keskiviikko 13. helmikuuta 2019

Kahvi ja ilmastonmuutosMinä kahvikatti juon paljon kahvia. Tässä päivänä muutamana päätin ekologisista syistä siirtyä luomukahviin samoin kun aikanani luonnonkosmetiikkaan ja luomupesuaineisiin. Luomukahvi on aika kallista, mutta olen päättänyt säästää joistakin ei niin pakollisista ostoksista.

Tätä en tiennyt: Eettisesti ja ekologisesti tuotetun kahvipaketin kyljessä pitäisi olla myös viljelytilan nimi. Olen tähän asti vain huolettomasti silloin tällöin ostanut reilunkaupan ja luomutuplasertifioitua
kahvia pakettia sen enempää tutkimatta. Luomu kahvi on osoittautunut - minun mielestäni - paremman makuiseksi kuin tehdasviljelmien kahvit.Kahvi on maailman suurin vientielintarvike. Sen rooli on ilmaston muutoksessa merkittävä. Nykyinen kahvinjuonti painottuu tehdastilojen tukkumyyntiin.

Tehdastiloilla hakataan surutta sademetsiä viljelmien tieltä ja ruiskutetaan köyhtyneeseen maahan vahvoja torjunta-aineita.Ilmastonmuutosta kiihdytetään juomalla markettien halvinta kahvia. Sen pavut on tulleet noilta tehdastiloilta, jotka hakkaavat sademetsiä. Ymmärrän hyvin, että kaikki eivät voi  ostaa tai halua ostaa luomukahvia.  Ekologisilla tiloilla istutetaan  lisää puita sen sijaan, että niitä hakattaisiin pois viljelmien tieltä. Näiden varjopuiksi kutsuttujen  puiden juuret imevät maan pinnalle syvältä kosteutta, joten viljelmiä ei tarvitse kastella. Puut tarjoavat myös kodin linnuille, jotka huolehtivat tuholaisista. Kaikki käy luonnollisesti kenenkään tai minkään kärsimättä.

Oletko ostanut luomukahvia? Jos olet, piditkö sen mausta?
Lähteet: hävinnyt, kuva Pixabay

2 kommenttia:

  1. Hyvä että kirjoitit tuosta kahvista,en ole asiaan ihmeemmin perehtynyt,varmaan johtuu kun en kahvia paljon käytä. Täytynee siirtyä kuitenkin ekologisiin vaihtoehtoihin. Eilen Aksu 8v katso uutisia ja pelästyi kun kuuli että hyönteiset loppuvat maailmasta 100 vuoden sisällä ja rauhoittelin sitten hänet mutta siitä kehkeytyi hyvä keskustelu lapsenlapsen kanssa että meidänn valinnoillamme on vaikutusta maapallon tilaan. Huomasin että miten iso vaikutus vanhempien valinnoilla on lapsiin. Tommonen kahdeksan vuotias näkyy pohtivan jo aika tarkkaan asioita ja tuntuu ymmärtävän enemmän mitä arvaammekaan. Tuo kahviasia pitäneekin laittaa järjestykseen. Mukavaa päivää Marja ja muut kommentoijat :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Pihakeiju kommentistasi.Kahvi on suurin vientituote, niin arvatenkin on riistotuotantoa. Mahdollisimman vähillä panoksilla mahdollisimman suuri tuotto.Luontoa säästämättä.Aksu on varmasti fiksu poika, kun pelästyi tuota hyönteisuutista.Hienoa, että juttelit hänen kanssaan ja puhuit arjen valinnoista. Toivottavasti Aksu saa aikuisena vielä nauttia samoista asioista kuin me nyt. Kivaa keskiviikko iltaa sinulle!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!