tiistai 4. kesäkuuta 2024

Monesko kuppi kahvia?

 


Minä olen kahvikatti. Juon päivässä noin kuusi mukillista. Aamulla, päivällä ja illalla kaksi kuppia kerrallaan. Minulta kahvi ei vie yöunia. Näin on yksi viides osalla ihmisistä.Seuraavaksi kysymyksiä kahvista.


Miksi yksi voi juoda kahvia monta kupillista ja toiselle tulee pienestäkin kupista paha olo?

Kofeiini toimii yksilöllisesti ja siihen vaikuttaa kolme tekijää.

Yksi vaikuttava tekijä on perimä. Geenit vaikuttavat adenosiinireseptorien toimintaan ja aineenvaihduntaan.


Kofeiinin määrä elimistössä puoliintuu noin viidessä tunnissa, mutta jos aineenvaihdunta on nopea, se voi tapahtua jopa puolessatoista tunnissa. Joillakin puoliintumiseen saattaa mennä jopa kymmenen tuntia. Tämän takia yksi voi juoda aamulla monta kupillista kahvia ja lounaan jälkeen lisää, mutta toisen täytyy jättää kahviannoksensa yhteen aamumukilliseen.


Kolmas vaikuttava tekijä on kehon koostumus. Pienikokoiseen ihmiseen sama kofeiiniannos vaikuttaa herkemmin kuin isokokoiseen.


"Mihin kofeiinin piristävä vaikutus perustuu?"

Kofeiini nopeuttaa ja kiihdyttää keskushermostoa. Tämä lisää valppautta ja huomiokykyä, nostaa sydämen sykettä  ja vahvistaa lihasten suorituskykyä.


Kofeiini poistaa väsymyksen tunnetta. Se estää aivojen adenosiinireseptorien toimintaa, jolloin nukahtamista edistävä adenosiini ei pääse vaikuttamaan. Iltakahvit voivat myös vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunta.




Milloin on kyse kofeiinin yliherkkyydestä ja mistä se johtuu?
Kofeiini voi aiheuttaa levottomuutta, vapinaa, sydämen tykytystä, ahdistusta ja uniongelmia.

Tavallisesti tällaisia kofeiinimyrkytyksen oireita alkaa tulla, jos kofeiinia kertyy elimistöön noin 400-600 milligrammaa. Tämän verran kofeiinia voi saada, jos juo aamun mittaan kaksi isoa mukillista kahvia.

Toisilla ihmisillä jo pieni annos voi aiheuttaa epämiellyttäviä oireita. Silloin puhutaan kofeiiniylihekkyydestä.


"Voiko kofeiiniylihekkä saada oireita muustakin kuin kahvista?"


Kyllä.Kahvin lisäksi kofeiinia on muun muassa mustassa ja vihreässä teessä, kolajuomissa, energiajuomissa, suklaassa ja kaakaossa.



Muuttuuko kehon kyky sietää kofeiinia ikääntyessä?
Kofeiinin sietokyky voi heikentyä, kun aineenvaihdunta hidastuu. Tämän vuoksi kofeiini voi vaikuttaa voimakkaammin ja pidemmän aikaa kuin aiemmin.

"Kannattaako kahvia silti juoda?"
Tutkitusti pari kuppia päivässä voi  ehkäistä dabetesta ja maksasairauksia.Kofeiini nopeuttaa myös suoliston toimintaa ja auttaa ummetukseen. Jos kofeiini sopii itselleen, sitä voi huoletta juoda maltilla.



Lähteet: Kauneus&Terveys 6/24, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!