perjantai 14. tammikuuta 2022

Miesten masennus voi olla erilainen kuin naisten

 


Yleensä masentuneena pidetään ihmistä, jonka mieliala on reippaasti laskenut, voi olla itkuisuutta, kielteistä suhtautumista itseen ja tulevaisuuteen. Toimintakyky heikkenee ja yöunetkin voivat häiriintyä.


Tämä kuvailu sopii naisten masennukseen, miehellä se voi olla erilainen. Heidän masennustaan leimaa se, että ottaa aivoon eli ketuttaa. Heillä voi olla aggressiivisuutta, vetäytymistä, pakonomaista suhtautumista töihin tai liikuntaan ja addiktioita, esimerkiksi alkoholiin.


Diagnostiikka soveltuu naisten masennukseen, mutta se voi estää miehiä tunnistamasta omaa masennustaan. Tämä on tietenkin jonkin verran yleistys.


Psykoterapiassa käyvät eniten korkeakoulutetut naiset. Vähiten toisen asteen koulutuksen saaneet miehet.Miesten käyttäytymiseen vaikuttavat tietyt asenteet ja stereotypiat. Miehen kuuluu olla lungi ja hauska hyvä jätkä. Ei-toivottuja tunteita voivat olla herkkyys,  liiallinen asioiden vatvominen, osaamattomuus ja epävarmuus.


Moni mies elää elämän läpi säilyttämällä hallinnan illuusion. Että he osaavat ja tietävät kaiken.  Tunteiden äärelle ei pysähdytä tai mietitä kuka olen ja selviänkö tästä. Naiset ajattelevat helpommin, ettei kaikki ole hallinnassa.


Onneksi nuorempi sukupovi osaa jo puhua tunteista. Päiväkodeissa ja kouluissa tehdään hyvää työtä. Opiskellaan tunne- ja sosiaalisia taitoja.Onko iällä merkitystä miesten masennuksessa?Yleisimmin masennus iskee parikymppisenä, jolloin muutetaan kotoa esimerkiksi opiskelemaan. Helppoa ei ole ruuhkavuosissakaan, koska perhe-elämä, parisuhde ja työelämä kuormittavat.


Miesten onnellisuus laskee 30 ikävuoden jälkeen. Vastaan tulevat elämän realiteetit. Silloin tajuaa, että elämä on vastuuta ja velvollisuuksia, arkea ja työtä, eikä vain kivaa elämää. Kaikissa elämän suurissa murrosvaiheissa on riski masennukseen.Lähteet: Helsingin Sanomat 9.9.2021, kuvat omat

1 kommentti:

  1. Mielen sairauksista puhutaan ja kirjoitetaan aivan liian vähän. Niissä on jotain tabumaista, jos haluaa siis olla terve.

    Terveydestään ylpeäkin ihminen kestää sen, jos käsi murtuu ja sen vuoksi joutuu olemaan vajaakuntoisena jonkin aikaa. Se on salonkikelpoista. Kun mieli murtuu tilanne on olevinaan toinen. Toki silloin henkisiä voimavaroja muiden kanssa kommunikointiin on vähemmän, mutta siinä etsitään usein syytä itsestä, omista heikkouksista. Päin vastoin kuin käden murtumassa.

    Hyvä nosto jälleen, Marja!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!