maanantai 11. syyskuuta 2023

Viisi syytä syödä hapatettuja ruokia

 
Minä  syön melko paljon hapatettuja ruokia.  Tällä hetkellä syön hapankaalia ja luonnonjogurttia tai rahkaa. Se on jännä juttu, että välillä unohdan kokonaan hapankaalin syömisen. Toisaalta on hyvä olla vaihtelua. Kimchiä olen kokeillut, mutta sen syöminen jäi. Syön nykyisin aamupalaksi jogurttia, jossa on itse tekemääni mysliä ja mustikoita tai puolukoita. Tykkään myös viilistä ja piimästä. Mutta miksi syödä hapanmaitotuotteita?


1) Se kohentaa vastustuskykyä

Tutkimusten mukaan hapanmaitotuotteet parantavat vastustuskykyä ja auttavat myös tavallisen flunssan torjunnassa tai lyhentävät sen kestoa.


2) Se tekee hyvää suolistolle

Hapattaminen lisää suoliston toimintaa tukevia hyviä bakteereja. Ne rauhoittavat vatsaa ja voivat pitemmällä aikavälillä myös auttaa ehkäisemään turvotusta, ummetusta, jopa ärtyvän suolen oireyhtymää.
3) Se edistää ruoan sulamista

Hapatus pilkkoo ruoan sokerit helpommin imeytyvään muotoon, siksi jogurtti ja muut hapanmaitotuotteet sopivat usein laktoosiin tolerantikolle ja juurileipä heille, joille leipä yleensä aiheuttaa vatsanväänteitä.


4) Se parantaa ravintoarvoja

Hapatus lisää esimerkiksi eri ruokien vitamiinien, antioksidanttien  ja raudan määrää.


5) Se voi vähentää sairausriskiä

Hapanmaitotuotteiden käyttö parantaa luuston terveyttä, laskee korkeaa verenpainetta, ehkäisee peräsuolisyöpää ja sydänsairauksia. Hapatettujen tuotteiden probiootit saattavat myös tukea mielenterveyttä ja painonhallintaa.
Lähteet: Kauneus&Terveys 1/2021, kuvat Pixabay  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!