maanantai 18. helmikuuta 2019

Ilmastonmuutoksesta ja Ruohonjuuri luontaistuotekauppaTein yhteistyöpostauksen Ruohonjuuren kanssa.
Ruohonjuuri on niin eettinen ja ekologinen  luontaistuoteyritys, että tuotteiden lisäksi haluan kirjoittaa tässä yhteydessä jonkin verran ilmastonmuutoksesta.
Ruohonjuuri oli perustettaessa huimasti aikaansa edellä. En voi olla taas toistamatta Ruohonjuuren juuri tähän aikaan niin sopivaa yritysfilosofiaa vuodelta 1982. 

"Ruohonjuuuren toiminta nojautuu kestävän kehityksen periaatteisiin, joiden mukaan meillä ei ole oikeutta evätä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tehdä niitä asioita, joita meillä on mahdollisuus tehdä tänään." 

Niinpä, sitten asiaa ilmastonmuutoksesta.

Ilmaston muutos pahentaa nälkää ja lämmittää meriä

Prosentin kasvu nälässä tarkoittaa kahden prosentin kasvua siirtolaisuudessa ja pakolaisuudessa.

YK:hon kuuluvan Maailman ruokaohjelman WFP:n syksyllä julkaistun raportin mukaan nälkäisten ihmisten määrä maailmassa nousi uudelleen kasvuun kolme vuotta sitten.Myös suoranaisesta nälänhädästä kärsivien määrä kasvoi selvästi.

Ilmastonmuutos ja sen takia yleistyvät sään ääri-ilmiöt- kuten kuivuus, tulvat, myrskyt - ovat keskeinen syy nälkään.

Nälkä voi johtaa terrorismin lisääntymiseen. Syyriasta paenneet Isisin taistelijat ovat Sahelin alueella lyöttäytyneet yhteen al-Qaidan ja Nigerian Boko Haramin kanssa.

Isis käyttää ruokapulaa hyväkseen uusien taistelijoiden värväämiseksi. Monet nuoret miehet liittyvät Isikseen vain saadakseen ruokaa.

Isis pyrkii myös sysäämään pakolaisia kohti Eurooppaa, jotta heidän joukkoon voisi soluttautua.
--------------
Kasvihuonekaasujen aiheuttama ilmaston lämpeneminen on uponnut eniten meriin. Meriin imeytynyt lämpö vastaa tuhatkertaisesti maapallon energiankulutusta vuosittain. Suurena huolena on  etelämantereen jäiden jatkuva sulaminen.


Näin pelottavista ja surullisista asioista ei ole täysin luontevaa siirtyä kauneuden maailmaan. Mutta siirrytään silti, ja onhan tämä ekologista ja eettistä kauneutta, mikä ei tuhoa kaunista maapalloamme.Ruohonjuuren uutuutena on Viron niityiltä saapuneet Nurmen luonnonkosmetiikkatuotteet. Yrityksen perustaja Marit vietti lapsuutensa niityn keskellä.

Aluksi vain joululahjoiksi tarkoitatut saippuat tarjosivat sittemmin Maritille ja hänen äidilleen mahdollisuuden perustaa oma yritys. Nykyään Nurmen valikoimissa on yli sata tuotetta.

Nurme tarkoittaa niittyä, missä luonto, ilo ja turvallisuudentunne yhdistyvät.

Nurme hamppuöljy -shampoopala 100g, 6,99€Normaaleille ja rasvoittuville hiuksille. Hamppuöljy rauhoittaa ärtynyttä päänahkaa ja suojaa hiuksia ympäristötekijöiltä.

Käsintehdyt saippuat on valmistettu kylmäpuristustekniikalla. Pääraaka-aineina on oliiviöljy, kookosöljy ja palmuöljy. Saippuoissa käytetään myös  kasviöljyjä, yrttiuutteita ja kasvinosia.

Oma kokemus: Tämä oli minulle ensikosketus palashampoon kanssa 50 vuoden tauon jälkeen. Tuntuu siltä, että palashampoot ja -saippuat ovat jonkinlainen trendi kauneudenhoidossa. Ja onhan ne jollakin tapaa ylellisyyttä, spa omassa kylpyhuoneessa. Minä muistan varhaislapsuudesta ajan, jolloin mäntysuopasaippua oli se ainut saippua, mitä saunassa käytettiin.

