tiistai 15. elokuuta 2023

Hyvä uutinen: Tuoksut virkistävät muistia

 


Nukkuminen hajustetussa huoneessa paransi 60-70-vuotiaiden koehenkilöiden muistia ja kykyä oppia uutta.


Vanhemmat ihmiset, joiden makuuhuoneisiin oli viikon ajan levitetty öisin hajusteita, pärjäsivät muistia ja suullista oppimista mittaavassa testissä selvästi paremmin kuin verrokkiryhmä. Tästä on tehty Yhdysvalloissa tuore tutkimus.


Eroja koeryhmän ja verrokkiryhmän testipisteissä kertyi huomattavasti. Tämä tulos saattaa olla alkupiste helpolle tavalle suojata ikääntyviä ihmisiä muistisairaudelta, tutkijat kirjoittavat.


Hajuaistin yhteys muistiin on jo tiedetty pitkään, mutta toistaiseksi mekanismi tunnetaan vielä huonosti. Nyt tehty tutkimus viittaa siihen, että hajuaistia aktivoimalla voidaan vaikuttaa myös aivojen kykyyn luoda uusia muistoja.


Koehenkilöiden makuuhuoneisiin laittettiin kuuden kuukauden aikana öisin kahdeksi tunniksi hajustetta heidän nukkuessaan. Käytettyjä hajusteita oli seitsemän:appelsiini, ruusu, eukalyptus, sitruuna, piparminttu, rosmariini ja laventeli.


Verrokkiryhmän huoneisiin levitettiin pelkkää höyryä, jossa oli hajustetta vain hitunen hämäykseksi.


Tutkimukseen osallistujat aivokuvattiin ennen ja jälkeen tutkimuksen. Lisäksi he osallistuivat kuulolta oppimisen ja muistamisen testiin ennen ja jälkeen koejakson.


"Koejakson jälkeen tuoksuille altistuneiden tulokset olivat parantuneet 226 prosenttia." Verailuryhmällä vastaavaa parannusta ei havaittu.


Aivokuvauksissa nähtiin, että hajuja hengittäneillä vasemmanpuoleinen hermoyhteys yhtenäistyi tutkimuksen aikana.Etuotsalohkon ja ohimolohkon yheys tavallisesti heikkenee iän mukana.


Lisäksi tuoksuille altistuneet sanoivat nukkuneensa hyvin. Tuoksuille altistuminen siis mahdollisesti kohentaa ikäihmisten muistia ja tiedollisia kykyjä.

Lähteet: Helsingin Sanomat 10.8.2023, kuvat Pixabay, Pexels4 kommenttia:

 1. Mahtava kertaus tämä!
  Luin myös uutisen tästä ja kovasti painotin itselleni, että tästä lähtien meidän makkariimme tulee yöksi aina jotain (hyvältä) tuoksuvaa. Mutta jotenkin se unohtui 🤔. Nyt pitää muistaa 👍

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Susanna. Diffuuseri on kätevä höyrystämään aromaattisia tuoksuja tai siltään höyrystämään kuivaa huoneilmaa. Minäkin mietin nyt sen hankkimista Ruohonjuuren verkkokaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin diffuuserin hankinnan tehtävälistalle. Sillä aikaa selvitään olemassaolevilla tuoksukynttilöillä. Niitä pitää poltella hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa, ne pitää muistaa sammutella ajoissa. Toisaalta kukaan ei kiellä tuoksujen käyttöä jo päiväaikaan.

   Mietin tuota tuoksu(je)n laatua. Tutkimuksessa oli mukana monta eri tuoksua. Onkohan se niin, että tuoksujen vaihtelu aktivoi aivoja monipuolisemmin kuin vain yhden tuoksun käyttäminen? 🤔

   Poista
 3. Kiitos kommentistasi Susanna. Varmasti tuoksujen vaihtaminen joka yö aktivoi aivoja monipuolisemmin. Ruohohonjuuresta
  saa eteerisiä tuoksuöljyjä. Ne ovat täysin luonnontuotteita. Kaikkia uutisessa mainittuja öljyjä on saatavilla. Tuoksukynttilöissä on usein epämääräisiä tuoksuja, ja ne ovat synteettisiä. Kyllä minäkin hankin tuon diffuuserin. Ja jos koetta haluaa seurata tarkemmin, tuoksuja pitäisi olla vain kaksi tuntia yössä. Miten sen järjestäisi on ongelma, jonka voi varmasti ratkaista.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!