tiistai 26. heinäkuuta 2022

"Minkä ikäiseksi koet itsesi?"




Ennen tyttäreni kuolemaa koin itseni nelikymppiseksi, vaikka kasvot kertovat muut. Minun ajatteluni, kognitioni, tunne-elämä, itsetunto, minäkäsitys ja identiteetti olivat mielestäni jääneet sille tasolle kuin ne olivat nelikymppisenä. Nyt koen itseni noin 70-vuotiaaksi. Suru on vanhentanut minua todella paljon sekä henkisesti että fyysisesti. Fyysisesti on tullut ryppyjä ja juonteita, ylipainoa ja ryhtikin on jotenkin mennyt.


Ihmisellä on ainakin kolme ikää: toivottu, koettu ja fyysinen ikä. Nämä voivat paljastaa mielenkiintoisia asioita hyvinvoinnista ja ennustaa jopa jäljellä olevia elinvuosia.


Kun tietyt aikuisuuden ikärajat on saavutettu, moni saattaa oikein joutua muistelemaan, minkä ikäinen minä olenkaan. Fyysinen ikä voi välillä unohtua, eikä se haittaa ollenkaan. Enemmän ihmisestä kertoo tutkimusten mukaan se, minkä ikäiseksi hän kokee itsensä.


Koetun iän yhteys hyvinvointiin on huomattu monissa tutkimuksissa maailmalla ja Suomessa. Ilmiötä ei ole vielä onnistuttu täysin selittämään. Suurin osa ihmisistä länsimaissa kokee itsensä ikävuosiaan nuoremmaksi. Keskimäärin 44-vuotiaaksi.



Nuoremmissa ikäryhmissä koettu ikä on lähellä fyysystä ikää.

Ikäkokemuksia:

-31-39-vuotiaat kokevat olevansa keskimäärin 33-vuotiaita

-40-49-vuotiaat kokevat olevansa 40-vuotiaita

-50-59-vuotiaat kokevat olevansa 46-vuotiaita

-60-69-vuotiaat kokevat olevansa 56-vuotiaita

-70 vuotta täyttäneet kokevat olevansa 67-vuotiaita

Tutkimuksessa ei ikävä kyllä haastateltu yli 70-vuotiaita. Tämä on jonkinlaista ikärasismia.


Missä iässä ihminen alkaa kokea itsensä nuoremmaksi? Ratkaiseva  käänne tapahtuu 25-vuotiaana. Siihen asti lapset ja nuoret kokevat itsensä yleensä ikäänsä vanhemmiksi.

 

Tutkimuksissa on selvitetty myös, minkä ikäisiä ihmiset toivovat olevansa. Käänne tapahtui 25-vuotiaana tässäkin. Kaksikymppisistä 60 prosenttia halusi olla ikäistään vanhempi, mutta 26-vuotiaana jo 70 prosenttia toivoi olevansa ikäistään nuorempi.


Norjalaisessa tutkimuksessa selvitettiin koetun iän lisäksi toivotun iän yhteyttä hyvinvointiin elämän loppupuoliskolla. Havaittiin, että mitä lähempänä toivottu ikä on todellista ikää, sitä tyytyväisempiä ihmiset olivat elämäänsä ja sitä paremmin he voivat.


Pieni ero toivotun ja fyysisen iän välillä on hyvä asia, koska se kertoo, että ihminen suhtautuu omaan ikääntymiseensä myönteisesti.





Lähteet: Helsingin Sanomat 16.6.2022

6 kommenttia:


  1. kiitos, mielenkiintoinen tuo taulukko.
    Meidän seinällä on meidän kihlakuvamme, siitä on jo 50 vuotta, kun katson itseäni siinä kuvassa,
    niin uskallan sanoa että en hirveesti ole vanhettunut, täytän 68v. sisimmässäni en koe itseäni nuoremmaksi ainakaan, ryppyjä löytyy kyllä kasvoista, ja kädetkin on vanhettuneet, saati muu keho.Luulisin että syy vanhettumiseen on minun sokeritauti ja lääkkeet joita on pakko syödä, sokeritauti syö sisuksia, verenpaine on riski sydämelle, mutta kun en ole koskaan tupakoinut, enkä käyttänyt alkoholia, niin minua kyllä on luultu nuoremmaksikin mitä olen.
    Naisihminen jos juo paljon monia monia vuosia, niin se näkyy kasvoista, vaikka ne olisi 40v. voivat he näyttää 70 vuotiailta, miehet myös, niinkuin tupakka muuttaa ihon väriä.

    VastaaPoista
  2. Luin tämän samaisen Hesarin artikkelin ja jäin pähkäilemään omaa ikäkäsitystäni. En osaa yhtään sanoa yhtä määrättyä ikää, jonka ikäiseksi itseni tuntisin. Samastun jotenkin puun vuosirenkaisiin (muutenkin kuin vyötäröni osalta). Vuosi kerrallaan vuosirenkaita tulee lisää. ne ovat osa minua, eikä mikään niistä katoa. Seilaan jollain välillä vähän tilanteen ja mielentilan mukaan. Välillä koen itseni kovasti nuoreksi ikäistenikin seurassa. Ja sitten joskus todella vanhaksi, muka niin paljon kokeneeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna kommentistasi. Sain sen viimein näkymään, se vei vähän aikaa, koska olen digiblondi.Jännää ja mielenkiintoista tuo, ettet osaa sanoa, minkä ikäisksi koet itsesi. Kaunis ajatus puiden vuosirenkaista. Varmasti ikätunne riippuu tilanteesta ja mielialasta. Välillä ollaan nuoria ja välillä vanhoja, kuten kirjoitit.

      Poista
  3. Kiitos kommentistasi pike. Varmasti vaikuttaa tuo nuorentavasti, ettet ole juonut alkoholia tai polttanut tupakkaa. Näiden runsas käyttö näkyy varmasti ennen pitkään kasvoista. Olet onnekas, kun näytät nuoremmalta kuin olet!

    VastaaPoista
  4. Olipa mielenkiintoinen postaus.
    Oikein piti miettiä minkäikäiseksi koen itseni. Kuulun ryhmään 50 - 59-vuotiaat ja todentotta, tunnen itseni alle 50-vuotiaaksi. Jotenkin sitä on mieleltään iätön. Kroppa muistuttaa, että elettyjä vuosia on kertynyt.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Hienoa että tunnet itsesi nuoremmaksi kuin ikäsi on. Minä olen samassa ikäryhmässä kuin sinä, 50-59-vuotiaat. Kuten hyvästi sanoit, että keho muistuttaa, että elettyjä vuosia on kertynyt.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!