lauantai 3. elokuuta 2024

Elämää maalla 32.

 


Keskiviikko aamuna heräsin kaksi tuntia myöhemmin kuin mies. Nukuin 10 tuntia. Kun olin syömässä aamupalaa - kaurapuuroa mustikoilla ja vadelmamehukeitolla, kahvia ja maitolasi - mies tuli ja kysyi, lähdetäänkö Mänttään katsomaan kuvataidetta. Vastasin oitis kyllä. Saisin ajatukset pois diabeteksestani.


Olen lukenut tyypin 2 diabeteksesta paljon. Liian paljon. Puhunut siitä miehen ja ystävien kanssa. Kuntosalilla rupattelimme yhden miehen kanssa. Rupattelu meni terveyteen. Kerroin olevani surullinen ja vihainen, kun sain tyypin 2 diabeteksen. Mies kysyi, mikä sinun paastoasokeriarvo oli. Vastasin 8. Mies sanoi, että sama hänelläkin, mutta lääkäri oli sanonut, että se on esidiabetes ja ei ollut antanut mitään elämäntapaohjeita tai lääkkeitä. Antavatko lääkärit erilaisia ohjeita oman ajattelunsa mukaan? 


Netin ohjeista sain sen mukavan tiedon, että voi pitää herkkupäivän kerran viikossa. Se oli nyt keskiviikko. Söin menomatkalla leipomokahvilassa suklaamunkin ja kahvia. Ai, että. Maistui mahtavalta.


Tulomatkalla kävimme pizzeriassa ja söin frutti de maare-pizzan. En jaksanut kokonaan. Otin loput kotiin mukaan. Maistui ihanalta. Vielä lopuksi ostin jäätelöä, mango melonia. Ja taas. Voi, että. Maistui taivaalliselta.


Taidenäyttelyt olivat Serlachius-keskuksessa, kartanosssa ja pääkonttorissa. Pääkonttoriin emme menneet, koska miehellä oli niin kova nälkä. Kartanossa oli eri osiot kullekin taidenäyttelylle. Aluksi oli modernia taidetta. Sitten  flaamilaista 1600-luvun taidetta ja kultakauden taidetta muun muassa Helene Schjerbeciä, Albert Edelfeltiä, Akseli Gallen-Kallelaa.


Parkkipaikka oli aivan täynnä. Ihmisiä oli paljon liikenteessä. Meillä tuli ajoa 400 kilometriä.


Moderni taide on mielenkiintoista ja hätkähdyttävää ja jollakin tavoin rumaa. 













Sitten 1600-luvun taidetta. Tunsin syvää kunnioitusta ja ihmeen siitä, että taulut ovat kestäneet aikaa.








Sitten kultakauden maalauksiin. Kävimme miehen kanssa taannoin Edelfelt-näyttelyssä Ateneumissa. Kultakauden maalaukset ovat jotenkin rauhoittavia ja hyvin kauniita. Minun mieleeni.

















Hyvää viikonloppua kaikille!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!