torstai 2. elokuuta 2018

Kummat kokemukset"Mieheni kuoleman jälkeen makasin murheellisena kotisohvalla, kun äkkiä minulle tuli tunne, että joku lämmin miltei kosketti paljasta käsivarttani. Se tuntui hyvältä ja rauhoittavalta."

Tämä on yksi tarina monista, jonka lääkäri-antropologi Marja-Liisa Honkasalo sai, kun hän alkoi tutkia suomalaisten kummia kokemuksia. Hän tutustui etiäisiin, enteisiin, näkyihin, kohtaamisiin kuolleiden kanssa ja muun muassa heidän antamiin neuvoihin.


Honkasaloa ei ihmetyttäneet kummat kokemukset. Vaan se miten joihinkin kummia kokeneisiin ihmisiin suhtauduttiin. Esimerkiksi terveyskeskuksessa lääkäri määräsi mielialalääkkeitä. Kokemus nähtiin heti vain psyykkisenä ongelmana.

Tutkimukseen osallistuneet olivat aivan järjissään. Monet miehiä ja usealla oli takanaan akateeminen koulutus. Eikä heitä voinut sanoa hulluiksi.


Outojen kokemusten määrä ei ole laskenut koulutuksen ja tieteen edistysaskeleiden jälkeen. Jopa 30 prosenttia suomalaisista kokee kummia. Luku nousee 60 prosenttiin, kun mukaan lasketaan yksittäiset kokemukset muun muassa telepatiasta ja ennalta tietämisestä. Vain seitsemän prosenttia suomalaisista uskoo, ettei ole mitään Jumalaa, henkistä voimaa, henkeä.

Rationaalisessa ja teknistyneessä maailmassa ihmiset ovat menettäneet lumoutumisen kykynsä ja mahdollisuudet siihen.


Kumman pelko liittyy tiiviisti valtaan ja sen käyttöön. Kuka saa sanoa, mikä on normaalia ja mikä ei? Kirkko ja lääketiede?

Tietysti hengen markkinoilla liikkuu huijareita, kauppiaita. Honkasalon mukaan se ei ole mitenkään erikoista. Kaikkialla kuljetaan nykyisin talous edellä.


              Outojen kokemusten arvostelijat
Skeptikot ovat naureskelleet ja arvostelleet uushenkisiin liikkeisiin kuuluvia hurahtaneiksi. Huuhaan harjoittajiksi. Kiivas tiedeuskovainen on ehkä yhtä vahvan ideologian talutushihnassa kuin vaikkapa kiihkokristitty.

Honkasalon mielestä tiede ei tavoita kaikkia ihmismielen salaisuuksia. Nuorena lääkärinä hän koki, etteivät opit riittäneet sairauksien syvälliseen ymmärtämiseen.


Tieteen menetelmillä voidaan kyllä saavuttaa paljon, mutta vieras ja toinen jää huomiotta.

Nykyisin tiede ja talous määrittää maailmaa. Tällä voi olla myös kääntöpuolensa: Ihmiset ei enää jaksa kuunnella vain rationaalisia selityksiä. Faktoihin on väsytty.

Moni tuntee. Että maailma on paljon monimutkaisempi, suurempi, kiinnostavampi. Tiede mekkaloi ikään kuin jäljessä. Että vain tämä on totta.


Ihmiset haluavat ehkä taas lumoutua. Niin kuin lapset lumoutuvat leikeissään.

Mitä mieltä sinä olet yliluonnollisista kokemuksista?

Lähteet: VoiHyvin 5/2018, kuvat omat


8 kommenttia:

 1. Jonkinverran on koettu noita kummia juttuja, sisareni kanssa meillä on ollut jonkinlainen kummallinen yhteys lapsesta saakka, hänellä paljonkin enemmän juttuja. Miesystävän kanssa jutustelemme näistä, olemme molemmat leskiä ja puolisomme ovat käynee jättämässä hyvästit kuolemansa jälkeen. Itse näin puolisostani näyn että hän tuli sänkyyn viereeni, ei puhunut vaan otti kädestä, nousi ja lähti kohti ovea sanomatta mitään. Koin että nämä olivat hyvästit, uskon vahvasti kuoleman jälkeiseen elämään ja minulle tämäntapaiset jutut ovatkin melko luonnollisia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Yliluonnolliset jutut on kiinnostavia. Etenkin nuo miehesi jäähyväiset. Minulla oli kerran elämässä hyvin vaikea tilanne. Yhtäkkiä tunsin pienen ilmavirran ja isäni käden olkapäälläni. Se toi lohtua. Mukavaa torstai päivää sinulle!

