torstai 8. joulukuuta 2022

Suomalaiset syövät liikaa lihaaSuomalaiset kuluttivat vuonna 2017 keskimäärin 81 kiloa lihaa per asukas. Ympäristön ja terveyden kannalta hyvässä ruokavaliossa syödään lihaa vain 30 kiloa vuodessa. Nykyinen lihankulutus on ilmastolle ja luonnolle kestämätön. Se haittaa myös terveyttä.

Eläinperäinen tuotanto vie 83 prosenttia maailman ruokatuotannon käytössä olevasta pinta-alasta.


Kasvisperäisessä ruokatuotannossa yksi hehtaari riittää ruokkimaan neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin eläinperäisessä ruokatuotannossa.

Yli 70 prosenttia kaikista maatalouden ilmastopäästöistä syntyy eläinperäisen ravinnon, kuten maitotuotteiden ja lihan, tuotannosta.

Eläinperäinen tuotanto on suurimpia syitä maailman villieläinten määrän romahtamiseen. Metsien raivaaminen ruoan tuotantoon ajaa villieläimet ahtaalle.


Jotta suomalaiset söisivät enemmän kasviperäistä ravintoa, sen on oltava halpaa, herkullista ja helppoa.

Poliittisten päättäjien on säädettävä tukipolitiikkaa ja muita rahoitusvälineitä ohjaamaan kuluttajien ruokakäyttäytymistä ympäristön kannalta parempaan suuntaan.


Lehmänmaito maksaa tukipolitiikan takia vähemmän kuin kasviperäinen maito, vaikka lehmänmaidon ympäristövaikutukset ovat moninkertaiset verrattuna kasviperäisiin maitoihin.

Tiivistynyt keskustelu ilmastonmuutoksesta on saanut viidesosan suomalaisista vähentämään lihansyöntiä.

Lihankulutuksen vähentämiseen kannustaa ympäristön lisäksi terveys. Liiallinen lihankulutus on yhteydessä esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja suolistosyöpiin.


Lähteet: Helsingin Sanomat 20.3.2019, kuvat Pixabay

4 kommenttia:

 1. Tuo on niin totta! Yksi syy vielä: eläinten hyvinvointi. Nykyinen tehotuotanto, jolla tuotetaan paljon halpaa lihaa ja munia, tapahtuu eläinten hyvinvoinnin kustannuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Marika. Juuri noin kuin kirjoitit. Eläinten pitäisi saada elää lajiominaisesti. Nyt niitä rääkätään tehotuotannossa. Eläimet on meidän kavereita.

   Poista
 2. Toivon kovasti, että olisi yhä helpompaa löytää maukkaiden ja helppojen kasvisruokien ohjeita.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi Susanna. Nykyisin netissä varmaankin on paljon kasvisruokien ohjeita. Kasvissyöjänä sanon, että herkullisia kasvisruokia voi saada tehtyä kunhan on resepti mielessä tai muuten tallessa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!