keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Seksuaalisesta haluttomuudesta

 


"Lasten syntymän jälkeen seksi on muuttunut inhottavaksi. Mikään ei tunnu hyvältä. Pian koko ajatusta alkaa kammoamaan ja seksistä tulee suuri mörkö, jota pitää pelätä. Tekee pahaa kirjoitukset, joissa kumppanista tehdään pahis, kun se ei "anna". Mitä siellä on taustalla, että se ei halua antaa?" Näin kuvaili seksuaalista haluttomuuttaan 36-vuotias nainen Hesarin kyselyssä seksittömästä suhteesta.


Kouluttajapsykoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja työnohjaaja Hedda Retu kertoo, että moni hänen vastaanotolleen saapuva saattaa kuvailla haluttomuuttaan näin: että haluaisi kyllä haluta, mutta halua ei ole.


Retun mukaan haluttomuutta voisi lähteä tutkimaan asiakkaan menneisyydestä. Haluttomuus on yleensä vain pintaoire, jonka alla on kipu. Lapsuuden kiintymyssuhdemalleista voi löytyä syitä aikuisuuden haluttomuudelle.


Jos on esimerkiksi lapsuudessaan oppinut, että toista kuuluu miellyttää, lähtee oma seksuaalinen halukin usein muodostumaan saman ajatuksen ympärille."Silloin seksistä voi tulla toiminnallinen suoritus, josta ei välttämättä nauti itse lainkaan, mikä johtaa lopulta haluttomuuteen."


Lapsuudessa opitun mallin imu on niin valtava, että sitä on vaikea rikkoa. "Jos on kokenut tulleensa hylätyksi ellei tottele aina vanhempiaan, saattaa päätyä tottelemaan myös puolisoaan, vaikka hän ei sitä edellyttäisikään."Vaikka olisi itse tyytyväinen seksittömyyteen, ihminen voi kokea riittämättömyyttä, syyllisyyttä, turhautumista, toivottomuutta, vihaa sekä pelkoa siitä, että suhde päättyy.


Kumppani saattaa haluta seksiä useita kertoja viikossa ja toinen pari kertaa kuukaudessa. Tällöin on kysymys halujen eriparisuudesta, ei haluttomuudesta. Missään suhteessa osapuolet eivät halua täsmälleen yhtä paljon. Se, että millaista seksiä haluaa, vaihtelee myös ja vaikuttaa haluihin. Seksuaalisuus ja halu voivat myös muuttua elämäntilanteiden mukaan.


Olisi tärkeää keskustella siitä, mikä pelottaa ja mikä hävettää seksissä. Jos esteet hyväksyy, on helpompi haluta. Mutta ihmiset ovat kuitenkin keskimäärin huonoja puhumaan siitä, mikä heitä kiihottaa. Yksi syy voi olla se, että kiihottavat kokemukset eivät välttämättä liity omaan kumppaniin.
Lähteet: Helsingin Sanomat 24.3.2022, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!