tiistai 1. elokuuta 2023

Tiedekin todistaa: aivoaallot jatkuvat kuoleman jälkeen

 


Tietoisuus saattaa jatkuva vielä senkin jälkeen, kun sydän on pysähtynyt.


Samankaltaisista kokemuksista raportoivat monet kuoleman rajalla käyneet sydämenpysähdyksistä selvinneet: eletty elämä vilistää silmien edessä. Ihminen itse voi liikkua tunnelissa kohti valoa, irtautua omasta ruumiista tai kohdata kuolleita sukulaisia. Lääketiede tuntee kuitenkin tätä silti huonosti.


Michiganin yliopiston tutkijat ovat saattaneet päästä sen jäljille, mitä aivoissa kuoleman rajalla tapahtuu.


Tutkijaryhmä kertoi Pnas-tiedelehdessä havainneensa kuolevien ihmisten aivotoiminnassa äkillisiä sykähdyksiä sen jälkeen, kun heidän sydämensä olivat lakanneet toimimasta.


Kuoleman ajatellaan yleensä tarkoittavan hetkeä, jolloin sydän pysähtyy lopullisesti.


Viime vuosien tutkimusten mukaan aivot voivat kuitenkin jatkaa toimintaansa sekunteja tai jopa tunteja sen jälkeen, kun sydän on pysähtynyt.


Neurologi Jimo Borjigin työryhmineen kävi läpi neljän ihmisen sairauskertomukset heidän kuolemansa hetkellä.


Potilaat olivat koomassa, eikä heillä ollut mahdollisuuksia selvitä hengissä.


Lääkärit asettivat potilaiden päähän aivojen sähköistä toimintaa mittaavat eeg-lakit ennen kuin heidät irrotettiin hengityskoneista. Aivosähkökäyrässä näkyi aaltoja, kun suuri määrä hermosoluja laukoi impulsseja samantahtisesti.


Korkeataajuiset gamma-aallot jatkuivat yhä sydämen pysähdyttyä. Gamma-aallot liittyvät muun muassa muistojen mieleenpalauttamiseen, tiedon kokoamiseen, havaitsemiseen ja unien näkemiseen. Jotkut tutkijat pitävät näitä gamma-aaltoja tietoisuuden tunnusmerkkeinä.


New Yorkin Sam Parnia antaa gamma-aalloille omansa selityksen New Scientist-lehdessä. Hänen mukaansa,  kun  ihminen tekee kuolemaa, hänen happitasonsa laskevat, ja tämä saattaa kytkeä pois päältä aivotoiminnan "jarrujärjestelmän".


Tavallisesti uinuvat hermoradat saattavat tällöin aktivoitua, mikä näkyy poikkeavina sähköisinä piikkeinä.
Lähteet: Helsingin Sanomat 26.6.2023, kuvat Pixabay

9 kommenttia:

 1. Näitä kuolemanrajakokemuksia olen minäkin paljon tutkaillut. Ehkä keho onkin vain kulkuneuvo maallisen vaelluksemme ajaksi ja sen jälkeen jatkamme olemassaoloa jossain toisessa muodossa. Tuntuisi oikeastaan kummalliselta, että olemassaolo päättyisi kehon lakattua toimimasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Mielenkiintoisia asioita.

   Poista
  3. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Nämä ovat tosiaan hyvin mielenkiintoisia asioita.

   Poista
  4. Kiitos kommentistasi Annie. Olen samoilla linjoilla kuin sinä: ruumis on sielun kulkuneuvo. Kuolemassa sielu tai tietoisuus vapautuu toiseen olomuotoon.

   Poista
 2. Heips, en ole aikoihin kommentoinut vaikka luen joskus blogiasi. Mielestäni kuolema on tosiaan siirtymistä vain toisenlaiseen olomuotoon. Kaikenlaisia kokemuksia tuon asian tiimoilta on tullut koettua. Hyvin vaikea onkin uskoa, että näin uskomaton luomus kuin ihminen on, eläisi vain tämän lyhyen maaelämän ja häviäisi pois.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Pihakeiju. Sinä olet kokenut siis kuoleman jälkeisyyttä. Olet upea! Vaikka varmaankin olet kokenut myös kärsimystä, mutta se lohduttaa, että elämä ei lopu kuolemaan. Hyvää vointia sinun sielullesi! Ja tietysti myös keholle.

  VastaaPoista
 4. Olen uskossa Jeesukseen Kristukseen ja sen vuoksi uskon siihen, mitä Raamattu sanoo siitä, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu! 🙏🧡 Olisihan tämä elämä vähän "turha", jos kaikki loppuisi siihen, kun ihminen kuolee! Kannattaa tutustua aiheeseen, mitä Raamattu sanoo kuoleman jälkeisestä elämästä! Raamatun mukaan; Jumala kutsuu jokaista ihmistä 2-3 kertaa elämänsä aikana ja ihminen voi vastata kutsuun ja ottaa Jeesus vastaan syntiensä sovittajana tai olla ottamatta! Näitä asioita kannattaa miettiä! Ihminen on elävä sielu ja hän ei todellakaan lakkaa olemasta, kun kuolee! Ihmisellä on kaksi vaihtoehtoa, missä hän viettää iäsyytensä ja ne löytyy Raamatusta! Kannattaa tosiaan miettiä! 🧡

  VastaaPoista
 5. Kiitos Maisa kommentistasi. Minä olen vain lapsen uskossa, enkä ole niin sanottu uskovainen. Raamatun olen lukenut kaksi kertaa ja se on osittain tuonut lohtua. Etenkin Jumalan armo. Olisihan se tosiaan turha, jos kaikki loppuisi kuolemaan. Minun pitäisi työstää näitä asioita ja ehkä lukea Raamattu kolmannen kerran. Raamattu länsimaisessa yhteiskunnassa on myös sivistystä.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!