maanantai 19. joulukuuta 2022

Tiski - ja pyykkikoneen puhdistaminen

 

 


Näin joulusiivotessa voisi puhdistaa myös tiski- ja pyykkikoneen.Minä olen nykyisin aika laiska siivooja. Sentään astianpesukoneesta olen puhdistanut suojaritilän ja suodattimen joka pesun jälkeen, mikä on useammin kuin suositellaan.

 Silloin tällöin pyöritän tyhjän koneen sitruunahapolla, mutta pyöritän tyhjän koneen vain kerran. Minulle oli uusi asia, että koneet pitäisi käyttää perusteellisessa pesussa  noin kolme kertaa ilman astioita tai pyykkiä.  Nyt tänä vuonna toimin Hesarin asiantuntijan mukaan, jos sitten viitsin. Saas nähdä. Yritystä on kuitenkin. Jospa sitten sen sijaan jättäisin muuten siivoamatta. 


Kuinka usein sitten kannattaa pestä tiski- ja pyykkikoneet? Perusteellinen pesu pari kertaa vuodessa ja kevyt pesu muutaman kerran kuukaudessa.


Kevyessä pesussa astianpesukoneen pohja ja tiivisteet puhdistetaan rätillä ja suodatinritilä irroitetaan ja pestään. Kone pestään myös ulkoapäin.


Perusteellisessa pesussa kevytpuhdistamisen jälkeen astianpesukoneen annetaan käydä pesuohjelma läpi ilman tiskiä. Pesuaineen sijaan käytetään pari ruokalusikallista sitruunahappoa tai kaksi desiä etikkaa.  Nämä poistaa koneesta kalkki ja muut saostumat. Sitruunahappoa on kaupassa mauste- ja leivontaosastolla.


Sitruunahapon jälkeen kone voidaan vielä käyttää tavallisella pesuaineella. Tähän  kannattaa käyttää 60 asteen pesuohjelmaa tiskikoneessa.


Pyykinpesukoneen kevyessä puhdistuksessa toimitaan aluksi samalla tavalla kuin astianpesukoneen puhdistuksessa. Myös koneen nukkasihti kannattaa puhdistaa useamman kerran vuodessa. Molempien koneiden takaosat kannattaa puhdistaa imurilla ja pyyhkimällä rätillä mahdollisuuksien mukaan.


Perusteellisessa pesussa toimitaan aluksi taas samalla tavalla kuin astiapesukoneen puhdistuksessa. Sitten kone pestään tyhjänä ja apuna voi käyttää sitruunahappoa pari ruokalusikallista tai etikkaa kaksi desiä. Sen jälkeen valitaan korkein pesuohjelma, joka on yleensä 90 astetta. Sitten koneen annetaan käydä vielä tavallisella ohjelmalla 60 asteessa pesuaineen kanssa.


Mistä tietää, että kone kaipaa pesua? Tämä selviää aivan silmämääräisesti. Liiallinen pesuaineiden käyttö pyykkikoneessa aiheuttaa pesuainesaostumia. Samoin pesuaine ei välttämättä huuhtoudu vaatteista pois kunnolla ja saattaa päätyä iholle.
Lähteet: Helsingin Sanomat 27.11.2022, kuvat Pixabay 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!