perjantai 28. tammikuuta 2022

Uhriutumisesta

 Miksi taas minulle tapahtuu huonoja asioita? Eikö välillä olisi jonkun toisen vuoro? Miksi toinen menestyy, mutta minä en? Nämä asiat ainakin joskus ovat monelle tuttuja. Jos ajatukset toistuvat ja alkavat ohjailla elämänasennetta, kyse voi olla uhriutumisesta. Se tarkoittaa jumittumista kielteiseen asiaan.


Uhriutuja ei pyri selvittelemään mieltään painavaa asiaa vaan pyörittelee sitä päässään eli ikään kuin sutii ikävän asian kanssa.


Uhriutuminen voi vinouttaa identiteetin. Sillä on vaikutus persoonallisuuteen, ihmisen tekemiin valintoihin eli käytännössä kaikkiin elämän osa-alueisiin. Se selittää, miksi jotkut aina rakastuvat renttuihin tai haalivat jatkuvasti liikaa hommia itselleen.Tunnista kateus ja ylireagointi

Uhriutumisesta kertova tunnusmerkki on se, että ikävästä kokemuksesta ei tahdo millään päästä yli. Kannattaa olla tarkkana siitä, että ikävät asiat vain tapahtuvat sinulle eivätkä ne ole käsissäsi.


Herätyskellot voivat soida myös, jos tunnet jatkuvasti kovaa kateutta. Tämä tunne voi olla hyvin voimakaskin. Uhriutuja ei voi vastaanottaa toisen menestystä.


Kyseenalaista omat kaavasi

Jos tunnistat itsessäsi uhriutumista, ensimmäinen askel on kyseenalaistaa käytös. Jotta kielteisestä käytöksestä pääsee irti, uhriutujan pitää itse tiedostaa, että on jumittunut ikävään ja ahdistavaan asiaan.


Monesti ihmetellään, miksi joku rakastuu aina renttuihin. Eikö ihminen halua pois uhrin roolistaan? Tässä tilanteessa voi tuntua siltä, ettei ole muita vaihtoehtoja. Alkoholistin puolison rooli on aiemmasta tuttu ja vinksahtaneella tavalla turvallinen. Ihminen tuntee olevansa siinä kuin kotonaan.Tee väli-inventaario elämästäsi

Keski-ikä on tyypillinen rajapyykki, jolloin elämää alkaa tarkastella taakse- ja eteenpäin. Usein moni havahtuu uhritumiseensa silloin.


Keski-iässä pinnalle nousevat usein tehdyt valinnat ja tekemättömät asiat. Pohditaan myös, mitä halutaan tulevaisuudelta. Moni tulee elämänsä käännekohtaan. Ei ole mikään sattuma, että nelikymppisille tulee paljon avioeroja.


Varaudu mylleryksiin suhteissa

Kun ihmisellä on voimia käsitellä uhriutumistaan, hän on suuren muutoksen edessä. Monet karistavat vanhan roolinsa ja muuttuvat. Se voi olla kova paikka läheisille, jotka ovat tottuneet näkemään uhriutujan tietynlaisena.


Ihminen voi löytää itsestään piirteitä ja tunteita, joiden olemassa olosta ei tiennytkään. Samalla itsensä surkuttelu loppuu, ja ihminen alkaa luottaa kykyihinsä.Lähteet: Kauneus&Terveys  11/2021, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!