lauantai 5. elokuuta 2023

Miten päästä yli vaikeista asioista?

 



 

Yksinkertaisesti ja tiivistetysti sanottuna: hyväksymällä vaikea asia, tunne, tapahtuma. Ihmisen elämä on miltei jatkuvaa kamppailua pienten ja suurten haasteiden ja vastoinkäymisten kanssa.


Tietokirjailija ja luennoitsija Saku Tuominen on oppinut stoalaisen elämänasenteensa käytännön kautta. Jos hänestä tuntuu pahalta, hän sanoo itselleen, että se on ihan ok.


"Olen huomannut, että jos hyväksyn sen, että elämässä tapahtuu kaikenlaista minun voimatta vaikuttaa siihen, kaikesta tulee paitsi helpompaa myös kiinnostavampaa."


Hyväksyminen on sitä, että lopettaa taistelemasta todellisuutta vastaan ja katsoo asioita sellaisina kuin ne ovat. Silloin ihminen ei pyri muuttamaan tilannetta, vaikka se olisi itselle kuinka epämieluisa.


Tämä ei tarkoita, että jää passiivisena seuraamaan, kun elämä menee päin seinää ja toteaa vain, että sellaista elämä on. Hyväksyminen ei tarkoita alistumista vaan todellisuuden huomaamista.


Terapeutti Marika Rosenborg sanoo: "Jos suostut hyväksymään sen, että elämässä on vaikeita kohtia, sinun on helpompi elää niiden läpi." Tällä tavalla vapautuu paljon energiaa, joka muuten menisi siihen, että vain taistelee tapahtunutta vastaan.



Yksi yleinen väärinkäsitys on se, että pitäisi jotenkin pitää siitä asiasta, jota koettaa hyväksyä. "Hyväksyminen ja samaa mieltä oleminen on kaksi aivan eri asiaa", Tuominen sanoo.


"Jos puolisolla on esimerkiksi alkoholiongelma, voi vuodesta toiseen sanoa, ettei hyväksy sitä ja katkeroitua tai hyväksyä, että tähän on tultu ja tehdä sen pohjalta omat johtopäätökset ja toimia sen mukaan."


"Kun luovuin ajatuksesta, että elämä olisi hallinnassani, kaikesta tuli helpompaa. Asioiden ei tarvitse mennä niin kuin minä haluan, ja se on ihan ok", Tuominen sanoo.


Epämukavien tilanteiden ja tunteiden vastustaminen kutistaa näköaloja, jos takertuu niihin. Hyväksyminen avaa mahdollisuuden valita keskittyykö hyvään vai huonoon, ja pystyy näkemään enemmän vaihtoehtoisia tapoja edetä.


Tuominen neuvoo kysymään itseltä yhden perustavanlaatuisen kysymyksen: miten haluan elää? "Maailma on täynnä ihmisiä, joille tekeminen tarkoittaa sen hokemista, ettei hyväksy jotakin asiaa. Silloin mitään ei tapahdu ja ahdistus vain kasvaa."


Pääasian pitäisi olla siinä, miten itse toimii. Rehellisyys omia vajavaisuuksia ja virheitä kohtaan raivaa tietä uusille ratkaisuille. Tämä ei ole automaattista. "Joudun muistuttamaan itseäni siitä, että tästäkin voi seurata jotakin hyvää", Tuominen sanoo.




  Lähteet: Kauneus&Terveys 10-2023, kuvat omat







2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksestasi <3
    Tärkeä huomio tuo, että hyväksyminen ja samaa mieltä oleminen ovat kaksi eri asiaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Jenni ja siitä, että jaksoit lukea postauksen.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!