Tämä shampoo todella vaahtoutuu hiuksissa, josta olin yllättynyt. Shampoo pesee hiukset  puhtaiksi ja tuoksu on miellyttävä. Käytän hoitoainetta pesun jälkeen. Hiukset kiittää shampoosta ja hoitoaineesta.


Nurme ruusuvesi, 8,95€Ruusukasvovesi tuo puhdistavan ja elvyttävän kokemuksen kaikille ihotyypeille. Ruusuvesi tuoksuu vienosti ruusuille.

Oma kokemus: Minusta ruusuvesi tuoksuu aidosti ja melko voimakkaasti ruusuilta. Suihkuttelin sitä aluksi liikaakin. Ruusuvesi freesaa ihon. Iho imee sen nopeasti itseensä. Ehdoton suosikkini ihovesistä.
 Nurme risiiniöljy 100ml, 12,95€


                                                                                                                                                                               

 Korkealaatuinen risiiniöljy edistää hiustenkasvua ja sopii siksi hyvin myös hiuspohjan hoitotuotteeksi.
Paksua risiiniöljyä on helpompi käyttää, jos sen sekoittaa kookos- tai manteliöljyyn. Risiiniöljy sopii myös silmäripsien ja parran kasvuun.

Oma kokemus: Minusta risiiniöljy ei ole paksua. Sain sen helposti hierottua päänahkaani. Tulokset näkyvät varmasti vasta viikkojen kuluttua.

Magnesium valmiste nestemäinen 250 ml, 14,90
Näytepullo 10 mlSalus Magnesium  on luonnollinen tapa täydentää  elimistön magnesiumvarastoja. Magnesium estää lihaskramppeja, suonenvetoa, levottomia jalkoja. Se on hyväksi myös sydämen- ja hermoston toiminnalle.

Oma kokemus: Jotkut sanovat, että magnesiumia kannattaisi käyttää iltaisin, koska se parantaa unen tuloa. Kokeilumielessä käytin tätä magnesium valmistetta parina iltana vaikka minulla ei ole jalkaoireita. Nukuin yhtä hyvin kuin yleensäkin.


Mitä keinoja sinun mielestä pitäisi käyttää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ?


Lähteet: Helsingin Sanomat 20.9.2018, 10.1.2019, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

 1. Loistavan tuntuisia tuotteita tuntuu tulevan myös Eestin maalta.Mielestäni tämä hillitön kulutus pitäisi saada ruotuun ja maataloudessa luomuviljelyyn ehdottomasti. Meidän vaan pitäisi tyytyä vähempäään.Itselläni kuuluu elämäntapaan kierrätys ja uskallan sanoa että kotini on yhtä viihtyisä ja kodikas vanhoine mööpeleineen kuin joku desingkoti. Ihmiskunta joutuu vielä ottamaan vanhat konstit käyttöön monessa asiassa. Ajattelen myöskin rakentamisessa näin että kun suomessa on metsiä,ainakin vielä niin pitäisi ottaa oppia perinnerakentamisesta eli tehdä hirrestä asuinrakennukset ja muitakin kun tää homeongelma vaivaa ja muutenkin rakentamisessa käytetään paljon muovia ja synteettisiä aineita. Meidän paikkakunnan hieno pappilarakennus muuttui asukkailleen käyttökelvottomaksi väärin tehdyn pesutilojen rempan ansiosta. Miten valtavasti onkaan muovia haudattu maahan viemäri-ja sähkökaapeleineen. Toivottavasti itse saan vielä asustella tätä hehgittävää vanhaa hirsitaloani kauan. Minäkin harrastan puutarhaa ja yritän kompostoida keiken liikenevän orgaanisen jätteen kasvieni hyväksi ettei tarvitsisi käyttää muoviin käärittyä ostomultaa.Kasvihuonettakaan en ole enää lämmittänyt vuosiin kun kun käytän ilmaista auringon valoa ja lämpöä. Joskus aiemmin tuli käytettyä sisälläkin jotain kasvilamppua kun luulin että tarvitsen mahdollisimman paljon lajeja ja tosi aikaista kukintaa mutta iän karttuessa huomaa että pärjää vähemmälläkin.Pihassani riittää kyllä kukkaloistoa koko kesäksi ilman turhaa sähkön kulutustakin, antaa auringon hoitaa homma kun se vielä meille paistaa. Tämmöisiä ajatuksia Pihakeijulla. Mukavaa alkavaa viikkoa sinne :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentista.Olen samaa mieltä kanssasi, että tämä valtava kulutus pitäisi saada loppumaan. Etenkin ylellisyystuotteet. Mutta me naiset ollaan tavalla tai toisella vähän turhamaisia. Eikä kauneudenhoitoa voi kieltääkään. Minä saan tuotteita ilmaiseksi. Mutta onhan sekin kuluttamista, mutta luonnonkosmetiikkaa silti. Ei lisää ympäristön kuormaa. Minusta vaateostoksissa pitäisi suosia kirppareita tai ostaa uusi, kestävä, ajaton, ekologinen ja eettinen vaate. Meilläkin kierrätetään kaikki ja samoin kuin teillä biojätteet menevät kompostiin, josta saa tosi ravinteikasta multaa.Mukava lukea, että joku tykkää paljon kodistaan. Monesti se on sitä, että tarvitsisi vielä sen ja sen kunnes koti muistuttaa design-kotia.Meillä metsiä vielä riittää. Tuo idea perinnerakentamisesta on hyvä. Saataisiin hengittäviä ja kauniita taloja. Jopa kerrostaloja.Loppuisi homeongelmat ja myrkkyjen ja muovien sun muun käyttö.Jotkut laittavat viileään aikaan kasvihuoneeseen kynttilöitä, ne kuulema lämmittää.ikä on siitä armollinen, että se muuttaa meitä vähempään tyytyväiseksi. Minä en enää kasvata kesäkukkia itse. Taimista alkoi tulla rimpuloita ja työläitä koulia, joten ostan kaupan tai torin kesäkukat. Mukavaa viikonalkua sinulle!

