keskiviikko 22. elokuuta 2018

Hyllyköön rasvaRuotsalainen  kehopositiivisuusaktivisti Sara Dahlsröm sheikkaa hidastetuissa videoissa täyteläisin muodoin ja hyllyvin reisin. Hän opettaa, että treenata voi ilman ulkonäköpaineitakin.

Hälsa&Fitness-lehden päätoimittaja Sara Dahlström on kehopositiivisuusliikkeen voimahahmo Ruotsissa, jossa liike on aivan eri tasolla kuin Suomessa. Suomessa on alettu kunnolla puhua siitä noin vuosi sitten. Ruotsissa huomattavasti pidempään.Kehopositiivisuudessa arvostetaan kaikenlaisia vartaloita vastakohtana yleiselle laihalle naisihanteelle. Tärkeää on päästä irti ulkonäköpaineista. Ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. 
Olen kirjoittanut aika monta postausta jo aikaisemmin tästä aiheesta.

                      Terveysriskeistä
Lihavuuskeskustelu jumittuu usein terveyskysymyksiin. Mutta myös läskivihalla on todellisia vaikutuksia kilojenkantajan ruumiilliseen ja henkiseen terveyteen. Painosta huomauttamisen häpeäntunne omasta kehosta voi vaikuttaa lääkärin, kuntosalin, sosiaalisten tilanteiden välttelyyn.Läskiviha on jo niin syvällä kulttuurissamme. Että oman tukevan kehon rakastaminen voi olla hyvin vaikeaa. On kohtuutonta vaatia itseltään yhtäkkiä rakastamaan kehoaan, jos on koko elämän oppinut vihaamaan sitä.Ulkonäön perusteella ei voi arvioida mitään ihmisen terveydestä ja kunnosta. Eikä se kuulu kenellekään. Painosta huomauttaminen on vain terveyshuoleksi naamioitua fatshamingia. Eli pulskien ihmisten alistamista, kiusaamista, nöyryyttämistä.

Jokainen ylipainoinen nainen tietää olevansa ylipainoinen. Kukaan ei ole huvikseen lihava. 

           Fitness
Dahlströmillä painonnosto on ollut tärkeä asia hänen kehosuhteessaan. Se auttoi häntä arvostamaan omaa kehoaan tekojensa, ei ulkonäön suhteen.Fitnessbuumin yllyttämänä ulkonäkökeskeisyys on vain pahentunut vuosien kuluessa. Dahlström haluaa muuttaa käsityksiä urheilusta, terveydestä, ulkonäöstä. Blogissaan hän jakaa treenivinkkejä, lohdutusta lihaville ja kirjoittaa liikunnan hyvinvointihyödyistä ilman kehonmuokkauspäämäärää ja painonpudotustarpeita.  Lihavilta odotetaan liikkumista laihtumisen takia. Toisaalta lihavat pelkäävät liikuntaa julkisilla paikoilla siksi, että heitä usein ihmetellään ja pilkataan.

Mitä mieltä olet kehopositiivisuudesta?


Lähteet: Helsingin Sanomat 10.8.2018, kuvat omat

8 kommenttia:

 1. Ihanat kesäiset kuvat.
  Voi, kunpa kaikki voisivat katsoa hyväksyvästi omaa peilikuvaansa.
  Jos joskus on toivonut hoikempia kinttuja tai pienempää nokkaa, niin vakavista sairauksista paraneminen sai arvostamaan kehoaan sellaisena kuin se on.
  Kivaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti kommentistasi. Vakavat sairaudet ovat varmasti opettaneet sinua olemaan kiitollinen suuremmista asioista kuin painosta. Minun käy kovasti sääli etenkin nuoria tyttöjä liian laihan kauneusihanteen painostuksessa. Totta kai minkä ikäistä tahansa satuttaa, jos kommentoidaan painoa. Kun se on jokaisen oma asia.

   Poista
 2. Hei. On tosi surullista, että ihmiset usein arvotetaan ulkonäön perusteella. Kantakoon jokainen läskinsä tai luunsa kunnialla. Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina, kommentistasi.Kyllä se on surullista ja julmaakin. Nykyinen ylilaiha kauneusihanne on harhainen, anorektinen. Ihmisen pitäisi saada rauhassa olla sellainen kuin on.

   Poista
 3. Näin juuri onkin, jokainen ylipainoinen varmasti tietää olevansa ylipainoinen eikä kukaan ole huvikseen lihava, kuten sanoit. Myös perintötekijöitä vastaan on vaikea taistella.
  Minusta jokainen saa olla ihan sen näköinen kuin on, kunhan on sinut itsensä kanssa.
  Mukavaa päivää Marja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi. Niin juuri, kukaan ei ole huvikseen ylipainoinen. Jotkut ulkonäkökeskeiset ihmiset saattaa kuvitella näin ja arvostella toisen painoa lapsellisesti. Aikuiset ihmiset. Minua se raivostuttaa.

   Poista
 4. Tämä on niin monisäikeinen juttu, mutta sanotaanko nyt vaikka näin, että muiden ulkonäkö ei kuulu minulle ja minua ei ällötä erilaiset kehot. Vartalot ovat luonnollisia asioita ja onneksi erilaisia vartaloita sentään nähdään uimarannalla. Hyvä, että nähdään somessakin, jotta silmä tottuu erilaisuuteen, eikä täydelliseen ja siloiteltuun.

  Ihanaa päivää Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Mielenkiintoista että kehopositiivisuus on sinulle monisäikeinen asia. Fiksusti sanottu, että toisten kehot ei ole arviointisi kohteena. Kun tähän maailmaan mahtuu niin monenlaisia vartaloita. Totta tuo että somessakin näytetään omanlaisiaan ihmisiä, mikä on hyvä asia. Ei kaikki haluakaan olla anorektisen laihoja. Mutta ei myöskään lihavia. Se ei ole tietoinen valinta vaan monen asian tulos.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!