keskiviikko 4. lokakuuta 2023

Miksi ystävät ovat niin tärkeitä?

 


Harvardin yliopistossa on ainutlaatuinen tutkimus, jossa samoja ihmisiä on seurattu yli 80 vuotta. Tutkimuksen mukaan olennainen tekijä, joka lisää onnellisuutta, ovat hyvät ja läheiset ihmissuhteet.


"Ystävät ovat onnellisuuden lähde", sanoo psykologi ja psykoterapeutti Aino Kohtala. Lämpimät ja vastavuoroiset ystävyyssuhteet lisäävät tunnetta, että kuulutaan johonkin. Voidaan luottaa siihen, että saadaan apua, jos elämässä on vaikeuksia.


Kun voidaan jakaa ystävien kanssa kipeitäkin asioita, niitä ei tarvitse pyörittää yksin päässä. Vastoinkäymisistä päästään yli helpommin, kun lähellä on ihmisiä, jotka kuuntelevat ja kannustavat.


Kohtalan mielestä ystävät toimivat peileinä, joiden avulla ymmärretään itseä paremmin. "Ystävät auttavat meitä ymmärtämään, keitä olemme, miten toimimme ja mitä meille tapahtuu. Tämä korostuu pitkissä ystävyyssuhteissa, joissa voimme jakaa yhteisiä muistoja."


Kaikilla on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Perhe ja puoliso täyttävät osaltaan näitä tarpeita, mutta tarvitaan silti myös ystäviä.



"Toisin kuin perheessä, ystävyydessä on kyse ihmissuhteesta, joka on itse valittu. Toisaalta elämässä on hyvä olla muitakin rooleja kuin olla vain puoliso tai vanhempi."


Ystävän seurassa voi olla oma itsensä. Ystävä hyväksyy sen, että joissakin asioissa ollaan erilaisia, mutta ollaan tärkeitä juuri sellaisena kuin ollaan.


Ystävystyä voi myös aikuisena, mutta pitkät jo lapsena tai nuorena solmitut ystävyyssuhteet ovat usein erityisen tärkeitä.


"Tutkimusten mukaan pitkät ihmissuhteet vahvistavat myönteistä minäkokemusta ja luottamusta itseen. Meillä on ihmisiä, jotka ovat halunneet kulkea rinnallamme. Kun pääsemme vaikeista  tilanteista yli ystävien tuella, se vahvistaa tunnetta, että pärjäämme jatkossakin."


Jos arki on kiireistä, yhtydenpito ystäviin voi hiipua. Kohtala kuitenkin kannustaa pitämään kiinni ystävistä. "On toki ihmissuhteita, jotka vuosienkin tauon jälkeen jatkuvat siitä, mihin viimeksi jäätiin. Keskimäärin ihmissuhteiden eteen pitää kuitenkin tehdä töitä. Emme voi laittaa niitä pause-tilaan ja odottaa, että ne pysyvät mukana ikuisesti."



Lähteet: Hyvä Terveys 10-2023, kuvat omat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!