torstai 27. kesäkuuta 2024

Saamarin punkit

 


Minulla on lähes joka kesä punkki rintaumuksessa, parhaillaan kaksikin kertaa, vaikka käytän peittäviä vaatteita. Se johtuu varmasti siitä, että rymyän tuolla metsissä etsimässä sieniä ja marjoja. Joskus yritän raapia sen pois. Joskus käytän pinsettejä. Joskus pihtejä, joita en oikein osaa käyttää.


Muutaman kerran on tullut punaista rengasmaista ihottumaa punkin piston ympärille. Olen mennyt lääkäriin, ja aina hän on sanonut, että ihottuma johtuu siitä, että osa punkista on jäänyt ihoon ja iho on tulehtunut. Ei sanaakaan borrelioosista. Välillä uskon, että minulla on se.

"Pitääkö punkeista huolestua?"

Aiemmin punkkeja esiintyi lähinnä  rannikkoseudulla ja saaristossa.Ilmastonmuutoksen takia ne ovat levinneet lähes koko  Suomeen. Tämän vuoksi yhä useampia sairastuu  punkkien aiheuttamiin tauteihin eli borrelioosiin ja puuttiaisaivotulehdukseen.


Suomessa on kahta eri punkkilajia: TBE-virus ja borrelioosin aiheuttavaa borelia burgdorferi-bakteeria.


" Miten tartunnoilta voi suojautua?"

Punkit viihtyvä pusikoissa ja heinikoissa. Iho on hyvä suojata pitkähihaisella paidalla ja housuilla. Pujota paidan helma housuihin ja jalat saappaisiin ja vedä sukan varret lahkeiden päälle.


"Miksi punkkisyyni on tärkeä?"

Jos punkin saa irti alle 24 tuntia sen tarttumisesta, riski saada borreoloosiin on pieni.Punkin voi irrottaa punkkipihdeillä, pinseteillä taikka vaikka kynsillä.

Tärkeintä on olla nopea.TBE-virus sijaitsee punkin suuosassa ja se tarttuu nopeasti minuuteissa. Siltä suojaa antaa vain rokote. Rokote ei kuitenkaan suojaa borreoloosilta, syyni kannattaa tehdä joka tapauksessa.



"Entä irrottamisen jälkeen?"

Kun punkin on huomannut ja irrottanut, päivämäärä kannattaisi merkata kalenteriin. Jos puremasta tulee oireita, tiedetään, missä ja milloin punkki on tarttunut.


Tämä tieto auttaa oireiden ja mahdollisen sairauden hoitamisessa. 


Laajeneva ihottuma on yksi oireista jo  yli puolessa borreliatapauksissa. Ihottuma kannattaa rajata heti, jos ihottuma alkaa levitä piirrettyjen rajojen yli, on syytä hakeutua lääkäriin.


 "Kuinka usein TBE-rokote uusitaan?"

Aikavälit ovat hurjia. Peurusrokotesarja sisältää kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas 9-12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.


Ensimmäinen tehoste annetaan kolmen vuoden kuluttua viimeisestä perusrokoteannoksesta.THL:n laajaan tutkimustietoon perustuvan suosituksen mukaan 10 vuoden väli on kuitenkin riittävä. Tehosteet maksetaan itse.


"Mistä tietää saaneensa tartunnan?"

Borreoloosi on infektiotauti, jota hoideetaan antibiooteilla. Taudin varhaisessa vaiheessa voi ihottuman lisäksi tulla flunssaoireita.


Puutiaisaivotulehdus on kaksivaiheinen: ensin nousee lievä kuume, osalle ihmisistä kuume nousee ja tulee päänsärkyä parin viikon päästä. Joskus TBE voi aiheuttaa vakavimpia ja jopa pysyviä keskushermosto oireita.





Lähteet: Kauneus&Terveys 6/2024, kuvat Pexels, Pixabay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!