torstai 26. syyskuuta 2019

Kipulääkeriippuvuuden kuntoutushoidossa 4.Tänään käsittelimme ryhmässä repsahdusta. Se ei ollut minulle kovinkaan antoisa aihe. Tuskin repsahdan, koska minun pitäisi saada lääkäriltä vahvojen kipulääkkeiden resepti. Tuskinpa sitä  lääkärini enää kirjottaisi, koska tässä on ollut niin pitkä tauko.

Alkoholiongelmaisille repsahdus oli hyvä aihe ja siitä riitti kovasti juttua. Moni ei voi juoda vain yhtä kaljaa tai paukkua, koska siitä lähtee hallitsemattomasti juomaputki.


Puhuimme myös kuivajuomisesta, jota ei saisi tehdä katkolla ja kuntoutuksessa. Kuivajuominen tarkoittaa sitä, että juomisen loputtua puhuu paljon juomisesta, ja näin korvaa oikean juomisen. Muistelee rehvakkaasti juomakokemuksia, juomaseikkailuja, miten hauskaa oli. Kehuu että pystyi juomaan valtavia määriä kauan aikaa.

Heidi tuli katkolle vain neljä päivää sen jälkeen, kun oli lähtenyt sieltä. Surullista. Heidi on viisikymppinen nainen (miksi täällä on niin paljon viisikymppisiä?). Hän sanoo, että jos hänelle vain kirjoitettaisiin enemmän rauhoittavia lääkkeitä, hän ei joisi pelkotiloihinsa.

Hän tuli osastolle huonossa kunnossa. Ei tiennyt, mikä päivä on. Sai vatsakramppeja. Oli turvonnut, ja syke huiteli pilvissä. Oli mustelmilla ja arvilla, koska oli monta kertaa kaatunut kotona .Tarjalla on sydämen vajaatoiminta ja keuhkoahtaumatauti. Silti hän polttaa ja juo. Voi sinua Tarja.

Päivän runo. Nämä minun runonikin taitaa olla välillä surullisia.

Syksyn savut liehuvat ilmassa
painan pääni tyynyyn
enkä tunne sitä enää.
Kosketan kasvojani, onko ne sen lapsen...
Valo tuijottaa jo ikkunasta
käännän kylkeä.
Tiedän että ihmiset
kävelevät tänä aamuna varpaisillaan
ja pitävät käsistään kiinni
etteivät löisi.
2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja kauniista runosta. Itselläkin on lähipiirissä ihmisiä jotka kamppailevat riippuvuuden kanssa. Yksi läheisistäni aloitti juuri pitkän prosessinsa kuntoutumisen tiellä ja hän on nyt käypä hoito suosituksen mukaisessa kuntoutuksessa. Vaikeita asioita tällaiset sairaudet.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Leena. On nämä riippuvuudet hemmetin vaikeita. Itse olen nyt pysynyt vapaana kipulääkeriippuvuudesta yksi ja puoli vuotta. Vieläkin se ajoittain ajelehtii mieleen ja ahdistaa. Hienoa, että läheisesi saa asianmukaista hoitoa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!