   Poista
 2. Pihakeiju edellä kirjoitti niin hyvin minunkin puolestani, ettei siihen ole paljon lisäämistä. On kyllä hyvä, että kosmetiikkaa tehdään luonnollisesti ja luonnollisista raaka-aineista, mutta mitä vähemmän niinkin, sitä parempi. Minä tunnen omantunnonpistoksia muutamasta vaatimattomasta voidepurkistani ja etenkin huulipunastani, josta on vaikea luopua. Mutta en usko, että mikään kemikaali on luontoystävällinen, valmistus ja käyttö kuormittavat aina. Vaan pientähän se on moneen muuhun saastuttamiseen verrattuna. Tai ehkä ei olekaan, jos määrällisesti mitataan ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Eeva.Luonnonkosmetiikan aineet ei ole myrkkyjä.Mutta voihan ne jotenkin kuormittaa luontoa. Useimmat pakkaukset on biohajoavia ja lasisiin purnukoihin voi ostaa usein vaan täytteen. Mutta kyllä luonnonkosmetiikka voittaa ekologisesti ja eettisesti syhnteettisen kosmetiikan. Eikä sitä koskaan testata eläinkokein.Kyllä nainen nyt huulipunaa tarvitsee. Nimimerkillä toinen huulipunanainen.Kivaa viikon alkua sinulle!

   Poista
 3. Kun kosmetiikkaa joka tapauksessa käytetään, on hyvä että suuntaus on menossa luonnonkosmetiikkaa kohti. Nämä esittelemäsi tuotteet ovat hinnaltaan suht' edullisiakin.
  Näin vanhat ihmiset kuin me, emme paljon tarvitse, edes kosmetiikkaa.
  Olen tehnyt omalta osaltani melkein kaiken, mitä yksittäinen kuluttaja voi tehdä luontoa säästääkseen. Yksi pahe on valitettavasti jäänyt, matkustaminen. Enkä saa omaatuntoani tyystin rauhoitettua, vaikka pyrimme olemaan vastuullisia pallon tallaajia.
  Hyvää viikon jatkoa Marja!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Kirsti. Minulla on tunne, että joskus tulevaisuudessa ei olekaan synteettistä kosmetiikkaa. Ilmastonmuutos on jo nyt hallitsematon ja suuri. Se tuleee vielä vaikuttamaan jokaisen arkielämään.Samoin kierrätys ja jätteiden lajittelu tulee normiksi. En usko, että minä sen ajan näen, mutta lapseni näkevät.Te elätte Erkin kanssa niin ekologisesti, että se varmasti kattaa paljon teidän lentomatkustelusta. Ei tarvitse ostaa hiilinielupuita Afrikkaan.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!