maanantai 16. lokakuuta 2023

Turvotus ja nesteen kertyminen

 


Esimerkiksi lomareissun jälkeen olo on raskas, turvottaa ja paino on noussut useamman kilon. Tässä kyse on todennäköisesti ylimääräisestä nesteestä, jota voi aiheuttaa muun muassa liika suola, alkoholi ja pitkään paikalla istuminen.


"Kehon nestemäärä vaihtelee jossain määrin, ja paino voi sen takia heilahdella jopa parin kolmen kilon verran", kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Tapio Aalto sanoo.

  

"Ihmisen on nautittava noin 7000 ylimääräistä kilokaloria lihoakseen. Muutamassa päivässä on vaikea syödä niin paljon. Siksi nopea painonnousu liittyy yleensä nestetasapainon muuttumiseen."


Nesteestä johtuva painon nousu palautuu yleensä nopeasti. Siinä on myös yksilöllisiä eroja.


Yleisin syy nesteen kertymiseen on alaraajalaskimoiden vajaatoiminta. Siinä laskimot eivät toimi kunnolla ja pumppaavat verta tavallista hitaammin takaisin kohti sydäntä. Laskimoiden paine nousee, ja nestettä tihkuu pienistä verisuonista niitä ympäröiviin kudoksiin.


Alaraajalaskimoiden vajaatoiminta kerryttää nestettä alaraajoihin, mikä aiheuttaa näkyvää jalkojen turpoamista ja voi nostaa painoa.


Myös muualla kehossa, esimerkiksi kasvoissa, voi esiintyä hyvälaatuista laskimoiden ja pienten verisuonien paineolosuhteiden vaihtelua.



"Kasvoissa pintaverenkierron sääntely on herkkää, ja iän myötä pienet verisuonet alkavat läpäistä nestettä herkemmin. Myös kudosten rakenne muuttuu, jolloin niihin voi päästä nestettä helpommin."


Yleensä ylimääräinen neste poistuu virtsan mukana, kun munuaiset pitävät huolen nesteen kuljetuksesta. Munuaisten kyky poistaa nestettä on rajallinen, ja se voi ylittyä eri syistä.


Myös hyvin runsas suolan ja alkoholin nauttiminen saattaa sitoa nestettä elimistöön esimerkiksi kasvoissa, mahassa tai käsissä.


Olo voi olla turvonnut, vaikka nestettä  ei olisi kertynyt tavallista enemmän. "Nesteturvotuksen tunnistaa siitä, että se näkyy päälle päin. Jos se ei näy, kyse ei ole nesteturvotuksesta", Aalto sanoo.


Pinkeä vatsa ei tavallisesti tarkoita sitä, että vatsaan olisi kertynyt nestettä. Turvonnut olo liittyy yleensä suoliston toimintaan ja ilmavaivoihin.


Jos jalat turpoavat koko ajan niin, että se alkaa haitata kenkien pukemista tai jalkojen ihonväri alkaa muuttua, kannattaa hakeutua tutkimuksiin.


"Nesteenpoistolääkitystä voidaan harkita, jos kotikonsteista ei ole apua. Myös erilaiset lymfahoidot saattavat auttaa."




Lähteet: Referaatti Kauneus&Terveys 10-2023, kuvat Pixabay

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!