   Poista
 2. Kauniita kuvia,
  Jotkut kokemukset ovat toisille tavallisia, toisille samat outoja.
  Tavallisimpia itselle ovat kokemukset, joissa ajattelen intensiivisesti jotain henkilöä ja pian törmäämme tai hän ottaa yhteyttä minuun. Pahalta tuntuu silloin, kun saan viestin juuri ajattelemani henkilön läheiseltä, tämän henkilön kuolemasta.
  Minulla on myös pari itsestänikin tosi outoa kokemusta, mutta niistä joskus jossain toisessa yhteydessä.
  Kaikkea kaunista päivääsi Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Tuo telepaattisuus on ehkä aika yleistä. Uskon, että herkät ihmiset on avoimempia antaa yliluonnollisten asioiden tulla. Eikä niiden tarvitse olla ihmeellisen ihmeellisiä. Saattavat lomittua arkipäivän tuoksintaan. Aurinkoista torstaita sinulle!

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kyllä , olen saanut kokea ,että yliluonnollinen maailma on olemassa. Kun tulin uskoon 24-vuotiaana,astuin tähän toiseen ulottuvuuteen.. jo yli 40v siis ..Silloin pääsin irti maailman alkeisvoimista (vrt.galat.4:3) Jumalan todellisuuteen. Ensin siihen pääsivät isä ja äiti,kun ottivat Jeesuksen elämäänsä,, vapautuen mm. alkoholismista ym ,sitten puoli vuotta myöhemmin minä ja sisarukseni,tätini ja serkkuni ..Kaikkien elämä muuttui täysin.

  Ja kun ihminen lähtee kulkemaan Jumalan tietä niin ihmeet ja merkit ja Jumalan näkymättömät voimat ovat arkipäivää. Kun rukoillen kulkee,ja lukee sanaa,, siinä tullaankin ihmeiden äärelle. esim Jumala ilmoittaa kuinka asiat ovat (Henkensä kautta), Hän myös johdattaa ja lohduttaa ja kuulee rukoukset,saa vaan ihmetellen kulkea tätä elämänmatkaa....

  Yliluonnolliset asiat ovatkin ihan tavallisia tällä tiellämme. Olisi tuhansia,tuhansia kertomuksia minullakin näistä.
  Esim. kun lapseni olivat pieniä,olin paljon yksin heidän kanssaan kotona, asuimme isossa vähän röttelössä omakotitalossa,tuuli puhalsi läpi talon yms. makuuhuoneemme oven yläpuolella paloivat tulen liekit öisin,, tiesin ,että olimme Jumalan vartioimina, ym ym. Jumala on ilmestynyt,paitsi sanansa ja johdatuksensa kautta ,myös näiden monien,jatkuvien ihmeiden kautta, vahvistaen uskoa-Hän tietää,mitä kukakin tarvitsee ja suojaa,ja ilmestyy, ei Hän jätä ilmestymättä, .. ja tuleviain asioita Hän ilmoittaa,, (siitä olisikin paljon kertomista.. )

  Maailmassa on momenlaisia henkivaltoja.On Jumalan Henki ja Jumalan joukot,enkelijoukot, mutta on myös pimeyden henkivallat. kts. efesol 6:12- eteenpäin..."Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan ,vaan henkivaltoja vastaan ,tässä pimeydessä hallitseviamaailmanvaltiaita vastaan ,pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa. 13:Sentähden ottakaa vastaan Jumalan koko sota-asu voidaksenne pahana päivänä tehdä vastarintaa ja kaikki suoritettuanne pysyä pystyssä."

  Sori,tuli ehkä liian pitkä teksti tästä.Mutta kun kysyit, niin vastasin.Omasta näkövinkkelistäni.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!