keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Yhä useampi nainen pelkää loppuunpalamista


Ajattelin nyt koronaviruksen aikaan, että en enää kirjoittaisi kielteisistä asioista,  koska me kaikki ollaan valmiiksi tarpeeksi kovilla  ja joka tuutista tavallisen median tapaan tulee koronaa ja koronaa. Somessa onneksi välillä sentään yritetään vähän piristääkin.

Haluan kuitenkin elää mahdollisimman normaalisti ja tietyin rutiinein, joten mieleen tulee näitä negatiivisiakin aiheita. Olen jopa  blogissani oikein erikoistunut niihin, koska haluan olla vastapainoa aina iloisiin blogeihin. Silloin kuin aloin kirjottaa tätä blogia melkein kolme vuotta sitten, päätin, ettei mikään aihe ole ongelma tai vieras. Joten näillä mennään.

Uuden työolotutkimuksen mukaan suomalaisnaisten riski sairastua vakavaan työuupumukseen on yli kaksinkertaistunut viiden viime vuoden aikana. Lähes joka viides työikäinen nainen kertoo olevansa selvässä vaarassa sairastua työuupumukseen. Työuupumuksen vaara on lisääntynyt etenkin alle 45-vuotiailla naisilla.

Psyykkinen oireilu on lisääntynyt pikkuhiljaa 2000-luvulla, mutta viiden viime vuoden aikana naisten oireilu on lisääntynyt voimakkaasti. Suuri muutos hätkähdytti jopa tutkijat.


Tutkimuksen mukaan puolet naisista kertoi tuntevansa väsymystä ja tarmottomuutta vähintään kerran viikossa. Viikottaisista univaikeuksista kärsii melkein puolet naisista. Ärtyneisyyttä ja hermostuneisuutta koki joka kolmas nainen. Aiempaa useampi nainen tuntee laiminlyövänsä kotiasioita töiden vuoksi.

Työolotutkimuksessa työuupumuksen pelko näkyy erityisesti sosiaali- ja terveysalalla ja opetus- ja asiakastyössä työskentelevien naisten keskuudessa. Naiset kokevat nyt haittaavaa kiirettä eniten 40 vuoteen.


Kielteisestä kehityksestä huolimatta ilmeni myönteistäkin kehitystä. Suomalaiset kokevat, että työpaikat ovat perhemyönteisempiä, ja esimiestyöhön  ja sosiaaliseen tukeen ollaan aiempaa tyytyväisempiä.

Naiset arvostavat työtään aiempaa enemmän. Ensimmäistä kertaa naisilla työ on erittäin tärkeä asia useammin kuin miehillä. Nämäkin voivat kytkeytyä toisiinsa: työ on tärkeä, ja se halutaan tehdä hyvin, mutta arjen kuormitus ja kiire käyvät raskaiksi.



Lähteet: Helsingin Sanomat 10.3.2020, kuvat omat

4 kommenttia:

  1. Todella tärkeä aihe! Ja hurjan vaikea pysähtyä näkemään arjen keskellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Mentaalimatkaaja. Minua hirvittää tämä naisten riski sairastua uupumukseen. Ja se todennäköisesti kasvaa tämän koronan aikana, kun pitää vielä huolehtia lasten etäopetuksesta ja lounaasta. Huoli on nyt muutenkin kova. Yksinäisyys, ahdistus ja masennus lisääntyy.

      Poista
  2. Ehkä tämä naisten kohonnut riski sairastua vakavaan työuupumukseen johtuu osittain naisten tunnollisuudesta. En voi välttyä ajatukselta, kun olen seurannut vuosia nuoriemme tapaa opiskella. Pojat ottavat löysin rantein. Tytöt puurtavat.
    Onneksi tässä tutkimuksessa havaittiin myös monenlaista myönteistä kehitystä.
    Elämään kuuluu positiivisia ja negatiivisia ilmiöitä. Hyvä, että kirjoitat molemmista.
    Ihanaa huhtikuuta!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Kirsti kommentistasi. Naiset ovat kyllä tunnollisempia kuin miehet. Sen huomaa jo siitä, jos vertaan itseäni mieheen. Aluksi suhteessamme siivottiin periaatteessa vuorotellen. Mies aina vetkutteli siivoamista ja sanoi, että sitten huomenna. Aina se huomenna. Kyllästyin siihen niin, että vapautin hänet kokonaan siivoamisesta. Vaikka en tykkää siitä, pyrin siivoamaan silloin, kun koti vaikuttaa todella sotkuiselta. Ihanaa huhtikuun alkua myös sinulle! Kohta on kesä!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!