torstai 14. heinäkuuta 2022

Lomaflunssan syynä voi olla stressaava arki

 
Loman aloittaminen flunssassa tuntuu huonolta tuurilta. Mutta kyse ei ole arpapelistä, vaan stressin purkautumiseen ja stressihormonitasojen laskuun liittyvästä ilmiöstä.


Loman  alla stressi voi olla usein voimakkaimmillaan, koska työt kasaantuvat ja päivät venyvät, kun lomalle lähtijä pohjustaa poissaoloaan.


Ja sitten, kun työkiireet vihdoin hellittävät, ihmisellä on aikaa sairastaa ja tuntea sairauden tunnetta. Arki on vauhdikasta, eikä ehdi kunnolla kuunnella kehon viestejä.


Sterssitilanteessa lisämunuaisista erittyy kortisoli-, adrenaliini- ja noradrealiinihormoneja, joista on lyhyemmällä tähtäimellä hyötyä, koska hormonit toimivat liikkeelle panevana voimana. Mutta kun stressi hellittää, kehon hormonitasapaino muuttuu. Tämä muutos voi herkistää infektioille.Suurin osa flunssista on kausiluonteisia. Flunssan aiheuttajaviruksia on satoja ja on myös korona, ja niitä on kesälläkin kaikkialla, missä ihmiset liikkuvat. Ne siirtyvät ihmisistä toiseen pintojen, esineiden, käsien ja hengitysilman kautta.Käsipesu ja omien kasvojen koskettelun vältteleminen estää flunssavirusten leviämistä.


Perusterve ihminen sairastaa flunssan keskimäärin kahdesta neljään kertaa vuodessa. Jos flunssa iskee aina vapaalla, kannattaisi karsia kalenteria. Toistuvat flunssat, uni-, keskittymis- ja muistivaikeudet ovat merkkejä stressin pitkittymisestä. 


Stressiä voidaan ehkäistä huolehtimalla palautumisesta, kuten riittävästä unesta, työn tauottamisesta ja liikunnasta. Unen aikana keho palautuu päivän rasituksista, jonka jälkeen se on vahvempi kohtaamaan taudinaiheuttajia.


Hyvin nukkuneena jaksaa katsoa mitä suuhunsa laittaa: monipuolinen, terveellinen ja riittävä ruoka tukee vastustuskykyä. Liikunnassa kannattaa muistaa kohtuus, koska hyvin rankka liikunta on elimistölle stressitila, joka saattaa heikentää hetkellisesti elimistön immuunijärjestelmää.


Lähteet: Helsingin Sanomat 23.6.2022, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!