maanantai 30. syyskuuta 2019

Nautintoon voi tottua liikaaUusi kaunis vaate, palkankorotus tai hauska biletysilta saa mielen korkealle, mutta onnen tunne voi hiipua pian. Aletaan tavoitella jotakin parempaa. Ilmiössä on kyse hedonistisesta adaptaatiosta, nautintoon sopeutumisesta. Nautintojen oravanpyörästä.

Jatkuvaan nautintoon turtuu. Antamisen ilo sen sijaan kestää paremmin kuin esimerkiksi itselle ostaminen. Muita auttavat ihmiset ovat keskimäärin onnellisempia kuin itsekkäämmät ihmiset.Loputtomasti kiinnostavia elokuvia, jäätelömakuja, drinkkejä... Runsas valinnanvara on ylellisyyttä, joka voi lamauttaa. Columbian yliopiston tutkimuksessa ihmiset poimivat hillopurkin tai esseen aiheen mieluummin kuudesta kuin kolmestakymmenestä vaihtoehdosta. Vaihtoehtojen runsaus lisäsi tyytymättömyyttä päätöksiin.Myönteinen muutos pitää tyytyväisenä pidempään, kun siitä löytää uusia puolia ja arvostuksen aiheita. Esimerkiksi uuden ihmissuhteen onni hiipuu, jos lakkaa tekemästä kumppanin kanssa hauskoja asioita ja alkaa etsiä hänestä vikoja.


Lähteet: Helsingin Sanomat 27.6.2019, kuvat omat.


2 kommenttia:

  1. Minä en oikein kestä jättimarketteja ja isoja ostoskeskuksia, tarjontaa on aivan liikaa. Nuorempana ostelin itselle iloa, mutta nykyään vain tarpeeseen. Tavara ei enää kiinnosta samaan malliin ja onhan se ekologistakin. Mukavaa iltaa marja.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi riita k. Minäkään en pidä jättimarketeista. Liian paljon tavaraa, ja joutuu kävelemään kilometrin. Nuorempana kai tuli osteltua paljonkin. Minäkään en nykyään enää osta kuin todelliseen tarpeeseen aivan ekologisista syistä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!