keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Nykypäivän hengellisyys

 


Vaikka luterilaisen kirkon jäsenmäärä on laskenut roimasti ja monet ovat niin sanottuja kulttuurikristittyjä, mikä tarkoittaa, että juhlitaan kristillisiä juhlia ilman kristinuskon viitekehystä, ja hengellisyys ei juuri näy arjessa, tarve uskoa johonkin itseään isompaan ei ole hävinnyt. Tätä tarvetta on syntynyt täyttämään jo 1960-luvulta alkaen uususkontoja muun muassa viccalaisuus, uusshamanismi, buddhapiirit, enkelihenkisyys, buddhalaisperäinen meditaatio.


Elämän vastausten hakeminen itseä isommasta näyttää olevan yleisinhimillinen piirre: 85 prosenttia maailman ihmisistä kuuluu johonkin uskontoon ja, 10 prosenttia on ateisteja.


Osa ihmisistä tuntee, että perinteinen uskonto sitoo ja sanelee. He hakevat hengellisyyttä, kunnes löytyy itselle sopiva yhdistelmä. Se tuntuu paremmalta kuin valmispaketti.


Hengellisyydessä on paljonkin hyviä puolia. Se ei liity vain toivoon paremmasta tuonpuoleisesta, vaan sillä on vaikutusta jokapäiväiseen elämään. Hengellisyys luo optimismia ja myönteistä asennetta muita ihmisiä ja elämää kohtaan.



Uskonnollisilla ihmisillä on vähemmän yksinäisyyttä, masennusta ja ahdistusta. Heidän itsetuntonsa on parempi. Mutta vaikka uskon on osoitettu lisäävän hyvinvointia, mikään täsmälääke se ei ole. Kaikkein parhaiten voivat he, joilla on vahva vakaumus, oli se sitten uskonnollinen tai ateistinen.


Kriisit synnyttävät usein halun lähteä etsimään hengellisiä vastauksia. Läheisen kuoleman jälkeen monia auttaa ajatus iankaikkisesta elämästä ja läheisen kohtaamisesta tuonpuoleisuudessa, vaikka kriisin alussa jopa syyttäisi Jumalaa tapahtuneesta.


Terveen vakaumuksen tunnistaa siitä, että se tuo rauhaa ja turvaa huolten ja pelkojen sijaan. Lakihenkinen, ankara usko ei ole tervettä hengellisyyttä.





Lähteet: Referaatti Kauneus&Terveys 5/2022, kuvat Pixabay



4 kommenttia:

  1. Hyvää uutta aamua♡

    Kyllä olen samaa mieltä uskon vaikutuksista.
    Se ,usko,tuo rauhaa ja turvaa,voimaa elää.

    Uskon hedelmät tulevat kyllä näkyviin.
    Siis ovatko hedelmät hyviä vai pahoja kertoo paljon.
    Täydellinen ei ole kukaan.Eihän me muuten tarvittas Jeesusta,ei armoa.

    Lakihenkinen uskonto,sillä se ei ole uskoa vaan nimenomaan ihmisen itsensä laatima uskonto,joka on täynnä sääntöjä ja määräyksiä,ei tosiaa ole tervettä hengellisyyttä.
    Se on myrkkyä jokaiselle.

    Minä koen näin,kuten myös raamattu sanoo galatalaiskirjeessä,muistaakseni 5.luvussa:Vapauteen Kristus vapautti meidät.
    Totuus tekee vapaaksi.

    Noniin,en enempää kirjoittele.
    Hyvää ja kaikinpuolin onnistunutta päivää sinulle Marja.

    Täällä viikko kulunut nyt mieheni kuolemasta.On surutyön 7.päivä..Asioita hoideltu,lähes kaikki (perukirjaan ja hautajaisiin liittyvät asiat.)
    Nyt käyn pihan läpi ja kerään pihapatsaat ym varastoon.
    Siemenkotia kerään myös (mahdollisen)ensikevään varalle
    Ja jatkan kodin muutostöitä....

    terv.tuula t

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Tuula T. Luterilaisen opin mukaan tosiaankin hyvät teot ovat uskon hedelmä. Pelkät hyvät teot ei pelasta ihmistä. Mielestäni kaikenlainen hengellisyys ja kaikki pääuskonnot lisää hyvinvointia, jos se ei ole lakihenkistä uskoa.

    Kaunis ajatus tuo, että vapauteen Kristus vapautti meidät. Totuus tekee vapaaksi.

    Otan osaa miehesi kuolemaan ja toivotan voimia surutyöhön. Olet saanut uskomattoman nopeasti asioita hoidettua. Meillä meni miehen kanssa noin kaksi kuukautta aikaa hoitaa noita järjestelyjä tyttären kuoleman jälkeen.

    VastaaPoista
  3. Uskonnollisuus ja usko ne on kaksi eri asiaa, uskonnollinen ihminen harrastaa jotain mitä hengellisyyteen liittyy, usko taas on sydämen usko Jeesukseen, maailma on täynnä uskonnollisuutta, ja uskontoja niinkuin noissa mainituissa mm.mutta ne kertovat sen että se Jumala joka meidät loi laittoi iankaikkisuuden kaipuun jokaiseen ihmiseen, siksi ihminen etsii Jumalaa, mutta niin monet etsii vääristä paikoista, juuri noista uskonnollisista, joilla ei ole mitään tekemistä oikean aidon Jumalan kanssa, hän on oikea agabe rakkaus.Jumala kaipuun takia ihmiset tekee myös itselleen Jumalan, joko puusta, kivestä, kullasta tai hopeasta, jotka ovat vain kuollutta materiaalia. Jumala joka on kaiken luonut, on elävä Jumala, ja on lähellä ihmistä, ihmisen tulee vain kääntyä hänen puoleensa ja kysyä vaikka:"Jumala jos olet olemassa, ilmesty minulle jotenkin." ja jos se pyyntö lähtee sydämestä, niin 100% Jumala vastaa, itse olen sen kokenut.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi Kastepilvi. Ymmärrän, että kirjoitit noin, koska olet elävässä ja vahvassa kristillisessä uskossa. Mutta minusta uskoa ei voi rajata vain kristilliseen uskoon. Että muiden uskontojen edustajat olisivat vain uskonnollisia. Islamin uskoinen uskoo Allahiin, buddhalainen Buddhaan tai meditaatioon ja itsensä pelastamiseen, hindulainen moniin jumaliin, juutalainen Jahveen. He kaikki voivat olla sydäntään myöten elävässä uskossa, eikä he vain tee jumalaa puusta, kivestä, kullasta tai hopeasta. Minusta Raamatun kertomus laupiaasta samarialaisesta kertoo muiden uskontojen kunnioittamisesta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!