maanantai 9. lokakuuta 2023

Onko miehillä vaihdevuodet?

 


Ikä muuttaa myös miehen kehoa. Ylipainoa kertyy helpommin, väsyttää, on unihäiriöitä ja seksuaalinen halukin voi olla kateissa. Lääkärit ovat erimielisiä siitä, mistä tässä on miehen kohdalla kysymys. Yksinkertaista vastausta ei ole. Miehen mielialaa voi laskea myös se ajatus, että elämää on vähemmän edessä kuin takana, mikä voi liittyä keski-iän kriisiin.


Urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä on sitä mieltä, että varsinaisista miesten vaihdevuosista ei voi puhua. Syy on selvä: toisin kuin naisilla, miehillä hormonitasot eivät suorastaan romahda. Miesten kivesten testosteronituotanto jatkuu yleensä läpi elämän.


Kun testosteronista on puutosta, se voi johtua perinnöllisestä häiriöstä tai jostakin sairaudesta.Testosteronin eritys voi lakata esimerkiksi kives- tai eturauhassyöpähoitojen seurauksena.


Ikääntyvän miehen testosteronin lasku johtuu yleisimmin ylipainosta tai jostakin kroonisesta sairaudesta, esimerkiksi maksan tai munuaisten vajaatoiminnasta, kilpirauhasongelmasta tai vaikka haavaisesta paksusuolentulehduksesta. Tämän lisäksi testosteronia laskevat iän mukana yleistyvät sairaudet, kuten sydän- ja verisuonisairaudet, kakkostyypin diabetes ja metabolinen oireyhtymä.


Myös elämäntapa vaikuttaa. Testosteronitasoja laskevat hetkellisesti stressi, huono uni ja jopa D-vitamiinin puute.



Miesten hormonitasot vaihtelevat myös vuorokauden sisällä niin, että testosteronitasot ovat aamulla korkeimmillaan ja laskevat iltaa kohden. Keskimäärin testosteronitasot ovat jopa keväällä korkeammat kuin syksyllä, mikä johtunee valon määrästä.


Testosteronin määrä laskee luontaisesti yli 40-vuotiaalla miehellä vain noin prosentin vuodessa.  Matalaan testosteronivajeeseen liittyy selkeimmin alentunut libido, erektiohäiriö ja aamuerektioiden puute.


Väsymys, lihasheikkous, keskittymiskyvyn puute, unettomuus ja mielialan vaihtelut ovat epämääräisiä oireita, ja niiden yhteys matalaan testosteroniin  on epäselvä.


Jos ylipainoinen mies kärsii heikotuksen tunteesta ja unettomuudesta, hän hyötyy enemmän painonpudotuksesta kuin testosteronilisästä. Seksi ja ruumiillinen rasitus nostavat testosteronitasoa.


Seksuaalisiin haluihin vaikuttavat myös ympäristö, parisuhde ja muu terveys, kuten hermoston toiminta.


Nykyisin testosteronitasojen mittaus on jonkinlainen muoti-ilmiö. Lääkärin vastaanotolla käy jo paljon  noin 40-vuotiaita miehiä, jotka ajattelevat hyötyvänsä testosteronilisästä vetämättömyyden ja seksuaalisten ongelmien takia. He ovat kenties lukeneet aiheesta tai kumppani tai kaveri on suositellut testosteronitasojen tarkistusta.


Nuorempien miesten kohdalla elintapojen korjaaminen on tärkeää, asiantuntijat sanovat. Heille testosteronilisästä voi olla jopa haittaa, jos heillä on vielä lapsihaaveita. On hyvä tietää, että testosteronilisä sammuttaa kivesten toiminnan ja alentaa hedelmällisyyttä.


Ihmelääkkeeksi vanhuuden terveysvaivoihin ei testosteronilisästä Röngän mukaan ole. "Ikääntymiseen on pakko sopeutua niin miesten kuin naisten", hän sanoo.




Lähteet: Helsingin Sanomat 21.9.2023, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!