torstai 17. marraskuuta 2022

Voiko aineenvaihduntaa tehostaa?Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminnan vuoksi hidas aineenvaihdunta, mutta välillä se menee liikatoiminnan puolelle. Kilpirauhasta ei saada pysyvästi kuriin lääkitykselläkään. Vajaatoiminnan puolella lihon helposti  ja olen hyvin väsynyt. Ylitoiminnan puolella taasen olen levoton, sydän tykyttelee ja laihdun helposti. Seuraavaksi miten aineenvaihduntaan voi vaikuttaa.

1) Aineenvaihduntaan voi vaikuttaa
Perusaineenvaihduntaan ei voida juurikaan vaikuttaa, koska sitä säätelevät geenit. Sen sijaan muuhun aineenvaihduntaan omilla teoilla on merkitystä.

Liikunta tehostaa aineenvaihduntaa, koska se lisää kalorien kulutusta, kehon aineenvaihdunnallista aktiivisuutta ja lihaskudoksen määrää.

Toiseksi olisi syötävä tarpeeksi proteiinia. Ravintoaineiden pilkkoutuminen kuluttaa energiaa, ja proteiinien pilkkoutuminen vie enemmän energiaa kuin hiilihydraattien ja rasvan.

2)Aamulenkki herättää aineenvaihdunnan
Yön aikana keho on paastotilassa, ja aineenvaihdunta on sen takia hidasta. Aamulenkki herättelee aineenvaihduntaa ja saa lihakset toimimaan.

3)Iän myötä aineenvaihdunta voi hidastua
Kuusikymppisen aineenvaihdunta on hitaampaa kuin kolmekymppisen. Sillä on kuitenkin merkitystä, millainen lihasmassa ja peruskunto ovat. Jos ne ovat hyvät, aineenvaihdunta vähenee hitaammin.

Aineenvaihdunta alkaa hidastua nopeammin 65 ikävuoden jälkeen. Jos on aktiivinen liikkuja, muutos ei ole välttämättä suuri.

4)Sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat aineenvaihduntaan
Jotkut harvinaiset mitokondriosairaudet ja kilpirauhasen vajaatoiminta hidastavat aineenvaihduntaa, ja ihminen lihoo helposti. Näin käy myös, jos joutuu käyttämään pitkään kortisonilääkitystä, joka lisää rasvakudoksen määrää.

Psyykelääkkeistä etenkin psykoosilääkkeet hidastavat aineenvaihduntaa. Ne lisäävät rasvakudoksen määrää ja hidastavat energian kulutusta. Lisäksi psykoosilääkkeet heikentävät kylläisyydentunnetta ja voimistavat ruokahalua.

5)Joillakin on perinnöllisistä syistä hidas aineenvaihdunta
Geneettiset tekijät selittävät aineenvaihdunnasta 60-70 prosenttia. Kaikki eivät liho yhtä herkästi. On kuitenkin uskomus, että jos ihminen on lihava,  hänellä on aina hidas aineenvaihdunta. Myöskään vaikeus laihtua ei ole aina aineenvaihdunnan syytä. Usein ihmiset, jotka yrittävät laihduttaa, syövät  aivan liian vähän. Tämä johtaa repsahduksiin. Jotta aineenvaihdunta toimii hyvin, on välttämättä syötävä riittävästi.

6)Unettomuus ja stressi hidastavat aineenvaihduntaa
Valvominen heikentää kylläisyyden tunnetta, ja tekee helposti mieli turvautua nopeisiin hiilihydraatteihin, kuten leivonnaisiin. Väsyneenä myös liikunta jää vähiin.

Stressihormonit, esimerkiksi kortisoli, hidastavat aineenvaihduntaa. Elimistö pyrkii säästämään energiaa. Mitä enemmän on stressiä sitä vaikeampaa on painonhallinta.


Lähteet: Referaatti Kauneus&terveys 4/2019, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!