maanantai 20. huhtikuuta 2020

Näin vähätellään koronaaKoronaa vähätellään hyvin korkealla tasollakin. Puhumattakaan arjen tasosta, tunnen montakin ihmistä, jotka vähättelevät koko tautia. Ehkäpä he turvautuvat puolustusmekanismiin kieltäminen. Suututtaa.

Ja tietysti Trump. Hän ilmoitti, että Yhdysvaltojen terveysviranomaiset kehottavat koko kansaa suojaamaan kasvonsa ulkona liikkuessaan. Trump muistutti, että kyse on "vain suosituksesta" ja lisäsi, että "näin ei tarvitse tehdä" "en usko tekeväni itse niin", hän sanoi.Vähän samoin tavoin Britannian pääministeri Boris Johnson ylpeili vielä 3.3 kätelleensä sairaalassa koronaviruspotilaita ja jatkavansa ihmisten kättelyä. Niin, ja yllätys, yllätys Johnson sairastui koronaan. Toipumista ja kaikkea hyvää kuitenkin hänelle.

Nämä ovat esimerkkejä "ei koske minua"-ajattelusta. Se perustuu yleisiin psykologisiin harhoihin. Yksilötasolla harhat vaihtelevat ylioptimismista yhteisen edun ongelmaan, jossa vastuu on levinnyt niin laajaksi, että oman toiminnan osuus tuntuu merkityksettömältä. Eikä enää noudateta yhteisiä sääntöjä. Ei pestä käsiä ja hakeudutaan ihmisten pariin.Maailmanpolitiikassa psykologiseksi harhaksi näytti nousevan myös se, miten rajojen sulkeminen, muut maakohtaiset toimenpiteet ja "kansan erityispiirteet" voisivat aiheuttaa tilanteen, jossa juuri oma maa pärjäisi kaikkein parhaiten koronaa vastaan.

Esimerkiksi Turkissa television asiantuntijapaneeli piti vielä viime kuussa mahdollisena, että turkkilaisten geenit suojaavat koronalta paremmin kuin muiden kansojen geenit.The Japan Times-lehti ehti vielä aikaisemmin iloita siitä, että japanilainen kulttuuri suojaa maata keskimääräistä enemmän. Perusteluina oli, että kavosuojia käytetään tavallisenkin flunssan ehkäisyssä, japanilaiset ovat tottuneet niihin. Hygieniataso on korkea, japanilaiset pysyvät hiljaa julkisessa liikenteessä eikä tuttuja halailla. Tämän jälkeen myös Japanin sairastumisluvut ovat kääntyneet jyrkkään nousuun.

Suomessa on ollut vastaavaa optimismia. Yhdessä Aamulehden pääkirjoituksessa muun muassa kerrottiin, että "Suomen sitkeän kansan tuntien voi olla hyvin mahdollista, että olemme maailman parhaita myös tässä."Perustelut olivat hieman samanlaisia kuin Japanissa: "maailman paras terveydenhuolto, lainkuulijaisuus ja jäyhyys ovat tehokas yhdistelmä koronavirusepidemian torjumisessa".

Näiden suuntaisilla puheilla on ollut hyvä tarkoituskin: toivon ja tulevaisuususkon luominen vakavan kriisin keskelle, mutta ei kannattaisi aivan harhaiseksi lipsahtaa.Lähteet: Helsingin Sanomat 5.4.2020, kuvat omat4 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia,mut mitä nuo palaset? Koronasta tulee niin monenlaista tietoa,tää on yhtä sekamelskaa, minulla on tästä kaikesta omat mielipiteet mitkä eivät ole valtamedian kanssa samansuuntaiset,mutta ei tässä nyt sen enempää. Tyttären pojassa todettiin noin pari viikkoa sitten korona,ei mitään oireita ja muissakin usean henkilön samassa perheessä yhtä lukuunottamatta,ei mitään oireita. Tää yksi aikuinen henkilö on kuumeillut mutta ei keuhkoissa mitään. Tytär on keskussairaalan päivystyksessä ollut töissä nyt korona-aikaan,puhelinneuvonnassa ja hiljaista tuntuu olevan sielläkin. Sisareni vävy on myöskin töissä isossa sairaalassa (ei samassa) ja sielläkin tavanomaista hiljaisempaa,ihmetellään kun potilaita ei ala tulla vaikka eletään pandemia-aikaa. Viikonloppuna vietettiin kamun kanssa aikaa alkeellisella rantamökilläni jonne ei koronauutiset yltäneet. Katseltiin joutsenparin kevätpuuhia,saunottiin ja uitiin,tai minä kävin vedessä useammankin kerran mutta kamu ei. Asiakkaita ei nyt ole kun olen hyvinvointialalla niin taidan tänäänkin lähteä sinne rannalle puuhailemaan ja imemään itseeni luonnonrauhaa.Mukavaa alkanutta viikkoa Marja :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Palaset on yhden kaupan seinästä Helsingin Kampissa. Oli kaunis mosaiikki. Todella kiva lukea, että läheisissäsi korona on ollut oireettomana tai lievin oirein! Saatiin todiste siitä, että koronavirus voi olla oireettomanakin. Minusta tuntuu siltä, että erityisesti lapsilla se voi olla oireettomana. Sen sijaan aikuiset saa oireita, etenkin keski-ikäiset ja vanhemmat.Tyttäresi tekee arvokasta työtä, kun on vielä päivystyssäkin. Todellinen arjen sankari. Samoin kuin sisaresi vävy. Ihanaa, että sinulla on mökki, jossa voi nauttia luonnon rauhasta. Käypi melkein kateeksi. Minulla on välillä tunne, että haluaisi paeta tätä arkea kotona. Päivät on hyvin samanlaisia. Ympäristön vaihdos luontoon tekisi hyvää. Käyn kyllä kävelemässä metsässä joka päivä, joko polkuja tai metsäautoteitä pitkin. Mutta asua täysin metsän keskellä olisi hyvää. Tosiaankin koronasta ei tiedoteta tarpeeksi selvästi, vaikkapa pitääkö niitä hengityssuojaimia käyttää vai ei? Perjantaina terveyden-ja hyvinvoinninlaitos tiedotti, ettei tarvitse tavallisen ihmisen käyttää, mutta onko se niin? Voiko lapset mennä leikkipuistoon? Tsemppiä ja terveyttä sinulle!

  VastaaPoista
 3. Ihanat maanläheiset kuvat ja kaunista mosaiikkia.
  Monesta kuulemastani korona-lausunnosta on tullut mieleeni, että ylpeys käy lankeemuksen edessä, ja kuinkas' sitten on käynytkään. Vahingoniloa en kuitenkaan voi tuntea. En ole osannut ennen eilistä ajatella, mihin kaikkeen tämä pandemia voikin vaikuttaa. Meille soitettiin ison kaupungin sosiaalivirastosta ja kysyttiin, otammeko koronavirusta kantavia lapsia. Ei tarvinnut edes harkita, kun lapsia on niin monta kuin luvat sallivat.
  Aurinkoista tiistaita Marja!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Kirsti kommentistasi. Juu, tuo poikkeustilan vähätteleminen on ikävää. Ja vähättelijätkin voi tartuttaa tautia tietämättään. Niin moneen asiaan tämä poikkeustila vaikuttaa. Ehkä tulee samanlainen lama kuin 1900-luvuun lopussa. Jännä juttu että tatjottiin koronvirus lapsia. Etteköhän ole jo eläkkeellä ja kuulutte riskiryhmään. Hyvää lauantaita sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!