tiistai 12. helmikuuta 2019

Elämän suunta hukassa


Aivan aluksi sanon, että joku on murtautunut tälle tietsikalle.
Kursori hyppii vähän väliä minne vain. Eilen aamulla tietsikka oli aivan jumissa. Sammutin koneen ja otin töpselin pois seinästä. Eipä auttanut. Eilisessä postauksessa oli yhtäkkiä teksti kuvan sivussa. Pitää kai viedä kone huoltoon. Google sanoi, että minun tietsikalle yritetään murtautua noin viikko sitten. Nyt on sitten murtauduttu. En ymmärrä, mitä kiksejä tuollainen murtautuja saa.
--------------------------
Jos itselle tärkeät asiat elämässä on kadoksissa, riittämättömyyden tunne ja paha olo voivat alkaa syödä hyvinvointia.


Joskus saattaa  tulla olo, että olen hukassa tai epäonnistunut, kun en ole pystynyt pitämään itselle arvokkaista asioista kiinni. Elämä ei mennyt niin kuin ajattelin.

Näinä hetkinä monet alkavat kysellä elämättömän elämän perään. Mihin nämä vuodet ovat menneet?

Ihminen voi havahtua siihen, että on keskittynyt liikaa johonkin elämän osa-alueeseen - yleensä työhön. Muut asiat ovat jääneet katveeseen. Tämä voi tapahtua salakavalasti.Mutta ihminen on tehnyt asioita niistä lähtökohdista ja sen tilanteen varassa, joka hänellä on siinä vaiheessa elämää ollut.Hän on tehnyt parhaansa. Jälkiviisaus olisi julmaa.


Joskus suunnanmuutos voi olla erittäin vaikea. Esimerkiksi ehjää perhettä arvostava - vanhempien eron kokenut ihminen -  saattaa jäädä pitkäksikin aikaa huonoon parisuhteeseen, koska hän ei halua lapsilleen avioeroperhettä.

Jos  elämänarvot menevät uusiksi, on vuorossa uuden suunnan etsiminen ja elämän uudelleen järjestely. Se vaatii käytännön tekoja ja työstämistä. 


Ihminen voi kysyä itseltään, mikä aika  elämässä  on nyt menossa? Millaista elämää eläisin, jos eläisin omaa ihanne-elämää, johon siihenkin voi kuulua omat vaikeutensa?


Ihmiset voivat erittäin vaikeissakin elämäntilanteissa pysyä vahvana, koska ovat sisäistäneet arvonsa ja käsityksensä hyvästä elämästä: "Tästä en luovu." "Tämän takana seison."

Mitä asioita pidät tärkeinä ja miten ne ehkä ilmenee elämässäsi?
Lähteet: Voihyvin 1/2019, kuvat omat

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista näitä on pohtia, täytyy aina välillä pysähtyä miettimään, mikä on tärkeää, mikä ei. Minulla elämänsuunta on ollut usein hakusessa. En ole varma, onko se vieläkään selvä, mutta jotain jo luulen tunnistavani itsestäni. Elämänarvot ovat kyllä onneksi selkeät, joten ne antavat myös valinnoille suuntaa. Läheiset, ystävät, kirjoittaminen.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Eeva kommentista. Tärkeintä taitaa olla juuri nuo arvot eli asiat, joita pidämme tärkeinä ja tavoittelemisen arvoisina (huh...kuinkahan monta monta kertaa olen sanonut tuon töissä psykan tunnilla), jotka - kuten sanoit - antavat valinnoille suuntaa.Elämä on mieletön määrä valintoja. Mutta kun on oman elämän tärkeä asia mielessä, on hyvä pysähtyä kuulostelemaan sisintään.Elämäsi suunnat ovat olleet sinun elämäsi ainutkertaisia suuntia. Sillä hetkellä ainoita.Pitäisi jaksaa olla itselleen armollinen.Kivaa tiistai iltaa sinulle.

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti tietokoneessasi on kysymys jostain muusta kuin murrosta.
  Nuorena sitä oli ihannoitu kuva siitä, millaista elämän tulisi olla ja kun oma elämä oli kaukana siitä, joutui miettimään arvojaan.
  Minulle tärkeää ovat läheiset ihmiset, ystävät, oma koti, kirjat.
  Ihanaa tätä päivää sinulle! Täällä on tiistai, siellä kai kohta jo keskiviikko.

  VastaaPoista
 4. Kyllä se murto oli. Minun luottokortti oli kulutettu tappiinsa. Leikkasin vanhan kahtia ja hain uutta.Minä olin henkisesti nuorena hyvin huoleton, enkä juuri ajatellut tulevaisuutta. Fyysisesti olin kotitöihin sidottu. Meillä on samanlaisia tärkeitä asioita elämässä, mutta minun luettelossa on myös terveys. Nautinnollisia hetkiä sinne lämpöön ja kauneuteen!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!