maanantai 17. marraskuuta 2025

Lehmänmaitoa vai kaurajuomaa?

 


Eettisyys ja ekologisuus saavat monen valitsemaan kaurajuoman lehmänmaidon sijaan, mutta kumpaa kannattaisi suosia terveyden näkökulmasta?Ravitsemuksellisesti näissä suurin osa on rasvan laadussa, kertoo  ravitsemusterapeutti, yliopiston lehtori Heli Virtanen.


Suomalaiset saavat ruokavaliostaan liikaa kovaa rasvaa, joten Virtasen mukaan on terveysteko pyrkiä vaihtamaan laatua pehmeämpään aina, kun se on mahdollista.


Energiamäärältään kaurajuoma vastaa kevytmaitoa ja baristattyyppinen juoma puolestaan täysmaitoa. Kahvilat käyttävät baristajuomia, koska rasvaisina ne vaahtoutuvat hyvin ja saavat kahvin maistumaan täyteläiseltä.


Me saamme usein ruokavaliosta liian vähän kuitua, joten kaurajuoma voi paikata vajetta jonkin verran. Kolmesta päivittäisestä lasillisesta kaurajuomaa voi kertyä jopa viisi grammaa kuitua. Tuon saman verran kuitua saa isosta lautasellisesta kaurapuuroa. Kaurasta  tekee erityisen sen sisältämä beetaglukaani, liukoinen, suolistossa geeliytyvä kuitu, joka auttaa laskemaan kolesterolia.


Mikään hyvä proteiinin lähde kaurajuoma ei ole, sillä pitoisuus on usein alle kolmanneksen siitä mitä lehmänmaidossa.


Maitoproteiinissa erityistä on sen korkea laatu, koska se sisältää sopivassa suhteessa kaikki elimistölle välttämättömät aminohapot.


Kuntoilijalle lasillinen maitoa salitreenin jälkeen saattaa olla hyvä tapa saada lihaskasvulle tärkeitä rakennusaineita.



Lehmänmaito on parempi valinta hampaille. Sekä lehmänmaidossa että kaurajuomassa on luontaisesti sokeria: kaurajuomassa maltoosia, lehmänmaidossa laktoosia.Laktoosia ei pidetä hampaille yhtä haitallisena kuin maltoosia.


"Varsinkin maustettuihin kaurajuomiin  on usein vielä erikseen lisätty sokeria, joten silloin vaikutus on aika lailla sama kuin kahvikuppiin lisäisi pienen sokeripalan", Virtanen sanoo.


Kun perinteisen maidon korvaa kokonaan kaurajuomalla, on hyvä tarkistaa purkin kyljestä, onko se täydennetty kalsiumillla, jodilla sekä B-2 sekä B-12 vitamiinilla, joita on luontaisesti lehmänmaidossa. Lisäksi molempiin lisätään suomalaisille erityisen tärkeää D-vitamiinia.


"Jodissa on enemmän vaihtelevuutta, ja etenkin vegaanin ja maidotonta ruokavaliota noudattavan on hyvä valita kaurajuoma, johon on lisätty jodia", Virtanen sanoo. Jodia pitäisi saada riittävästi, jotta esimerkiksi kilpirauhanen toimisi normaalisti.


Luomukaurajuomaan ei lisätä ravintoaineita lainkaan, sillä se on kielletty EU:n luomulainsäädännössä.


Maito nousee usein otsikoihin pahiksena, joka nostaa milloin sydänsairauksien riskiä, milloin ylläpitää kehon matala-asteista tulehdusta.


Kokeelliset tutkimukset ihmisillä eivät ole viitanneet siihen, että maito yksinään vaikuttaisi elimistön tulehdustilaan.




 Referaatti: Helsingin Sanomat 18.10.2025, kuvat Pexels



2 kommenttia:

  1. Usein lehmän- ja kasvimaidon terveysvertailuissa unohdetaan aika olennainen osallinen: sen maidon "tekijä". Lehmä tuottaa maitoa vasikkaansa varten kuten kaikki nisäkkäät lapsilleen. Tiedän, etteivät ihmiset halua ajatella lehmää äitinä eivätkä varsinkaan sitä vasikkaa, jota varten maito on. Suomalaiset ovat aina olleet maidonjuojakansaa, mutta itse olen jo alakoulussa lopettanut sen juomisen- silloin ihan vaan makumieltymyssyistä.

    Nyt aikuisena vegaanina on tosi helppo löytää kaikki tarvittava kasvipuolelta. Kasvimaitoja en käytä juuri mihinkään (kahvi menee mustana ja ruuan kanssa vettä tai mehua). Enkä koe menettäväni mitään, päinvastoin! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Ajattelet ihanan laajasti: maito olisi vasikalle. Olet vegaani, sekin on loistavaa. Minäkin olisin, mutta pidän liian paljon juustoista, vaikka kasvissyöjä olenkin.
    Mukavaa jatkoa!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!