torstai 17. elokuuta 2023

VedenjuonnistaItse olen kova veden latkija. Vesilasin pitää olla aina ulottuvilla. Joskus kesäpäivänä pelkään vesimyrkytystä .

Puolitoista litraa riittää päivässä
Vesi huuhtelee ja kosteuttaa elimistöä. Hyvin kuuma sää tai sauna saavat elimistön janoamaan nestettä. Silloinkaan ei pitäisi juoda liikaa.

Sitruunavesi ei tee ihmeitä
Etenkin somessa on  ylistetty sitruunavettä. Sen kerrotaan poistavan elimistön kuona-aineet ja auttavan laihdutuksessa. Ravitsemusasiantuntijat ovat eri mieltä tästä. Sitruunavesi on vain sitruunavettä. Sillä ei ole terveydellisiä vaikutuksia.


Vesimyrkytys on todellinen asia
Huonoimmassa tapauksessa ylenmääräinen veden litkintä voi johtaa vesimyrkytykseen. Kun elimistöön kertyy liikaa vettä, elimistön nesteet laimenevat ja suolapitoisuus laskee liian alas. Se voi johtaa tajunnan häiriöihin ja niin sanottuun aivopöhöön. Aivot alkavat turvota. Tila on hengenvaarallinen ja vaatii aina sairaalahoitoa.

Iho kaipaa kosteutusta sisältä ja ulkoa
Ihon kunto voi kertoa ihmisen nestetasainosta paljonkin.Ihon kunto ei kuitenkaan automaattisesti parane runsaalla vedenjuonnilla


Nälän tunne voi joskus johtua janosta
Joskus aivot erehtyvät luulemaan janoa näläksi. Yllättävän näläntunteen iskiessä kannattaa juoda aluksi vettä. Samoin ennen ruokailua olisi hyvä juoda lasillinen vettä, koska se hillitsee ruokahalua.

Veden juominen voi torjua flunssaa
Juominen kosteuttaa kuivia limakalvoja ja vahvistaa niiden kuntoa.
Sairaana riittävä veden juonti unohtuu helposti. Siksi on tärkeää huolehtia nestetasapainosta.

Lähteet: Helsingin Sanomat 22.2.2018, kuvat. Pexel ja Pixabay


4 kommenttia:

 1. Täällä ilmoittautuu toinen vedenjuoja! Minullakin pitää olla aina lasi lähellä ja vesipullo kulkee mukana kaikkialle. Meillä oli raskas muutto kesäkuussa ja se sattui (kesän ainoiden) hellepäivien ajalle. Join koko ajan. Hikosin litroittain tavaroita raahatessa ja join hurjia määriä. Sain kovia suonenvetoja ja jotenkin ajattelin niiden johtuvan nestehukasta!

  Vasta nyt jälkeenpäin tiedostan kunnolla, että vesimyrkytys antaa samantyylisiä oireita. Sitä ei tule edes ajatelleeksi kovassa työssä hellepäivänä, koska nestehukasta varoitellaan aina, liiasta vedestä ei koskaan. Nyt otan magnesiumia säännöllisesti ja tietysti syön paremmin (silloin kiireaikaan se jäi nopeaksi hotkimiseksi iltamyöhään).

  Kiinnostava ja tärkeä kirjoitus!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi NK. Kiva tavata toinen vedenlatkija. Minullakin on aina vesipullo mukanani. Onnttelut uudesta kodista! Muutto on varmasti rankkaa varsinkin hellepäivänä. Ja tavallisessakin säässä. Onneksi et saanut varsinaista vesimyrkytystä. Minä olen joskus syönyt magnesiumia levottomiin jalkoihin ja unilääkkeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uusi asunto on kiva, mutta muutto kahteen pekkaan miehen kanssa oli kyllä tosi rankka. Magnesium tosiaan auttaa levottomiin jalkoihin (minullakin toisinaan) ja suonenvetoihin. Otan sen illalla, jos vaikka helpottaisi untakin. Ja välillisesti toki auttaakin poistamalla muita vaivoja.

   Poista
 3. Kiitos kommentistasi NK. Muutto on varmasti kahdella työntekijällä rankkaa. Samoin olemme muuttaneet miehen kanssa. Minä olen asunut kahdeksassa eri paikassa. Miehen kanssa yhdessä viidessä paikassa. Nyt olemme juurtuneet tähän paikkaan. Magnesium on monipuolinen ravintolisä ja auttaa myös minua nukkumaan. Ikäviä nuo suonenvetosi. Hyvä että saat magnesiumista apua.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!