maanantai 4. syyskuuta 2023

Oliiviöljyn tärkeimmät terveysvaikutukset
Välimeren ruokavalio ehkäisee monia sairauksia. Sen tärkeimmäksi tekijäksi on muodostunut oliiviöljy, jota käytetään Välimerellä runsaasti.


Neitsytöljyn polyfenolit laskevat kolesterolia
Terveyden kannalta oliiviöljyn tärkein merkitys on se, että se koostuu pehmeästä rasvasta, mutta toisaalta rypsiöljyssä on vielä enemmän pehmeää rasvaa.

Laadukkaat neitsytoliiviöljyt sisältävät paljon polyfenoleja, jotka auttavat hallitsemaan kolesteroliarvoja. 20 gramman päiväannos neitsytoliiviöljyä auttaa torjumaan haitallista LDL-kolesterolia.


Oliiviöljyn omega-6 ei ole todennäköisesti riskitekijä
Laadukkaissakin oliiviöljyissä on vain omega-6 rasvahappoja, mutta ei paljonkaan omega-3 rasvahappoja. Ihminen tarvitsee molempia. Rypsiöljyssä on molempia rasvahappoja ja sitä pidetäänkin usein terveellisempänä kuin oliiviöljyä.

Kaikkia omegoja ei tarvitse hankkia vain yhdestä lähteestä. Omega-3 rasvahappoja saa esimerkiksi saksanpähkinöistä ja merenelävistä, jotka molemmat kuuluvat Välimeren ruokavalioon.


Jalostetut oliiviöljyt on hyvää  ravintoa
Oliiviöljyjen välillä on eroja. Maukkaimpia ja kalleimpia ovat mekaanisesti puristetut neitsytoliiviöljyt.

Jalostettu oliiviöljy on itsessään mautonta ja siksi siihen lisätään usein neitsytoliiviöljyä.

Erityyppiset öljyt eroavat toisistaan pääosin kulinaaristen ominaisuuksien puolesta. Ja sen lisäksi neitsytöljyssä on polyfenoleja.


Neitsytoliiviöljyä ei kannata kuumentaa
Neitsytoliiviöljyyn pääsee puristuksen yhteydessä muitakin oliivin osasia. Tästä syystä ne ei kestä kuumentamista yhtä hyvin kuin jalostetut öljyt.

Nyrkkisääntö on se, että jalostetut oliiviöljyt sopivat hyvin paistamiseen, kun taas neitsytoliiviöljyt ovat parhaimpia salaateissa ja muissa kylmissä ruuissa.

Lähteet: Helsingin Sanomat 18.4.2019, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. Mahtava yhteenveto!

    Rapsiöljyssä terveysvaikutukset säilyvät kuumentaessa huomattavasti rypsiöljyä paremmin. Kuumaan touhuun siis kotimaista rapsiöljyä 👍.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Susanna kommentistasi. Ja kiitos tiedostasi, että rapsiöljy sopii paremmin kuumennukseen kuin rypsiöljy. En ole aikaisemmin välittänyt siitä, kumpaa käytän mihinkin.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!