maanantai 6. joulukuuta 2021

Parisuhteen vaaliminen

 


Me miehen kanssa hoidamme parisuhdetta tietoisesti. Olemme tästä joskus puhuneet ja sopineet, että myös arjessa osoitetaan rakkautta. Halailemme ja pussailemme, kosketamme ja puhumme toisillemme myös päivisin. Olen usein miehen kainalossa ja voi kuinka rauhoitun siinä.  Tyttäremme kuolema on entisestään lähentänyt meitä.


Tuli tässä yksi päivä mieleen, ettemme ole riidelleet kahteen vuoteen. Tätä ennen  riitelimme välillä tulisesti, huusimme ja minä paiskoin astioita seinään. Myös  kun kirjotan esimerkiksi kauppalistan miehelle, piirrän siihen sydämen. Meillä on syvä luottamus suhteessamme. Kumpikaan ei haikaile entisiä heiloja tai mahdollisesti tulevia sellaisia. Emme ole mustasukkaisia.


Varmaankin tämä läheisyys on kasvanut siitä, että pesä on tyhjä. Meillä on enemmän aikaa toisillemme. Nautimme toistemme seurasta.Myös ystävyyssuhteet ovat tulleet tärkeämmiksi ja tavallaan syventyneet. Tämä on hyvä ikä.


Välillä kokkaame herkkuruokaa ja juomme vähän viiniä. Kynttilänvalossa kahden. Tämä on suuri nautinto ja ilo.Jokaisessa suhteessa tarvitaan arjen kultaisia tekoja. Puhumista ja läheisyyttä. Jos tätä ei ole , suhteesta loppuu lämpö ja kunnioitus.


Kokkaaminen, somen selailu ja kuulumisten vaihto on usein arki-illan tuttua multitaskausta. Vaikka oltaisiin kahdestaan kotona, ajatukset voivat olla kilometrien päässä.


Myös kiire on helppo tekosyy olla raivaamatta aikaa parisuhteelle. Kännykkää räplätessä ja pyykit koneeseen vasurilla  laittaessa ei viesti toiselle, että tämä on mielessä ja sydämessä.


Rauhallinen arkioleilu auttaa saamaan kiinni kaikesta hyvästä, mitä suhteessa on.   Kaikki voivat oppia puhumaan tunteistaan. On harha, että naiset osaisivat tunnepuheen paremmin kuin miehet.Kulissi ei luo henkistä yhteyttä. Jos esimerkiksi kivuliaista asioista ei voi puhua, viha purkutuu lopulta kylmyytenä ja läheisyyden loppuna. Parisuhteen yhteinen kieli luodaan yhdessä. Puheen sävyn pitäisi olla kunnioittava ja hyväksyvä myös silloin, kun toinen ärsyttää. 


Toimivassa parisuhteessa on hyvät yhteiset asiat, mutta molemmilla on mukava ja turvallinen olo myös itsekseen. Kumpikaan ei ole toisen pelastaja tai tarpeiden tyydyttäjä. Takertuva kumppani on hädissään riippuvainen toisesta, ja tämä syö parisuhteen kaivattua erillisyyttä.


Parisuhteessa hyvä neuvo on tehdä toiselle asioita, joita itse kaipaisi.

Lähteet:  Hyvä terveys 13/21, kuvat omat
3 kommenttia:

 1. Puhehaluni katoaisivat nopeasti, jos huomaisin toisen olevan saavuttamattomissa. Aivan muissa maailmoissa.
  Jos ei olisi puheyhteyttä kumppaniin, olisi vaikea kuvitella muutakaan läheisyyttä.
  Tee toiselle se, mitä itse kaipaisit sopii parisuhteen lisäksi myös ystävyyssuhteisiin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Kirsti.Ehkä lienee melko yleistä, ettei kumppanin puhetta seuraa, jos on vaikkapa liian väsynyt. Kyllä minullakin puhehalut vähenisivät, jos huomaisin kumppanin olevan aivan etäällä.

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!