maanantai 11. helmikuuta 2019

Ihminen voi punastua narsistisista syistä
Kuka tahansa voi punastua, kun joutuu keskipisteeksi, nolostuu tai ujous iskee.


Huomion kohteen punastelu ei välttämättä johdu vaatimattomuudesta. Ihminen voi punastua narsistisistakin syistä, jos saadut kehut ei riitä hänelle.

Narsistit odottavat niin valtavaa ylistystä, ettei tavalliset kehut  mitenkään tyydytä heitä. Kehujen pitää olla  ilmiömäisen jättisuuret.

Amsterdamin yliopisto selvitti ilmiötä alakouluiässä, jossa tietoisuus itsestä on jo kehittynyt. Itseään muita parempina pitävät lapset eivät olleet tyytyväisiä kohtalaisiin kehuihin.

Sen sijaan se sai heidät vihaisiksi ja hermostumaan, ja tämä aiheutti kasvojen punehtumisen. Kysyttäessä he eivät tunteneet tai myöntäneet punastuneensa, mikä voi tutkijoiden mukaan kertoa tarpeesta peittää haavoittuvuus.


Ilmeitä ja eleitä voi tietyssä määrin kontrolloida, mutta punastumista on vaikea peittää tai teeskennellä. Kasvojen värimuutokset paljastavat tunteet, vaikka pokka muuten pitäisi.

Kyky tunnistaa ja lukea ilmeitä on lajin kehityksen myötä ollut tärkeää. Ihmisen värinäkö onkin hyvin tarkka havaitsemaan kasvoista sosiaalisesti merkitseviä värivivahteita kuten juuri vihan tai nolostuksen punaa.Minkälainen olet nolostuessa?Lähteet: Helsingin Sanomat 10.1.2019, kuvat Pixabay

10 kommenttia:

 1. Minä en tiedä sitä että minkä näköinen olen nolostuessani, ei ole tullut katsottua silloin peiliin mutta kasvoni tulevat punaisiksijos puhun kiihkeästi. Tuo narsistin punastuminen on uutta,nyt kun ajattelen narsistista työkaveriani niin hänellä oli aina valtava puuterikerros naamalla hih hih,tosin en häntä kerennyt kehumaan kun hän teki sitä itse jatkuvasti minun haukkumisen ohella.Ihmisten kehon kieltä osaan jonkin verran tulkita, mutta muut sanokoon sen minkalainen olen itse nolostuessani. Mukavaa alkavaa viikkoa:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Pihakeiju. Ei kai sitä tarkasti tiedä, minkälainen on nolostuessa. Minä kyllä tunnen punastuvani.Vielä tässä iässäkin.Onpa sinulla ollut todellinen työ"kaveri". Narsistit jaksaa olla niin itsekylläisiä.Se on suuri avu, että osaat tulkita ihmisten kehonkieltä.Kivaa viikonalkua sinullekin!

   Poista
 2. Ennen nolotti, nykyään heitän jutun vitsiksi ja nauran asialle muiden kanssa. Nauru poistaa mukavalla tavalla häpeän. :)

  kivaa uutta viikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentista. Upeaa että osaat muuttaa nolostuksen vitsiksi. Nauru poistaa vain sillä hetkellä häpeän. Kyllä se jonnekin mielen syvyyksiin jää. Näin ajattelee psykodynaamiset psykoterapeutit.Hyvää viikonalkua sinulle.

   Poista
 3. Luulen, että minusta nolostumisen huomaa helposti. Alan joskus änkyttää ja sekoilla sanoissani, joskus menen sanattomaksi. En tiedä, punastunko, en sitä ainakaan tunne, mutta takuulla jäykistyn, ja ilme valahtaa, kunnes yritän hymyillä, mikä tietenkin jää väkinäiseksi. Kamalaa, mutta ei vaarallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva kommenntistasi. Niin kuin sanoit ei vaarallista. Sinä änkytät ja sekoilet sanoissa. Minä punastun ja käännän katseen alas. Vasta tilanteen jälkeen tulee mieleen, mitä kaikkea olisi pitänyt sanoa...

   Poista
 4. Minulla nolostuminen aiheuttaa sen, että tunnen kuin veri pakenisi kasvoilta, tai oikeastaan kaikkialta. Riippuu siitä miten vakava kömmähdys on tullut tehtyä. Mutta pian sitä kuitenkin ajattelee, että kaatuuko se maailma nyt sitten tähän. Eipä ole vielä kertaakaan kaatunut, - ja sitten yritän unohtaa koko episodin.
  Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Kiitos Tuulikki kommentista. Sinulla on aivan toisin kuin minulla. Minulla ei veri karkaa vaan keskittyy oikein kunnolla kasvoihin. Juuri tuo ,samoin kuin Eevalla oli, asenne on hyvä, koska se antaa etäisyyttä asiaan:"Että kaatuuko se maailma nyt tähän." Mukavaa viikonalkua sinulle!

  VastaaPoista
 6. En ole tiennyt narsistin punastuvani, vielä vähemmän sitä, miksi narsistinen henkilö punastuu.
  Minulla alkaa suu kuivaa, kun mokaan niin, että nolottaa. Aika harva moka tässä iässä saa nolostumaan.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 7. Kiitos Kirsti kommentista. Todella mielenkiintoinen nolostumisen oire suun kuivuminen. Ehkä se kuivuu siksi, ettet pytyisi puhumaan enemmän. Näin vertauskuvallisesti. Tuo on upeaa vanhenemisessa, ettei enää juuri välitä nolostumisesta ja ylipäätään siitä mitä muut ajattelee tai sanoo. Kivaa tiistai iltaa sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!