torstai 6. kesäkuuta 2024

Miten aurinko vanhentaa ihoa?




Minulla on hyvin vaalea iho ja poltin lapsena monta kertaa selkäni, kun kitkin kasvimaata bikineissä. Yhdellä Egyptin matkalla vietettiin rantalomaa. Ihoni paloi paikoin niin pahasti, että siihen tuli rakkuloita. Sitten äkkäsin matkalla hankkia suojaavat vaatteet  ja rutkasti 50 suojakertoista aurinkovoidetta.


Tänä kesänä tein puutarhatöitä iholla voiteen suojakerroin 50. Silti kasvot, kämmenselät, kyynärvarret paloivat.  Tästä sain opetuksen: leveälierinen hattu päähän ja peittävät kevyet vaatteet. Hoidin tuon palamisen jälkeen rutkasti ihoa  voiteilla ja kosteuttavilla naamioilla.


En ole koskaan arvostanut rusketusta. Se ei käy minulle. En ota aurinkoa myöskään siksi, että haluan estää ihosyövän ja liian aikaiset rypyt kasvoilla. Kävin kosmetologilla noin 10  vuotta sitten viisikymppisenä, ja kosmetologi sanoi, että ihoni on paremmassa kunnossa kuin monilla kolmekymppisillä, jotka ottavat aurinkoa.


Voimakas auringolle altistuminen vanhentaa ihoa enemmän kuin runsas tupakointi. UV-säteiden voima on hätkähdyttävä: jos on auringossa suojaamatta ihoaan, soluihin alkaa tulla vaurioita heti. Iholla ne näkyvät vasta vuosien kuluttua. Kerran tulleita vaurioita ei saa tekemättömäksi.



UVA-säteet tunkeutuvat syvälle verinahkaan. Näin syntyy voimakkaasti reaktiivisia happiradikaaliyhdisteitä, jotka vaurioittavat solun rakenteita, korjausjärjestelmiä ja DNA:ta. Syäpäriski kasvaa ja solujen toiminta heikentyy.


Aurinko vanhentaa ihoa, koska se vähentää ihon kimmoisuutta ylläpitävän kollageenin määrää ja heikentää sen laatua. Ihon uudistumiskyky heikkenee, elastisia ihosäikeitä on vähemmän, ja iho ohenee, veltostuu ja rypistyy. Iän myötä ihon uudistumiskyky heikkenee luonnostaankin. Aurinko ikäännyttää keski-ikäisen ihoa rankemmin kuin parikymppisen. Aurinko vahingoittaa vaaleaihoisia eniten. 


Etelän rantalomalla tai hellekesänä jo keski-ikäinenkin huomaa ihoryppyjensä syvenevän, jos viettää auringossa pitkiä aikoja.



Kaikki aurinkovoiteet eivät suojaa ihon vanhenemiselta. Kun haluaa torjua ryppyjä, kannattaa valita voide, jonka kyljestä löytyy ympäröity UVA- merkintä ja jonka suojakerroin on mahdollisimman suuri. Voidetta on hyvä lisätä 2-3 tunnin välein ja tarvittaessa useamminkin, jos hikoilee.


Suomen auringossa kannattaa käyttää voidetta, jonka suojakerroin on 30 tai enemmän. Muun muassa meikkivoiteiden pienten suojakertoimien varaan ei kannata tuudittautua, vaan levittää alle ohutta aurinkovoidetta, jossa on isompi suojakerroin.






Lähteet: Helsingin Sanomat 8.7.2021, kuvat Pixabay


2 kommenttia:

  1. Ihan kauhulla muistelen, miten lapsuudessani ja vielä nuoruudessakin aurinko koettiin vain "terveyden lähteenä" ja rusketus oli "terveen merkki". Nuorena rusketuin ihan nätisti, mutta yhtenä kesänä ollessani alle neljäkymmentä (olisinko ollut 38v), sain ihan kamalat maksaläiskät! Silloin keskivahva 20-30 suojakerroin vaihtui 50+ aineisiin! Vei vuosia saada maksaläiskät vaalenemaan ja nykyään vältän kaikkinaista "tahallista" auringossa oleskelua. Kasvoilla on kesäisin ensin ohuempi suojavoide 50 suojalla ja sen päällä paksu voide, jossa on sama suojaus. Ja meikissä on vielä pikkusuoja (tosin vain 15, mikä nykyään kuulostaa melkein ei miltään). Suojautuminen tosiaan kannattaa! Aurinko vanhentaa ja altistaa ihosyövälle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi NK. Minäkin muistan, että lapsuudessa ja nuoruudessa vain ihailtiin rusketusta, vaikka iho olisi ensiksi palanut. Hurja vaikutus sinulla aurinkoon nuo maksaläiskät. Minä olen ollut jossakin vaiheessa allerginen auringolle. Iholle on tullut punaisia viiruja. Sinulla on perusteellinen suojaus iholle. Minä laitan vain yhden kerroksen paksua 50 suojakerroin voidetta. Mutta nyt puutarhatöissä oli niin kuuma, että se lähti kasvoilla valuvan hien mukana varmaankin pois.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!