keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Henkisen hyvinvoinnin kolme mittaria

 




Omien psykologisten perustarpeiden toteutumisen voi havaita siitä, että pääsääntöisesti on hyvä olo, ja kaikki tuntuu olevan hyvin. Psykologisten perustarpeiden ymmärtämisestä saattaa olla hyötyä arjessa. Tarpeita kannattaisi lähteä täyttämään tietoisesti. Moni katuu esimerkiksi sitä, että tuli tehtyä liikaa töitä, ja läheisille ei jäänyt aikaa. Mittarit ovat seuraavat:


1) Autonomia

Autonomian tarve täyttyy, kun tuntee voivansa vaikuttaa elämäänsä ja pystyy tekemään valintoja, joiden takana seisoo. Miten pystyy esimerkiksi etätyöaikana itse vaikuttamaan aikatauluihin ja päättämään, missä järjestyksessä hoitaa asiat.


Autonomia on yhteydessä sisäiseen motivaatioon eli ihmisestä itsestään lähtevään haluun tehdä asioita. Kun autonomia puuttuu, motivaatiosta tulee ulkoa ohjattua. Tällöin saattaa tuntua siltä kuin joku työntäisi väärään suuntaan. Toki kompromissejakin täytyy työelämässä tehdä.




2) Kyvykkyys

Kyvykkyydessä on tunne, että saan aikaan, pystyn ja kykenen. Elämässä on tunne, että kulkee tavoitteita kohti. Ei aina isoin askelin mutta kuitenkin.


Kyvykkyys on tunnetta siitä, että on taitava siinä, mitä tekee, mutta myös sitä, että oppii ja kehittyy. Liian vaikeat tai liian helpot työt eivät täytä kyvykkyyden tarvetta.


Joissain tapauksissa voi huomata, että tavoite on tullut ulkoa. Esimerkiksi ammatinvalintaa on ohjannut jokin ulkoinen motivaattori, kuten palkka, vanhemmat tai ystäväpiiri.


3) Yhteisöllisyys

Kliseistä mutta totta: jokainen tarvitsee jonkun, jolle voi soittaa vaikka keskellä yötä. Yhteisöllisyydessä on keskeistä, että ihmisellä on tärkeitä, syviä ihmissuhteita.


Yhteisöllisyys ei synny esimerkiksi somen seuraajamääristä, sillä ihmissuhteiden laatu on tärkeämpi kuin määrä.





Lähteet: Referaatti Helsingin Sanomat 13.5.2021, kuvat omat


2 kommenttia:

  1. Kiitos, mainio tiivistys!

    Juuri näitä asioita pohdiskelin isosti ennen sairastumistani. Ja tässä toipuessa palaan tähän aiheeseen varmasti taas takaisin. Jotkut ihmiset eivät osaa nähdä asioita tältä kannalta. Vai eikö heille henkinen hyvinvointi ole sitten mikään olennainen asia? 🤔

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Susanna. Olet pohtinut syvältä. Jotkut ihmiset eivät taida paljonkaan pohtia elämäänsä.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!