa. Se on totta että loman jälkeen on mukava suunnitella seuraavaa lomaa vaikka se olisi valovuoden päässä. Onneksi meillä saa ns. pekkaspäiviä jolloin voi ihan hetkeksi irrottautua työstä minilomalle.
    Mukavaa työviikkoa sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi.Huh! Miten olet jaksanut yhtäjaksoista työtä 30 vuotta? Sen on täytynyt olla mielekästä työtä. Minä en olisi jaksanut. En sitten millään. Minilomatkin ovat hyviä arjen irtiottoja. Kivaa viikon alkua sinulle!

      Poista
    2. Korjaan, kesälomat tietysti olen pitänyt kulloisessakin työpaikassa niin kuin kuuluu, mutta silti. Tuli pieni ajatus-tai kirjoitusvirhe. Ukkeli sensijaan ei ole pahemmin lomia pidellyt, mutta se ei tunnu häntä haittaavan, ainakaan vielä.

      Poista
    3. Kiitos Tuulikki. Hyvä että olet viettänyt ansaitut lomasi.

      Poista
  3. En ole työelämässä, joten nuo sinun laittamasi ohjeet sopivat paremminkin lomamatkalta arkeen palaamiseen.
    Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta itse aikoinaan perhekodin äitinä odotin syksyä, joka napakoitti koko perheen viikkorytmin.
    Ihanaa tätä viikkoa sinulle Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Hyvä jos vinkit sopivat myös lomamatkan jälkeiseen elämään.Varmasti sellaisen lapsikatraan kuin sinulla oli koulunalkaminen toi helpotusta. Ei tarvinnut ainakaan laittaa lounasta kauhean isolle porukalle. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!