torstai 11. helmikuuta 2021

Melanooma voi piiloutua jalkapohjaan tai päänahkaan

 


Ihosyöpää on kolmea tyyppiä:  tyvisolusyöpä, okasolusyöpä ja melanooma. Ihon tarkka tutkiminen on ensiarvoisen tärkeää ihosyövän havaitsemiseksi. Esimerkiksi melanooma voi tulla mihin kohtaan ihoa tahansa. Ihomuutos voi piiloutua vaikka silmälasin sangan alle. Tai päänahkaan, jalkapohjaan, varvasväleihin, genitaalialueille.


Tyvisolusyöpä näkyy iholla kohollaan olevavana helmimäisenä näppylänä. Joskus siihen muodostuu rupea.   Esimerkiksi kasvoissa oleva parantumaton rupi voi olla tyvisolusyöpää. Joskus tyvisolusyöpä voi kasvaa vuosia ennen kuin potilas menee sen takia lääkäriin.


Okasolusyöpä voi aiheuttaa samanlaisen näpyn kuin tyvisolusyöpä, mutta näppy kasvaa nopeammin. Okasolusyöpään liittyy se, että näppy voi olla kipeä.


Melanooma ilmenee useimmiten kirjavana pigmenttiluomena, joka ei ole koholla. Joskus parantumaton haava sormessa tai varpaassa voi olla melanoomaa. Yleisimmin melanooma on tunnistettavissa kirjavan tai sinisenmustan värin perusteella. Melanooma on kolmesta ihosyöpätyypistä vaarallisin, koska se voi lähettää etäpesäkkeitä.Luomien omatarkkailussa kannattaa kiinnitää huomiota luomen kokoon ja muotoon: mikäli luomi on läpimitaltaan viisi millimetriä tai sen muoto on epäsymmetrinen, kannattaa käydä ihotautilääkärillä. Ihosyövän oireita voi olla myös luomen epätasainen väri ja kutina ja verenvuoto luomesta. Joskus ihosyöpä voi aiheuttaa kipua luomessa.


Luomiaan kannattaa kuvata, jotta mahdolliset muutokset huomaa. Maallikkokin usein huomaa poikkeamat luomissa.


Ihosyöpä tarvitsee uv-valoa kehittyäkseen, siksi aurinkosuojaus on tärkeää.
Lähteet: Helsingin Sanomat 21.1.2021, kuvat omat


   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!