maanantai 22. helmikuuta 2021

Surutyöni 12.

 


Rakas Vera-tyttömme kuoli 9.1 äkillisesti. Hän oli terve kuntoilija. Kuoleman syy ei ole vielä selvinnyt. Vera oli liiankin ahkera molekyylibiologian opiskelija Jyväskylän yliopistossa. Rempseä ja avoin.


Tämäkin aamu on vaikea. Ensimmäinen ajatus herätessä on: Vera on kuollut. Humahdan kuin tummaan, pimeään metsään. Ajatus sirisee mielessäni. Sirinä voimistuu, enkä saa syödyksi aamupalaa. Iso pala rinnassa ja kurkussa. Sydän on murtunut. Pelkään, että se murtuu oikeasti. Kuolen. Niinkin on monelle käynyt. Kuolen. Lopun. Mutta niin olisin sinun kanssasi toisessa ajassa ja tilassa. Halaisimme ja jatkaisimme kesken jäänyttä juttelua. Niin kesken kaikki jäi. Voi, Verani.


Tuska sykkii verenä kivien uurteissa, valahtanein kasvoin huudan sitä. Se värjää kaiken punaiseksi. Se myrkyttää nämä huoneet, joissa elän ontoksi kaluttua elämääni. En ole mitään muuta kuin yhdet kasvot ikkunassa. Tätä on yksinäisyys ilman sinua. Tämä on minun suruni.


Mielessäni pyörii kuin nauhoitus kuva poliiseista, jotka tulivat kuoliniltanasi. Kuolit miesystäväsi luona. Olin katsomassa televisiota. Silloin vielä katsoin sitä. Poliisit koputtivat ulko-oveen. Aukaisin oven ja kun näin heidät, jalkani olivat pettää. Tiesin heti, että sinä olet kuollut. Ajattelin että liikenneonnettomuudessa. Olit yhtä surkea kuski kuin minäkin. Silti uskalsit ajaa Helsingin keskustassakin.


Olit reipas rämäpää, liian rohkea. Leikki-ikäisenä olit uhkarohkea. Lasikit suksilla ja pulkalla kodin vieressä olevalta jyrkältä kalliolta, vaikka kiellettiin. Vaivihkaa aina kipusit sinne. Taaperoikäisenä laskit mäkeä ja istuit pulkassa väärinpäin, selkä menosuuntaan. Voi Vera pienenä keksit niin monenlaista. Olit toimelias pieni tyttö. Rasavilli rakkaani.


Poliisit tulivat sisään. He kysyivät, missä on miehesi. Käskettiin hakea hänet yläkerrasta, jonka makuuhuoneessa hän jo nukkui. Poliisit seisoivat keittiön työtason edessä. Me lähellä pöytää. Poliisit sanoivat, että Vera menehtyi tänään. Mietin miksi he sanoivat menehtynyt eikä kuollut. Miten he käyttivät niin typerää sanaa. Muistan tarkasti, miltä poliisit näyttivät. Melkein pyörryin, ja poliisit käskivät minut istumaan.


Istuin käsivarret polvien päällä. Siitä alkoi minun sirisevä ääni mielessäni. Penäsin poliiseilta koko ajan, monen aikaan Vera kuoli ja he vakuuttivat, ettei sitä tiedetä. Kysyin ja penäsin. Poliisit näyttivät hyvin vaivaantuneilta ja surullisilta. Mieheni kysyi, missä Vera nyt on. Poliisit neuvoivat meidän ottamaan yhteyttä kriisiapuun. Ajattelin sekavasti, että miksi, Verahan tulee kohta kotiin. Olimme shokissa. Emme soittaneet vielä seuraavana päivänä kriisikeskukseen vaan soitimme kolme viikkoa Veran kuoleman jälkeen. 


Veran kuoleman jälkeisestä viikosta en muista mitään. Olin vaihtanut makuuhuoneen verhot valkeiksi. Heittänyt lattialle punaiset verhot. Olin silittänyt hautajaisiin tarkoitetun valkean liinan. Olin järjestellyt ja heittänyt pois Veran tavaroita ja vain istunut pitkiä aikoja Veran huoneessa ja nukkunut siellä Veran kaulaliina kasvoillani. Olin kai halunnut haistaa Veran tuoksun. Tuntuu oudolta, etten muista siitä mitään. Shokki suojeli mieltä. 


Veran vaatekaappi oli sotilaallisessa järjestyksessä. Hän oli tarkka pukeutumisestaan kuten minäkin olen. Veralla oli paljon kauluspaitoja. Hän käytti yksivärisiä vaatteita toisin kuin minä joka pukeudun riemunkirjavasti. Veran tyyli oli asiallinen, siisti ja fiksu. Voi fiksu tyttäreni, tule takaisin. 


Kuvat omat

  15 kommenttia:

 1. Voimia Marja kovasti tähänkin viikkoon. Halaus. <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos Tiia voimien toivottamisesta ja halauksesta.

  VastaaPoista
 3. Tahtoisin laulaa näin:

  rakastan sinua, Elämä,
  rakastan sinua silloin, kun annat,
  kun ruhtinaslahjojesi runsaus
  ryöppyää ylitseni,
  kun ilo, hellyys, ystävyys, ihmisen läheisyyden
  lämpö,
  lankeavat osakseni,
  ja sydämeni on kevyt ja onnellinen.


  Mutta tahtoisin oppia rakastamaan sinua
  silloinkin, kun sinä otat,
  kun vaadit takaisin jonkun lahjoistasi,
  kun kiellät jotain keskeistä,
  jotain, jota ilman on autio elää,
  tai pakotat minut hyväksymään
  kipeää tekevien jäähyväisten välttämättömyyden.

  Raili Malmberg: Riekonmarjat, 1976

  VastaaPoista
 4. Kiitos kun jaksat kirjoittaa tänne blogiin tuntemuksistasi. Huolestun, jos ei sinusta hetkeen kuulu mitään. Voimia ja valoa sinulle tähänkin viikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ErikoisetAsiantuntijat. Minulla on nyt vain voimakas sisäinen pakko kirjoittaa surusta. On varmasti vuoden päästä mielenkiintoista lukea surutyön alkuvaiheita.

   Poista
  2. Kiitos ErikoisetAsiantuntijat. Minulla on nyt vain voimakas sisäinen pakko kirjoittaa surusta. On varmasti vuoden päästä mielenkiintoista lukea surutyön alkuvaiheita.

   Poista
 5. Sinulla on kirjoittamisen lahja. Sen kautta olemme saaneet myötäelää suruasi/suruanne.
  Voimia sinulle Marja. Olet mielessäni.

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti kirjoittaminen auttaa sinua.Tuskasi tulee läpi ,niin lähelle♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja 1958. Kirjoittaminen tasapainottaa oloani. Puran kauhuani, tuskaani, pelkoakin.

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Lähetän halauksia ja voimia tähänkin viikkoon. Paras ystäväni menetti 24v poikansa, elokuussa tästä tulee 2 vuotta. Suru on mukana mutta se muuttaa muotoaan ja pikkuhiljaa äitikin toipuu elämään asian kanssa.

  VastaaPoista
 9. Kiitos Kristiina halauksista ja voiman toivottamisesta. Minä olen vasta surun tien alussa. Jos uskallan sen kulkea, suru helpottaa vähitellen. Olen täysin avoin tähän.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!