keskiviikko 10. helmikuuta 2021

Miten voisi tietää, mitä elämältä haluaa?

 Minulla on yksi selkeä päämäärä elämässä: tasapaino. Se korostuu etenkin nyt, kun teen surutyötä tyttären kuoleman jälkeen. Lopetin työt ja nyt olen kotona. Olen onneksi nyt jo tottunut ja sopeutunut siihen. Työ on niin suuri osa identiteettiä, että sen häipyminen elämästä voi olla vaikeaa. Minulla ei ole kunnianhimoisia tavoitteita. Etsin vain edes jonkinlaista tasapainoa.

Mistä saisi merkityksellisyyttä elämään? 

On hyvin tavallista, että jossakin elämänvaiheessa ihminen kokee olonsa tyhjäksi.Olo voi syntyä siitä, että on tottunut hakemaan merkitystä itsensä ulkopuolisista asioista. Nykyajassa on paljon tätä ruokkivia piirteitä: markkinavoimat tekevät toiveista tarpeita, joita tyydyttämällä kuvittelemme kelpaavan, toisaalta some ohjaa hakemaan klikkauksilla hyväksyntää ja vertaamaan itseä toisiin.


Jatkuva tavoittelemisen tila voi toimia itseään vastaan. Usein se antaa vain lyhytaikaista saavuttamisen tunnetta, josta jää tyhjä olo.


Tyhjä olo voi johtua vaikka siitä, että ihminen on opetellut sivuuttamaan omia tunteitaan ja tarpeitaan ja kadottanut yhteyden itseensä. Silloin on vaikea tietää, mitä elämältään haluaa. Vaikeimmillaan  tyhjyyden kokemus voi olla eräänlaista turtana olemista. Silloin kysymyksessä on masennukseen liittyvä anhedonia, josta kärsivällä ihmisellä on vaikeuksia kokea mielihyvää.
Ihmiselle on luontaista kytkeä elämänsä konkreettisiin tavoitteisiin. Hyvinvoinnin kannalta on silti hyödyllistä selvittää, millaisia taustaperiaatteita ja arvoja löytyy tavoitteiden takaa. Esimerkiksi hyväpalkkainen työ on konkreettinen asia, mutta sen taustalla olevana periaatteena tai arvona voi olla itsenäinen ja riippumaton elämä.


Arvoja voi ajatella vaikkapa ilmansuuntina. Välttämättä niitä ei täydellisesti saavuta, mutta ne kertovat meille, mihin suuntaan purjehtia. Tavoitteet ovat saaria tietyssä ilmansuunnassa. Joskus merenkäynti voi olla niin kova, ettei tietylle saaren rannalle voi rantautua, mutta suunta voi silti olla oikea.


On tärkeää, ettei hyvinvointiaan sido yksittäiseen tavoitteeseen vaan taustalla vaikuttavaan arvoon. Arvon voi jalkauttaa yksittäisiin elämän päätöksiin. Tämä tuo elämään jatkuvuuden tunnetta.
Voi kysyä itseltään, mitkä periaatteet ovat itsellesi tärkeitä ja mitä asioita tekisit, jos sinun ei tarvitsisi miettiä elämän realiteetteja.


Itselleen merkityksellisiin asioihin voi päästä kiinni katsomalla esimerkiksi oman kännykän kuvat läpi. Mitä kuvia olet halunnut taltioida, mitä niiden taustalla on, ja mikä on antanut niin myönteisen tunteen, että olet halunnut ottaa siitä kuvia.


Kun omat arvot alkavat hahmottua, on tärkeä yrittää siirtää ne käytännön elämään. Pohdi, miten arvot näkyvät omassa ajankäytössäsi ja arjen valinnoissa.On hyvä myös muistuttaa itseään siitä, että vaikka tyhjyyden kokemus on epämiellyttävä tunne, se on kuitenkin vain tunne. Hyväksyvä suhtautuminen omiin tunnekokemuksiin on tärkeää.


Myös huomion kääntäminen toisiin ihmisiin voi auttaa. Ihminen on laumaeläin, ja toisten auttaminen ja sosiaalinen elämä voivat lievittää omaa vaikeaa oloa.
Lähteet: Helsingin Sanomat 9.1.2021, kuvat omat

9 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Antaa taas ajatuksia.Itse toivun masennuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja1958. Masennus ja suru muistuttavat toisiaan. Pitkittynyt suru voi muuttua masennukseksi.

   Poista
 3. Aivan ihastuttavia kuvia talvisista maisemista.
  Tyhjyyden tunne on minulle vierasta. Päinvastoin olen joskus kokenut elämäni olevan niin yltäkylläistä, että se on tuntunut suorastaan ylitsepursuavalta. Siksi tuo tasapaino on minullekin tärkeä tavoite.
  Oikein tasapainoista loppuviikkoa Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti kommentitasi. Hienoa, että sinulla on yltäkylläinen kokemusmaailma. Etsitään nyt sitä tasapainoa.

   Poista
 4. Kiitos postauksesta. Kyllä tavoitteita ja päämääriä pitää olla, mutta silti täytyisi osata elää tässä enemmän hetkessä. Minulla on siinä opettelemista. Vähän tulee liikaa elettyä sitku-elämää. Tasapainon etsimistä siinä tarvitaan. Hyvää loppuviikkoa sinulle ja voimia arkeen!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Hetkessä eläminen on vaikeaa täälläkin, sitä varten pitäisi muokata koko persoonallisuus, että osaisi. Se on pitkä tie. Eikä se onnistu pelkällä ajatuksenvoimalla. Vaan pitäisi selvittää omia tunteitaan.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!